JONGE KLEUTERS
In dit flapjesboek komen de natuurgetrouwe tekeningen van Beatrix Potter volkomen tot hun recht. Het boek opent met het goed verborgen konijnenhol van de familie van Pieter Konijn. Het struikgewas (flap) dat het hol voor al te nieuwsgierige blikken afschermt wemelt van vlinders, kevers en vogels. Het bos errond van muizen, eekhoorns, slakken en prachtige bloemen. Pieter wordt erop uitgestuurd om in het dorp boodschappen te doen. Op deze bladzijde zie je een mooie, oud-Engelse, dorpswinkel en dorpsbewoners zoals Ronald Rat, Jozefien Kwebbeleend, Poekie Poes, en ga zo maar door. D.m.v. een flapje kun je Pieter echt de dorpswinkel zien binnengaan en zijn vriendjes ontmoeten. Uiteraard speelt ook Mr. Verhoef met zijn moestuin een rol, zitten er kuikens verstopt op de boerderij en mogen er in het bos paaseieren gezocht worden. Op de laatste dubbele bladzijde popt een grote met eieren gevulde rieten mand op met daarachter Pieter Konijn. Wie houdt van de natuur, van eenvoudige verhaallijnen én van Pieter Konijn vindt in dit boek zeker zijn gading.
Potter, B. (2012). Paaseieren zoeken met Pieter Konijn. Amsterdam: Ploegsma.
Op een dag leggen de kippen van Boer Boris enkel nog gekleurde en versierde eieren. Dat komt omdat het Pasen is.
Van Lieshout, T. (2016). Boer Boris en de eieren. Haarlem: Gottmer.
OUDERE KLEUTERS
Het verhaal vertelt 2 fragmenten uit het Mattheusevangelie. Het vangt aan bij de opdracht die Jezus aan 2 van zijn leerlingen geeft om een ezel voor Hem te vinden. Daarop gezeten wordt Jezus als een koning in Jeruzalem begroet. Uiteraard is niet iedereen blij met Jezus’ komst. Dat leidt tot Zijn verraad – volgend op het laatste avondmaal met Zijn apostelen – , tot Zijn veroordeling en kruisdood. Maar nog belangrijker: het leidt uiteindelijk ook tot Zijn verrijzenis. De tekst is beknopt en eenvoudig. Nergens worden interpretaties toegevoegd. De sterkte van dit Bijbelverhaal is vooral te vinden in de illustraties. Kees de Kort slaagt er in geen illustraties bij het verhaal te schilderen maar wel het verhaal zelf te laten leven. Met herkenbare figuren die via de kleuren echt tot leven komen, slaagt hij erin het eeuwenoude verhaal over hoop en nieuw leven te laten spreken. Je krijgt al een voorsmaakje in het Youtubefilmpje dat het verhaal vertelt tot de gevangenneming van Jezus:
De Kort, K. (2004). Op weg naar het paasfeest. Heerenveen: Jongbloed Uitgevers.
28 verhalen, 10 uit het Oude Testament en 18 uit het Nieuwe Testament zijn in deze bijbel herverteld. Elk verhaal telt 12 pagina’s en per pagina zijn er maximaal 20 regels tekst in een eenvoudig taalgebruik en steeds in de tegenwoordige tijd wat zorgt voor levendigheid. Deze bijbel is vooral bedoeld voor mensen die niet zo erg met de bijbel vertrouwd zijn. De grote, kleurrijke en herkenbare illustraties zorgen ervoor dat dit boek zeker de moeite waard is om te bekijken. Volwassenen die achtergrondinformatie willen bij de (manier van omgaan met) de verhalen, vinden die in de Leeswijzer die bij deze bijbel is gevoegd. Daarnaast is ook een aparte werkwijzer die vooral voor het onderwijs is bedoeld. Een erg mooie uitgave die ervoor zorgt dat omgaan met bijbelverhalen een stuk eenvoudiger wordt.
NBG. (2020). Kijkbijbel. Haarlem: Nederlands Bijbelgenootschap.
De legende wil dat er niet drie maar wel vier wijzen op zoek gingen naar een koningskind nadat ze een nieuwe ster aan het firmament hadden gezien. Die vierde koning heette Artaban en als geschenk voor de nieuwe koning draagt Artaban 3 edelstenen bij zich. Maar Artabans’ reis loopt grondig fout: eerst loopt hij zijn vrienden mis en daarna ook de baby in Bethlehem. Maar Artaban blijft zoeken en na vele jaren waarin hij al zijn edelstenen opgebruikt heeft om mensen te helpen, komt hij in Jeruzalem aan net op de dag dat Jezus daar gekruisigd wordt. De grote verdienste van dit verhaal is dat het het geboorteverhaal en het paasverhaal met elkaar verbindt. Daarnaast geeft het de basis van het christelijk geloof mee: de naastenliefde. Met prachtige Oosters geïnspireerde illustraties in warme kleuren en een sprekende tekst, weet dit prentenboek te boeien van begin tot eind.
Summers, S. (2010). Het mooiste geschenk. Christofoor
Het leven is goed op de boerderij waar Helma Kakelbont leeft en luiert en eieren legt en speelt met haar vriendinnetje, het varken Louise. Maar dat verandert wanneer er een nieuwe haan komt. Hij is zo dominant en arrogant dat de boerderijdieren in staking gaan: ze staan niet meer op wanneer de haan kraait, ze leggen geen eieren meer en de koeien geven niet meer aan wanneer ze gemolken moeten worden. Dus besluit de boer de haan te verkopen en een andere te kopen. Jammer genoeg is die tweede haan nog erger dan de eerste. De boer, ten einde raadt, besluit Louise te verkopen om wat kosten te dekken. Maar gelukkig verzint Helma een plannetje: Louise moet leren kraaien. Al snel doet Louise dat met zoveel overtuiging dat er meer eieren en melk zijn dan ooit tevoren. Grappig verteld en humoristisch geïllustreerd verhaal over een vrolijke kip en de boerderijdieren rondom haar.
Krause, U. (2006). Kip Kakelbont. Amsterdam: Ploegsma.
Dit boek is uitermate geschikt voor wie met Pasen eens iets anders wil doen in de klas. Frans Haas is het beu om zomaar eieren te schilderen voor het paasfeest. Hij wil er dit jaar echte kunstwerken van maken en ze tentoonstellen. Dat lukt wonderwel. De kinderen vinden de eieren prachtig en maken meteen kennis met kunst van beroemde schilders als Picasso, Mondriaan, Van Gogh, … De uitleg over die schilders is achteraan in het prentenboek opgenomen.
Pfister, M. (2010). Frans Haas. Een reis door schilderijenland. Rijswijk: De Vier Windstreken.
⇒ LESSUGGESTIES ⇐
– Uitgeblazen eieren versieren: steek een kopspeld met een garendraad door het blaasgaatje en hang de versierde eieren in een paas/lenteboom. Maak een rondje van karton waarop de uitgeblazen eieren kunnen staan. Vul met echte bloemetjes uit de weide of de berm. (Uitblaasgaatje opstoppen met een beetje klei.)
Vijf verhalen die stuk voor stuk iets over Pasen te zeggen hebben.
In ‘Eieren voor de koning’ wordt een zwarte kip die erg speciaal gevormde eieren legt uitgelachen door de witte kippen. Gelukkig vindt de paashaas die eieren wel zo bijzonder dat hij ze bij de koning zelf verstopt. Die wil natuurlijk weten welke kip die bijzondere eieren gelegd heeft.
Ten slotte nog een verhaal dat met weinig tekst en duidelijke, leuke en grote illustraties echt bedoeld is voor de jongste kleuters: ‘Goed gedaan, Kippiekip!’ Haas vraagt Kippiekip een ei. Kippiekip zegt daarvoor te jong te zijn en gaat samen met haas op zoek naar een ander dier dat hem een ei kan bezorgen. Maar wie ze het ook vragen, niemand heeft tijd of kan het. Uiteindelijk stoten ze op de wolf en moeten ze rennen voor hun leven. In het kippenhok vraagt Kippiekip de andere kippen om raad en dat helpt! Uiteindelijk kan Kippiekip een ei bezorgen aan haas. En waarvoor haas dat nodig heeft? Dat is het geheim van haas!
Kuyper, S., Hendriks, S. e.a. (2013). Vrolijk Pasen! De vijf mooiste paasverhalen. Rijswijk: De Vier Windstreken.
⇒ LESSUGGESTIES ⇐
– Bijbelverhaal vertellen te beginnen bij het laatste avondmaal tot en met de verrijzenis. Raadpleeg hiervoor een goede kinderbijbel of bv. de godsdienstmethode Tuin van Heden kleuters 5j.
– Speel met de kleuters het Laatste Avondmaal na met brood dat je kan breken en verdelen onder de kleuters en met fruitsiroop gekleurd water.
– Rollenspel bv. gebaseerd op het verhaal ‘Het slimme paaseierenplan’.
Eén van de verhalen uit het bovenstaand besproken boek ‘Vrolijk Pasen’ is ook apart verschenen als ‘Het paaskuiken’. Velen van ons zijn vergeten (of hebben zelfs nooit geweten) hoe de datum voor Pasen berekend wordt. Het hoofdpersonage van dit boek – een kuikentje dat per se op paasdag wil geboren worden – wil dit ook weten. Niemand van de boerderijdieren weet het. Zelfs de hazen weten het niet en hebben een argument: ‘wij zijn geen paashazen!’ Gelukkig is er Simon, de steenuil die in een populier aan het einde van het erf woont. Hij legt het stap voor stap uit aan kip Hilde, de moeder van het kuikentje. Het gaat om drie stappen en het verhaal bouwt een mooie spanningsboog op op basis van die drie stappen: het begin van de lente, de eerste volle maan en zondag. De steenuil spreekt per fenomeen een teken af. Het verhaal en de warme illustraties vullen elkaar perfect aan en creëren een verwachtingsvolle lentesfeer. Wanneer op paasdag het ei dan eindelijk breekt en het ‘paaskuiken’ tevoorschijn komt, is iedereen blij!
Elschner, A. (2006). Het paaskuiken. Rijswijk: De Vier Windstreken.
Eieren zijn zo dagelijks en beschikbaar voor de meesten onder ons dat we niet makkelijk meer stilstaan bij hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Britta Teckentrup heeft de tijd genomen om ons daar in woord en beeld aan te herinneren. Ze toont eieren in verschillende kleuren en maten en illustreert er de mooiste vogels zijn. Op zich is ze niet de eerste die het ei op die manier benadert, maar de zorg waarmee ze dat doet is wel uitzonderlijk. Zo tekent ze in acht prenten uit hoe een gewoon ei evolueert tot een kuiken en voegt ze er verhelderende tekst aan toe. Wat dit boek extra lezenswaardig maakt, zijn de uitweidingen over eieren in godsdienst en mythologie. Zo komen we onder andere te weten waarom we vandaag woonkamers aankleden met paasbomen en handgeschilderde eieren. Teckentrup illustreerde ongeveer 100 prentenboeken, maar aan dit eerder lijvige boek schonk ze extra aandacht en die verdient ze ook van ons.
Teckentrup, B. (2018). Het ei. Hilversum: Fontaine Uitgevers.
- De boekenlijst rond ‘Eieren (van allerhande andere dieren)’ kan je raadplegen via deze link.
- De boekenlijst rond ‘Kip en ei’ kan je raadplegen via deze link.