De wolf & nieuwe boeken

PRENTENBOEKEN ‘WOLVEN’

De wolf is terug! Hoewel dat heugelijk nieuws is voor onze natuur, zijn de reacties niet onverdeeld enthousiast. Dat heeft wellicht te maken met de bezorgdheid van onder andere schapenhouders, maar het beeld van wolven dat al eeuwenlang in onze literaire traditie wordt meegegeven, zit er vast ook voor iets tussen. In verhalen is ‘de boze wolf’ nooit weggeweest en valt het klassieke personage zowaar samen met dreiging en gevaar. Die sporen vinden we ook terug in tal van kinderboeken. Gelukkig weet de wolf ons in sommige boeken ook te verrassen en werpen informatieve boeken licht op de werkelijke rol van de wolf in de natuur. Klik hier om de boekenlijst ‘Wolven’ te bekijken. image


NIEUW IN DE BOEKHANDEL

Twee-schatjes-van-ratjes_Erik-van-Os-en-Elle-van-Lieshout_The-Tjong-KhingRatten staan niet meteen bekend om hun hoge aaibaarheidsfactor, wat van ‘Twee schatjes van ratjes’ een intrigerende titel maakt. Met de twee lief ogende ratten op de kaft van het boek zou je kunnen verwachten dat dit boek inkijk geeft in hun zachtaardige karakter, maar niets is minder waar. De lezer krijgt een stout en zelfs wat vuil verhaal voorgeschoteld. Die eigenschap op zich maakt dit boek bijzonder in een kinderboekenlandschap dat voornamelijk inzet op leren en soms zelfs beleren. De passende plek waar dit verhaal zich afspeelt en de manier waarop die is geïllustreerd door de onvermoeibare Thé Tjong-Khing stelen de show …

Lees meer …


550x756‘Vos en Vis’ is alweer het vierde boek in de reeks verhalen over de sluwe en tegelijk wat naïeve Vos, geschreven en geïllustreerd door de gelauwerde Daan Remmerts de Vries. Met de tong uit z’n bek verlekkert Vos zich deze keer op een vettige vis om bij de aardappelpuree op te smikkelen. Met opblaasboot en boek (‘want goede boeken zijn in zee maar weinig te krijgen’) vaart hij de zee op. Al snel heeft hij Vis te pakken en lijkt z’n plan geslaagd, maar ver op zee vindt hij niet meteen de weg terug en vertrouwt hij op de net gevangen Vis als kompas. Vos is lang niet zo slim als hij pretendeert te zijn en Vis is helemaal niet zo stom als Vos denkt …

Lees meer …


9789464101997_frontOm de titel van dit boek te begrijpen, start je best met het laatste versje. Dat vertelt je wat met ‘liegen’ bedoeld wordt m.n. fantaseren, een verhaal vertellen … waardoor je iemand anders voor de gek houdt of een poets bakt. Dan ‘Is liegen leuk’ natuurlijk. Het boek – eerder bedoeld voor lagereschoolkinderen wanneer je de humor bekijkt – bevat veel verschillende en originele onderwerpen. Denk aan: slaapmos, hondentaal, krom hout, …

Lees meer …


28596-1De titel verklapt het al, dit sprookje is deel 2 van Roodkapje. Hier vraagt de auteur zich af wat er gebeurd is met Roodkapje nadat ze samen met haar oma is gered en hoe het de wolf dan verder is vergaan. Op een erg humoristische manier – jammer genoeg in rijmvorm die soms wat geforceerd overkomt – tekent Astrid Van der Schueren de karakters van Roodkapje, oma en de wolf. Roodkapje is erg angstig gebleven en waagt zich niet meer buiten en zeker nooit meer in het bos. Oma is wijs geworden door het voorval met de wolf en wil Roodkapje helpen. De wolf weet niet zo goed wat hem overkomen is en is ook bang geworden maar vooral … vegetariër.

Lees meer …


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s