Geschenkideeën 2017

KERSTGESCHENK

Twaalf dagen met Kerstmis

Dit heerlijke kerstboekje willen we jullie niet onthouden. Het traditioneel Engelse feestlied ‘De twaalf dagen met Kerstmis’ wordt in dit boek met gouden afwerking in beeld gebracht. Liz Catchpole ging daarvoor aan de slag met de 19de-eeuwse textielontwerpen van William Morris. Ze selecteerde twaalf van zijn patronen uit de collectie van het Londense Victoria & Albert Museum om het stapelvers te illustreren. Het resultaat is een klein kerstspektakel voor oog en oor. De uitgeverij publiceerde de bladmuziek op hun website, maar je kan het ook als een vers lezen. Wie de vertaalde muziek zonder partituur wil leren kennen, kan luisteren hoe de Nederlandse vertaler het samen met zijn dochter zingt. Klik hier. Opgelet, zoals het een klassieke ‘Christmas carol’ betaamt, is het lied een echte oorwurm. In Engeland blijkt dit kleinood uitverkocht, de Nederlandstalige versie kan je gelukkig nog wel verkrijgen.

Morris, W. (2017). De twaalf dagen met Kerstmis. Zeist: Christofoor.


PEUTERS EN JONGE KLEUTERS

Nog even achter mijn oortjes kriebelenJörg Mühle schreef de afgelopen jaren een heerlijke reeks peuterboekjes bij elkaar. De hoofdrol is telkens weggelegd voor Klein Konijn die in elk van de verhalen een herkenbaar ritueel of voorval meemaakt: zich wassen, gaan slapen, zich pijn doen. De kwaliteit van deze kartonboekjes zit hem vooral in het interactieve karakter. De peuters worden uitgedaagd om Klein Konijn naar de badkamer te roepen, zijn haartjes te wassen, een kusje op zijn arm te geven, zijn kussen op te schudden, … Peuters zullen zonder twijfel genieten van de herkenbare situaties waarin zij nu de rol van begeleider mogen opnemen.

Mühle, J. (2016). Nog even mijn haartjes wassen. Haarlem: Gottmer.
Mühle, J. (2017). Nog even een kusje erop. Haarlem: Gottmer.
Mühle, J. (2017). Nog even achter mijn oortjes kriebelen. Haarlem: Gottmer.


Korsakov In het kippenhokDit is het vijfde avontuur van kabouter Korsakov. Deze keer wordt hij samen met Mr. Wattman achtervolgd door een Deense dog. Om aan dat beest te ontsnappen vragen ze asiel aan in het kippenhok. Maar de kippen weigeren omdat er een vos in de buurt is gesignaleerd. Wanneer Korsakov belooft de vos voor hen te vangen, worden Koraskov en Mr. Wattman binnengelaten. Kabouter Korsakov knutselt een val en de vos loopt erin. Dat veroorzaakt zoveel opwinding in het kippenhok dat de boer wakker wordt en komt kijken. Hij neemt de vos mee en sluit hem op in de schuur. De volgende dag wil hij de vos doden. Maar dat wil Kabouter Korsakov niet en dus doet hij er alles aan om de sleutel van de schuur te bemachtigen. Gelukkig helpen Kip Curry, Kip HawaÏ en Kip Provençale hem want zij beschouwen de kabouter ondertussen als hun leider en noemen hem ‘de Korsakov’. Eind goed al goed dus… of komt er nog een zesde avontuur van Kabouter Korsakov? Ook in dit verhaal van het Geluidshuis wisselen spanning en humor elkaar af en zitten er een heleboel maatschappelijke verwijzingen. Luisterplezier gegarandeerd!  

Maes, P. & Brandt, K. (2017). In het kippenhok. Antwerpen: Het Geluidshuis.


Diere-liere-liedjesHet schrijverskoppel Van Os-Van Lieshout heeft zich de afgelopen 27 jaar gespecialiseerd in liedjes en versjes voor jonge kinderen. Hun nieuwste liedjesboek ‘Diere-liere-liedjes’ met 14 liedjes over dieren getuigt van het metier dat ze in al die jaren hebben opgebouwd. De teksten zijn ritmisch en eenvoudig en bevatten verrassende wendingen die naadloos aansluiten bij de leefwereld van kleuters. Ze staan opgetekend in een groot boek waarin de liedjesteksten ruim plaats laten voor de sprekende illustraties van Alice Hoogstad. Ze brengt de dieren uit de versjes even fris en licht als de verzen in beeld. Er hoort een cd bij het boek met muziek verzorgd door Lot van Os, de zoon van het schrijverskoppel. Hoewel het prentenboek ook als een versjesbundel kan gelezen worden, loont het de moeite om de vrolijke liedjes samen te beluisteren en te zingen. ‘Diere-liere-liedjes’ is een familieproject dat zijn plaats onder de kerstboom verdient.

Minidier

Een mier is maar een minidier.
Een mier is maar heel klein.

Als hij op jouw tenen trapt,
dan voel je niets.
Dat doet geen pijn.

Een mier is maar een minidier.
Een mier is maar heel klein

Maar als hij in je bille bijt,
dan kan dat
knap vervelend zijn!

Van Os, E. & Van Lieshout, E. (2017). Diere-liere-liedjes. Rotterdam: Lemniscaat.


KiekeboeBaby’s en peuters spelen haast niets liever dan het spelletje ‘Kiekeboe!’. Daar spelen deze boekjes op een prettige manier op in. Wanneer je een van de drie boeken opent zie je op het eerste gezicht enkel vormen. Maar wie de flappen aan de zijkant van elke bladzijde omklapt, komt terecht in een wonderlijke dierenwereld. Elk dier is een uitwerking van de basisvorm die je het eerst te zien krijgt. Per boekje komt een andere vorm aan bod: cirkel, driehoek en vierkant. Per boekje zie je ook andere dieren verschijnen. Je merkt duidelijk dat de illustrator het ‘karakter’ van de dieren verbonden heeft met een bepaalde vorm bv. een hoekige neushoorn, een wiegende olifant, … Telkens opnieuw willen peuters ernaar kijken, in de boekjes dingen ontdekken en bovenal verwonderd zijn over wat er onder de flapjes verborgen zit.   

Van Hout, M. (2017). Kiekeboe. Amsterdam: Lemniscaat.


Boet de beerAlle beren in het bos gaan in winterslaap behalve Boet. Hij vindt slapen niet gezellig. Dus zoekt hij andere manieren om de winter door te komen. Het boek is erg kleurrijk geïllustreerd maar het mooiste wordt het wanneer je de bijhorende app gebruikt. Die zorgt ervoor dat de vogels door de kamer lijken te vliegen of dat Boet echt naar buiten in de sneeuw lijkt te stappen. Het hele boek komt dankzij de app tot leven.  

Bekijk de trailer bij het boek/de app: https://www.youtube.com/watch?v=ZI0zd2T_0BU

Vasko, A. (2017). Boet de beer. Haarlem: Gottmer.


Een boek vol geluidEen typisch kenmerk van H.Tullet is dat hij er elke keer weer in slaagt interactieve prentenboeken te ontwerpen. In al hun eenvoud – gebruik van primaire kleuren, gevarieerde opdrachten, stippen en lijnen – slagen deze boeken er in de aandacht van de kinderen echt gaande te houden en hen sterk bij het voorlezen te betrekken.
In dit boek staat geluid centraal. Het boek start met een kleine blauwe cirkel waaraan het woordje ‘OH!’ gekoppeld wordt. Bij een grotere blauwe cirkel hoort een luider uitgesproken ‘OH!’ en wanneer de cirkels in een rij staan bepaalt de afstand tussen de cirkels het tempo van de ‘OH’s!’ (In dit geval: hoe verder de stippen uit elkaar staan, hoe langzamer het tempo.) Uiteraard komt er een vriendje van de blauwe cirkel opdagen: de rode cirkel. Die staat voor ‘AH!’. Vanaf nu kunnen de vrienden praten met elkaar en kunnen ‘OH’s’ en ‘AH’s’ gecombineerd worden. Uiteindelijk komt er nog een derde vriendje, een gele cirkel. Hij heet WOW. Die combinatie opent weer nieuwe mogelijkheden. In al zijn eenvoud is de uitwerking van drie stippen met hun eigen klank fantastisch.
Tullet creëert een wereld van geluid en laat jonge kinderen kennismaken met muziek.

Tullet, H. (2017). Een boek vol geluid. Antwerpen: Oogappel.


Wat is dat?‘Wat is dat?’ gebruikt een zwarte vorm met twee bogen als uitgangspunt. Je kan de dikke snor op de cover uit de kaft halen. Op elke bladzijde krijgt de snor een andere rol toebedeeld. Als je de vorm op de verschillende tekeningen legt, wordt die bijvoorbeeld een zonnebril, een paar clownsschoenen, de bulten van een kameel, … Telkens opnieuw is er even het moment van verwondering als je de laatste hand aan een nieuwe tekening kan leggen. Die nieuwe tekeningen voelen nooit geforceerd aan en zijn eigentijds en eenvoudig vormgegeven, met dikke lijnen in de hoofdkleuren. ‘Wat is dat?’ is in de eerste plaats een speels doeboek dat het kijkvermogen van kleuters sterk uitdaagt.  

Boyer, C. (2016). Wat is dat? Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.


OUDERE KLEUTERS

De nachtegaalHet bekende sprookje van Andersen ‘De Chinese Nachtegaal’ is bewerkt tot een hoorspel van ongeveer 1 uur. Daarnaast is een boekje voorzien dat het sprookje summier vertelt. Over alle bladzijden heen loopt onderaan een stoet van grijsgroene silhouetten. In een tweede deel van het boekje herhaalt men het sprookje maar ditmaal als louter prentenboek met gekleurde figuren. Liedteksten en af en toe wat tekst zijn hierin ook opgenomen. De bewerkers hebben het sprookje luchtiger gemaakt door middel van grapjes en hebben de spanningsboog mooi opgebouwd: zal het keukenmeisje op tijd zijn om de doodzieke keizer te redden?

Andersen, H.C. (2015). De nachtegaal. Antwerpen: Het geluidshuis.


Olga da PolgaOlga da Polga – de cavia op de cover van het boek – is verkocht! Ze verlaat de dierenwinkel om een nieuw leven te starten bij de familie Zaagsel. In hun tuin leert ze snel de andere huis- en tuindieren kennen. Olga blijkt een rasverteller. Eenvoudige gebeurtenissen uit haar leven weet ze om te toveren tot spannende en indrukwekkende verhalen. Geniet van haar innemende persoonlijkheid in de nieuwe cadeau-editie met een verzameling van haar verhalen. De auteur – Michael Bond  – kennen we vooral van zijn wereldvermaarde verhalen over Beertje Paddington. Olga da Polga is minder bekend in ons taalgebied, maar zeker ook de moeite van het ontdekken waard. De prachtige aquarellen van Catherine Rayner zijn bovendien overtuigende argumenten om deze verhalen aan kleuters aan te bieden. Meer informatie over het boek en enkele pagina’s ter inzage vind je op de website van de uitgeverij: https://www.christofoor.nl/boek/9789060388198/olga-da-polga.

Bond, M. (2017). Olga da Polga. Zeist: Christofoor.


De reis van vosVos, het hoofdpersonage van dit boek, stelt zich voortdurend vragen. Geen gewone vragen maar vragen waarin de andere dieren niet geïnteresseerd zijn omdat ze ‘nutteloos’ zijn. Want is het nu belangrijk te weten waarom je van sommige liedjes verdrietig wordt en van andere blij? Wat helpt het als je het antwoord weet op de vraag ‘vinden eilanden het fijn om alleen te zijn’ of ‘lijken golven meer op paarden dan op zwanen’? Vos vindt dat het helpt! Tot zijn groot geluk arriveert op een dag een mysterieus schip met een groot gewei. De familie Hert vaart op het schip en zoekt een bemanning. Samen met nog enkele andere dieren besluit vos om scheep te gaan. Maar het water is woest, de golven zijn hoog en het schip heeft veel problemen waarvoor oplossingen moeten gevonden worden. Dat lukt steeds beter en gaandeweg ontdekt Vos antwoorden op zijn vragen. Tegelijkertijd doet hij een nog veel belangrijker ontdekking: er zullen altijd vragen blijven bestaan en misschien is dat zelfs niet erg. ‘Ze wisten nu dat de wind kwam en ging, dat de wolken steeds veranderden en soms hun regen lieten vallen en dat alles waar ze naar zochten, kon worden gevonden aan boord van een schip met een gewei…’ Prachtig geïllustreerd filosofisch prentenboek dat kinderen vanaf 5 jaar zal fascineren en hen tot denken en vragen stellen aanzet.  

Slater, D. (2017). De reis van Vos. Amsterdam: Leopold.


De vos en de sterPrachtig uitgegeven prentenboek over een kleine bange vos die vriendschap sluit met een ster. De ster helpt de kleine vos door hem bij te lichten wanneer hij op zoek gaat naar voedsel, geniet van de regen , … De kleine vos voelt zich dan ook heel ongelukkig wanneer die ster op een dag niet meer verschijnt. Hij besluit naar de ster op zoek te gaan. Die zoektocht opent een heel nieuwe wereld voor vos. Een mooi verhaal over verlies en vriendschap dat op een erg bijzondere manier geïllustreerd is.

Opgenomen in The 100 best children’s books van Timeout.com

Bickford-Smith, C. (2017). De vos en de ster. Zeist: Christofoor.


Het bos slaaptTwee personen, waarvan er een op een prins lijkt, staan te praten aan de rand van de weg. Ze merken een vlinder op, een kikker, een konijn, een olifant, een ridder… allemaal in slaap. Dichter bij de stad merken ze een kind op een schommel, een orkest, twee boksers, een koning en een koningin… al iets wakkerder. Er is geen twijfel aan, we bevinden ons in de wereld van Doornroosje. De bewerking van dit klassieke sprookje wint bovendien nog aan kracht dank zij de prachtige illustraties waarvan het kleurgebruik echt doordacht en weloverwogen is. Een topper!

Dautremer, R. (2017). Het bos slaapt. Davidsfonds-Infodok.


De nacht van de vallende sterHond woont in zijn huis aan de ene kant van de heg, konijn aan de andere kant. Ze spreken nooit met elkaar, zeggen zelfs niet ‘hallo’ of ‘hoi’ maar kijken doen ze wel. Op een avond staan ze beiden in hun tuin, omdat ze de slaap niet kunnen vatten. Ze kijken naar elkaars huis en bedenken hetzelfde: mijn buur kan wel een vriend gebruiken. Dan valt er een ster en komt hun wens uit: ze worden de beste vrienden. Mooi ‘feel-good-verhaal’ dat goed past in deze periode van het jaar waarin we geneigd zijn toch iets meer aan elkaar te denken.

Hest, A. (2017). De nacht van de vallende ster. Rotterdam: Lemniscaat.


Zoom in op dierenBijzonder prettig opgevat infoboek over dieren. Per dubbele bladzijde wordt één bepaald aspect besproken bv. de huid, de vleugels, de hoorns… Bij de verschillende huiden, vleugels, hoorns, … staan nummers. De kinderen moeten raden van welk dier die huid, die vleugels, die hoorns, … zijn. Onderaan de bladzijde staat de oplossing per nummer (wel omgekeerd gedrukt zodat je niet gemakkelijk kan spieken). Kleurrijk boek met bijzonder veel informatie voor kinderen die van dieren houden en daar graag veel over willen weten.

Lacombe, G. (2017). Zoom in op dieren. Amsterdam: Leopold.


Feest in de wolken‘Feest in de wolken’ geeft een inkijk in acht verschillende kamers van een wolkenkrabber. Twee verklede kinderen – Roodkapje en een luipaard – bezoeken alle bewoners van het gebouw en nodigen hen uit voor een feest op de bovenste verdieping. Zoals steeds heeft Tom Schamp de prenten overladen met details, verhaallijnen en verwijzingen. De achterflap geeft alvast wat kleine zoekopdrachten, maar het is leuker om de kijk van kinderen te volgen terwijl je doorheen het gebouw wandelt. Onderweg zullen ook volwassenen heel wat woordspelingen en verwijzingen naar tv-programma’s, rockbands, kunstenaars, … ontdekken waardoor ook zij aangemoedigd worden om te blijven kijken. De titel dekt zonder twijfel de lading: wie de trappen van het gebouw oploopt, eindigt met zijn hoofd in de wolken, waar een feest aan de gang is met alle bewoners. Daarnaast is het werk van Tom Schamp een feest van de verbeelding. Zijn prenten geven de gelegenheid met het hoofd in wolken even weg te dromen naar Schamps eigen realiteit. Het boek kan je bovendien helemaal uitvouwen en als een meter aan de muur hangen. Die gaat tot 2 meter hoog, wat bevestigt dat jong en oud op eigen niveau het boek kunnen inkijken.

Schamp, T. (2017). Feest in de wolken. Tielt: Lannoo.


Alle verhalen van Beatrix PotterNaast de prachtige illustraties vol levendige en natuurgetrouwe details hou ik ook van de verhalen van Beatrix Potter omwille van haar no nonsens-verteltrant. Een voorbeeld: ‘Kinderen,’ zei Moeder Konijn op een ochtend, ‘jullie mogen buiten spelen. Maar denk er wel aan dat je niet in de moestuin van Meneer Verhoef komt. Daar is jullie vader iets vreselijks overkomen; mevrouw Verhoef heeft een pastei van hem gemaakt.’  De dieren beleven avonturen die dicht bij de leefwereld van jonge kinderen staan en zien er met hun schoenen, jassen, mutsen en schorten erg menselijk uit. Alle bekende figuren komen aan bod: Eekhoorntje Hakketak, Minetje Miezemuis, Pieter Konijn, … Daarnaast zijn in deze bundel vier verhalen toegevoegd die voorzien zijn van commentaar over de periode waarin Beatrix Potter deze verhalen schreef en de illustraties maakte. Het samengaan van tekst en illustraties zorgt ervoor dat de bundel een warme sfeer uitstraalt. De boeken zijn prachtig uitgegeven en zitten samen in een mooie cassette. Een echt hebbeding voor de liefhebbers.

Potter, B. (2006). Alle verhalen van Beatrix Potter. Amsterdam: Ploegsma.


De Vallei van de WentelmolensDit boek vertelt over de wonderen die gebeuren als je durft blijven dromen, als je durft te geloven in jezelf. In de vallei van de wentelmolens doen moderne machines hun intrede. Alles kan geregeld worden met een druk op de knop. Daardoor verlangen de inwoners van de vallei nergens meer naar. Ook de wind geeft het op en de wieken van de molens draaien niet langer. Maar niet iedereen heeft het opgegeven… Anna het naaistertje blijft dromen en is dan ook dolgelukkig wanneer ze op een dag Vogelman ontmoet. Hij droomt ervan te kunnen vliegen. Anna beslist om een vleugelpak voor hem te naaien en roept de hulp van de blaasbloemen in. Daardoor begint de wind weer te waaien en wie weet komen de molens ook opnieuw tot leven… Naast het mooie verhaal biedt dit prentenboek prachtige poëtische illustraties van Valeria Docampo. Ook het kleurgebruik sluit aan bij het verhaal en wordt steeds stralender naarmate het verhaal vordert. De kleuters zullen alle symboliek in het boek nog niet begrijpen, maar dat zorgt ervoor dat ze er ook op latere leeftijd nog van zullen kunnen genieten.

De Lestrade, A. (2013). De Vallei van de Wentelmolens. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Toen mijn vader een reus wasIn een mooie, poëtische taal beschrijft dit prentenboek het volwassen worden van een meisje. Eerst ziet ze haar vader als almachtig en alwetend, ‘een reus’, maar opgroeiend ontdekt ze dat haar vader toch niet alles weet: ‘reuzen horen niet altijd kinderstemmen. Hun oren zitten te hoog. Ze horen alleen de wind om hun hoofd’. Stilaan begint ze haar vader een beetje uit de weg te gaan tot ze haar vader recht in de ogen kan kijken en ontdekt dat hij een gewoon mens is zoals zij. Op dat moment is het meisje klaar voor het leven: ‘En ik ga de wereld in. Ik denk dat ik er nu wel in pas.’ Een boek over het vaderschap en over de worsteling van het opgroeien, bestemd voor kinderen én volwassenen. De mooie illustraties van Pieter Van Oudheusden versterken de tekst op een volwaardige manier.

Bogaerts, I. (2016). Toen mijn vader een reus was. Tielt: Lannoo.