Prentenboeken Pasen

JONGE KLEUTERS

InDesign PDF Preset: Penguin_PDF_Translation_Black

In dit flapjesboek komen de natuurgetrouwe tekeningen van Beatrix Potter volkomen tot hun recht. Het boek opent met het goed verborgen konijnenhol van de familie van Pieter Konijn. Het struikgewas (flap) dat het hol voor al te nieuwsgierige blikken afschermt wemelt van vlinders, kevers en vogels. Het bos errond van muizen, eekhoorns, slakken en prachtige bloemen. Pieter wordt erop uitgestuurd om in het dorp boodschappen te doen. Op deze bladzijde zie je een mooie, oud-Engelse, dorpswinkel en dorpsbewoners zoals Ronald Rat, Jozefien Kwebbeleend, Poekie Poes, en ga zo maar door. D.m.v. een flapje kun je Pieter echt de dorpswinkel zien binnengaan en zijn vriendjes ontmoeten. Uiteraard speelt ook Mr. Verhoef met zijn moestuin een rol, zitten er kuikens verstopt op de boerderij en mogen er in het bos paaseieren gezocht worden. Op de laatste dubbele bladzijde popt een grote met eieren gevulde rieten mand op met daarachter Pieter Konijn. Wie houdt van de natuur, van eenvoudige verhaallijnen én van Pieter Konijn vindt in dit boek zeker zijn gading.

Potter, B. (2012). Paaseieren zoeken met Pieter Konijn. Amsterdam: Ploegsma.


boer boris en de eieren

Op een dag leggen de kippen van Boer Boris enkel nog gekleurde en versierde eieren. Dat komt omdat het Pasen is.

Van Lieshout, T. (2016). Boer Boris en de eieren. Haarlem: Gottmer.

 

 


Wie legt het mooiste ei?Grappig geïllustreerd prentenboek over een groene kip die zich beter voelt dan alle andere kippen omdat ze groen is. Tot op de dag dat er een ei-leg-wedstrijd komt en alle kippen – ook de groene – witte eieren blijken te leggen.

Bos, B. (2002). Wie legt het mooiste ei? Rijswijk: De Vier Windstreken.

 


OUDERE KLEUTERS

Het eiEieren zijn zo dagelijks en beschikbaar voor de meesten onder ons dat we niet makkelijk meer stilstaan bij hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Britta Teckentrup heeft de tijd genomen om ons daar in woord en beeld aan te herinneren. Ze toont eieren in verschillende kleuren en maten en illustreert er de mooiste vogels zijn. Op zich is ze niet de eerste die het ei op die manier benadert, maar de zorg waarmee ze dat doet is wel uitzonderlijk. Zo tekent ze in acht prenten uit hoe een gewoon ei evolueert tot een kuiken en voegt ze er verhelderende tekst aan toe. Wat dit boek extra lezenswaardig maakt, zijn de uitweidingen over eieren in godsdienst en mythologie. Zo komen we onder andere te weten waarom we vandaag woonkamers aankleden met paasbomen en handgeschilderde eieren. Teckentrup illustreerde ongeveer 100 prentenboeken, maar aan dit eerder lijvige boek schonk ze extra aandacht en die verdient ze ook van ons.

Teckentrup, B. (2018). Het ei. Hilversum: Fontaine Uitgevers.


het wonderlijke ei van lady nanaLady Nana is superberoemd! Dat betekent dus veel fans en bodyguards en fanmail. Maar thuis voelt Lady Nana zich eenzaam. Ze zou wel graag een soulmate hebben. Misschien is het witte ei dat Lady Nana plots legt en dat ze afschuwelijk vindt, wel het begin van een nieuw leven?! De illustraties trekken de aandacht omdat ze veelkleurig in cirkeltjes geplaatst worden soms met handgeschreven tekst erbij, omdat ze soms bijna schreeuwerig zijn of soms ook gewoon zwart-wit. Een prentenboek waarin erg veel te ontdekken valt en dat het meer heeft over roem en de keerzijde ervan dan over ‘eieren’.

Bossuyt, T. (2016). Het wonderlijke ei van Lady Nana. De Eenhoorn.


Pulletje‘Pulletje’ is een klassieke coming of age over een eendenkuiken dat staat te trappelen om de wereld te ontdekken. Aan het begin van het verhaal zien we in de prachtige houtsneden van Henriette Boerendans hoe Pulletje stilaan te groot wordt voor haar ei. Eens het eendenkuiken de wereld in stapt, kan Pulletje niet snel genoeg groot zijn. In haar dromen groeit ze zelfs uit tot een gigantische eend, die tot aan de maan reikt. In realiteit leidt moeder eend Pulletje zachtjes van het geborgen nest naar de wat grotere sloot en van de sloot naar het weidse meer. Nu is Pulletje klaar om op haar beurt een nest eieren te verzorgen. De taal van Marco Kunst is al even eenvoudig als de verhaallijn. Zijn tekst is glashelder, maar lijkt de taalgevoeligheid van kleuters wat te onderschatten en is weinig bijzonder. Dat zijn de schitterende houtsneden van Boerendans gelukkig wel. De fijnzinnige manier waarop ze een opgroeiend kuiken in een ei weet weer te geven, toont het meesterschap in haar geliefkoosde techniek. De warmte en schoonheid spatten van de pagina’s die de natuur met veel zorg in oranje-rode kleuren in beeld brengen. Kleuters zullen niet malen om de klassieke verhaallijn, ‘Pulletje’ is een prima boek om met ‘the circle of life’ kennis te maken.

Boerendans, H. (2018). Pulletje. Haarlem: Gottmer.


het schaap dat een ei uitbroedde

Lola heeft de mooiste wol van alle schapen in de weide. Ze is er supertrots op en bewondert zichzelf veelvuldig in de spiegel. Tot de schapenscheerder langskomt en Lola er net zo dun en iel uitziet als elk ander schaap. En o ramp… wanneer haar wol terug aangroeit blijkt het een ‘wolwirwar’ te zijn. Tranen met tuiten huilt Lola en ze stopt maar wanneer een vogeleitje op haar kop terecht komt. Wat zal Lola doen met het ei? En wat met het vogeltje als dat uit het ei komt? Het ei verandert in elk geval Lola’s hele leven…

Merino, G. (2017). Het schaap dat een ei uitbroedde. Rotterdam: Lemniscaat.


Kip Kakelbont

In het kippenhok streeft iedereen ernaar witte eieren te leggen. Helma de kip kan dat niet; ze legt enkel bontgekleurde eieren. Die verstopt ze met Pasen dan maar op het erf waarbij ze bijna betrapt wordt door de oude koe die gelukkig bijziend is. Eén ei heeft ze bijgehouden en wit geverfd. Tot het begint te regenen…

Krause, U. (2006). Kip Kakelbont. Amsterdam: Ploegsma.

 

 


Frans Haas

Dit boek is uitermate geschikt voor wie met Pasen eens iets anders wil doen in de klas. Frans Haas is het beu om zomaar eieren te schilderen voor het paasfeest. Hij wil er dit jaar echte kunstwerken van maken en ze tentoonstellen. Dat lukt wonderwel. De kinderen vinden de eieren prachtig en maken meteen kennis met kunst van beroemde schilders als Picasso, Mondriaan, Van Gogh, … De uitleg over die schilders is achteraan in het prentenboek opgenomen.

Pfister, M. (2010). Frans Haas. Een reis door schilderijenland. Rijswijk: De Vier Windstreken.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
– Uitgeblazen eieren versieren: steek een kopspeld met een garendraad door het blaasgaatje en hang de versierde eieren in een paas/lenteboom. Maak een rondje van karton waarop de uitgeblazen eieren kunnen staan. Vul met echte bloemetjes uit de weide of de berm. (Uitblaasgaatje opstoppen met een beetje klei.)


Het bijzondere Ei van Mama EendOm de Paashaas te helpen is Mama Eend is zo druk bezig eieren te verstoppen dat ze ook haar eigen ei per ongeluk mee verstopt. Gelukkig helpt iedereen haar om haar ei terug te vinden.

Richards, D. (2013). Het bijzondere ei van mama eend. SU, De Ronde Tafel.

 

 

 


BUNDEL MET VIJF PAASVERHALEN

Vrolijk Pasen!

Onze favorieten zijn: ‘Het paaskuiken’. Dit is een verhaal over een kip die er alles aan wil doen om haar kuiken op paasdag te laten geboren worden. Het verhaal gaat mooi in op het tijdstip van Pasen. Daarnaast is er ‘Haas Huppel en de paashaas’. De illustraties bij dit verhaal stellen niks voor, maar de inhoud mag er wel zijn. Het
verhaal vertelt over twee konijnen die graag paashaas willen zijn. Dit verhaal is geschikt voor jonge kleuters door het eenvoudige taalgebruik. Ten slotte is er ‘Eieren voor de koning’. In het kippenhok is er een zwarte kip die erg speciaal gevormde eieren legt en daarvoor uitgelachen wordt door de witte kippen. De paashaas vindt die eieren zo bijzonder dat hij ze bij de koning zelf verstopt. Die wil natuurlijk weten welke kip die bijzondere eieren gelegd heeft. De twee overige verhalen behoren echt niet tot onze favorieten.

Kuyper, S., Hendriks, S. e.a. (2013). Vrolijk Pasen! De vijf mooiste paasverhalen. Rijswijk: De Vier Windstreken.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
– Bijbelverhaal vertellen te beginnen bij het laatste avondmaal tot en met de verrijzenis. Raadpleeg hiervoor een goede kinderbijbel of bv. de godsdienstmethode Tuin van Heden kleuters 5j.
– Speel met de kleuters het Laatste Avondmaal na met brood dat je kan breken en verdelen onder de kleuters en met fruitsiroop gekleurd water.
– Rollenspel bv. gebaseerd op het verhaal ‘Het slimme paaseierenplan’.