Prentenboeken Sinterklaas

THEMATOPPERS

Sint op komstDe kleren van de Sint hangen op het dek van de stoomboot te drogen wanneer een plotse windstoot ze van de waslijn rukt. Waspiet gaat de weggewaaide kleren achterna terwijl de andere Pieten een nieuwe oplossing proberen te bedenken. Sint op komst is een zeer zwierig prentenboek in de ondertussen gekende stijl van Mattias De Leeuw.

De uitgeverij maakte een lespakket voor het kleuteronderwijs: http://www.lannoo.be/sites/default/files/lespakket.pdf

De Leeuw, M. (2013). Sint op komst. Tielt: Lannoo.

⇒ LESSUGGESTIE ⇐
Maak een stoomboot van een grote kartonnen doos. Maak ook een vlaggenlijn voor de stoomboot. Kan als geschenk aan Sinterklaas worden meegegeven wanneer hij op bezoek komt op school. TIP: elke klas kan een stukje van de vlaggenlijn maken. Bijvoorbeeld: de oudsten versieren de vlaggetjes met de letters S en P; de jongere kleuters bestempelen de vlaggetjes met jute of met behulp van een wortel, tekenen staf en mijter …


9200000115178435De komst van Sinterklaas weekt traditiegetrouw allerhande vragen los bij jonge kinderen. Hoe komt het dat er verschillende hulpsinten zijn? Waarom komt Sinterklaas met de stoomboot? Waarom zetten we onze schoen? Eens het grote geheim onthuld is, zijn de meeste van die vragen veelal nog niet terdege beantwoord. En daar hebben Floortje Zwigtman en Sassafras De Bruyn nu eens echt hun werk van gemaakt. In een dik en mooi uitgegeven boek verzamelden ze alle mogelijke achtergrondinformatie bij de eeuwenoude traditie. Zwigtman gaat veel verder dan algemene kennis en heeft werkelijk alles wat over Sinterklaas en zijn helper te vinden is verzameld, geordend en in een heldere en humoristische stijl beschreven. Het boek is geschreven voor oudere kinderen, maar het is ook een plezier om er als volwassene door te gaan. Je krijgt een mooi overzicht van de evolutie van de figuren doorheen de afgelopen eeuwen. Zwigtman laat conclusies over de twee hoofdfiguren in het midden, maar de lezers zijn tegen het einde van het boek meer dan gewapend om een eigen visie op bijvoorbeeld het zwartepietendebat te beargumenteren. De illustraties in zachte tinten van Sassafras De Bruyn maken het geheel af. De kleine schilderijtjes passen mooi bij de traditie, deze tijd én de magie die kinderen erbij beleven. Een van de mooiste kwaliteiten van het boek is dat ze het geheel in zo’n prettige en geestige stijl hebben uitgewerkt. VRT Nieuws heeft er een kleine reportage over gemaakt: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/25/voor-wie-al-_iets-weet-het-geheime-boek-van-sinterklaas-houdt-d/.

Zwigtman, F. & De Bruyn, S. (2019). Het Geheime Boek van Sinterklaas. Tielt: Lannoo.


JONGERE KLEUTERS

IMG_4828

Na ‘Ik help… de brandweer’ kunnen jonge kleuters nu ook ook plezier beleven aan het volgende boek in de reeks ‘Ik help… de Sint’. De lezer wordt uitgedaagd om Pakjespiet te helpen bij het verdelen van de sinterklaascadeaus. En daar komt heel wat bij kijken! Zo moeten de jonge lezers met het boek schudden om de brieven uit de postzak te vallen, het inpakpapier uitrollen en evenwicht oefenen om op de daken te lopen. De lezer wordt na al dat werk beloond met een diploma dat hen als gediplomeerd pakjesdrager de wereld instuurt. De illustraties van Annelies Vandenbosch zijn kleurrijk en expressief, mooi in de traditie van Fiep Westendorp en haar vele volgelingen. Net als het eerste boek in de reeks is ‘Ik help… de Sint’ een complexloos, vrolijk en interactief verhaal voor jonge kleuters.

Boets, J. (2020). Ik help… de Sint. Antwerpen: De Oogappel.


IMG_4831Dit gloednieuwe prentenboek van Mark Janssen is een plezier om in handen te hebben. Het is groot uitgegeven met gouden letters op de cover en indrukwekkende illustraties verspreid over dubbele pagina’s binnenin. Een terechte keuze van de uitgeverij, want in dit boek stelen vooral de illustraties de show. Ze begeleiden elf bekende sinterklaasliedjes, waarin nergens sprake is van Zwarte Piet. Een prettig extraatje is dat je de liedjes via een Spotify-lijst kan beluisteren. Het bijzondere van dit boek schuilt in hoe de donkere kleuren van de winternacht van 5 op 6 december contrasteren met het licht van de straatlantaarns, de pakjeswinkel, de maan en de gezellige woonkamers. Zo verbeeldt Janssen het authentieke gevoel van de sinterklaastraditie: warmte, gezelligheid en vrijgevigheid net in een periode waarin de dagen killer en donkerder worden. Zeker anno 2020 is de waarde daarvan niet te onderschatten.

Janssen, M. (2020). Sinterklaasliedjes. Rotterdam: Lemniscaat.


9200000114043429Het was al wat vreemd dat Sinterklaas ontbrak in de populaire reeks verhalen over de belevenissen van Boer Boris. Dat is nu opgelost met het verhaal Een paard voor Sinterklaas waarin de Goedheiligman de hulp van Boer Boris inroept omdat zijn schimmel van de trap is gevallen. De kleine boer met rode laarzen gaat meteen aan de slag en geeft zijn paard Knol een spoedcursus ‘op de daken lopen’. Aanvankelijk verloopt alles gesmeerd: Knol loopt vlot over banken en laat de nagemaakte Sint mooi recht op zijn rug zitten. Nogal onverwacht rijst er toch een probleem wanneer Boris als laatste oefening Knol met een kraan op het dak van de boerderij hijst … Zoals gewoonlijk krijgen we kleurrijke en levendige prenten van de hand van Philip Hopman. Van Lieshout brengt het verhaal in beknopte, rijmende tekst verder tot leven. Het geheel heeft niet erg veel om het lijf, maar net als in hun andere verhalen is het duo er weer in geslaagd een vrolijk boekje te maken om voor jonge kinderen voor te lezen. 

Van Lieshout, T. & Hopman, P. (2019). Boer Boris: een paard voor Sinterklaas. Haarlem: Gottmer. 


9200000059825022Dit vierkante prentenboek weet heel goed de – in de ogen van volwassenen – soms vreemde wensen van een kind in de verf te zetten. Tess, de hoofdrolspeelster in dit verhaal, wil dit jaar helemaal geen speelgoed. Neen! Ze wil een kabouter. Ze krijgt oma zo ver dat die een brief hierover schrijft aan de Sint. Opa begint alvast een gemeubileerd kabouterhuis te timmeren. Vol verwachting komt Tess op sinterklaasochtend naar beneden: woont de kabouter in het huis?

Swerts, A. (2016). Krijg ik een kabouter, Sint? Hasselt/Amsterdam/New-York: Clavis.


920000000543188318 vertrouwde sinterklaasliedjes en 2 door de auteur zelf gecomponeerde liedjes vullen dit boek. Ze staan gedrukt in illustraties die telkens een dubbele pagina beslaan. De illustraties stellen Sint en zijn roetveegpieten, de schimmel en de pakjes die traditioneel bij Sinterklaas horen,  voor in veelal humoristische situaties. Hier en daar is de tekst van de liedjes lichtjes aangepast. Zo wordt Zwarte Piet systematisch vervangen door ‘Pietje Piet’ of ‘lieve Piet’ en ‘zijn knecht’ door ‘Piet’. In het boek is geen muzieknotatie opgenomen maar het bevat wel een cd waarop de liedjes gezongen worden. Het boek bevat soms meer strofen dan er te horen zijn op de cd. Samen met de kleuters de liedjes beluisteren en tegelijkertijd de bijhorende illustratie in het boek te bekijken, zal zeker bijdragen aan een sfeervolle voorbereiding op de komst van de Sint.

De Haan, A. & Smit, N. (2017). Zachtjes gaan de paardenvoetjes. Haarlem: Gottmer.


9200000095082747Kolletje – het meisje met de toversokken – en Dirk beleven in elk boek opnieuw een heleboel avonturen. In dit voorleesboek staan vier verhalen over Kolletje, Dirk en de Sint. De verhalen spelen zich af bij tante Laetitia, een tante van Kolletje en Dirk die in het bos woont. Tante Laetitia vertelt Kolletje en Dirk dat de pieten ontslag genomen hebben. Maar omdat de Sint niet alles alleen kan doen, heeft hij met de koning afgesproken dat de prinsen en prinsessen hem zullen helpen. Zo is er een wegwijsprinses, een pakjesprins, een bakprinses, een paardenprinses en ga zo maar door. Als dat maar goed komt. De vrolijke voorleesverhalen zijn prettig geïllustreerd door een illustratrice maar ook door een zesjarig meisje. Ook dat maakt dit voorleesboek wel wat bijzonder.

Feller, P. (2018). O, kom er eens kijken. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff.


Sinterklaasboek Schroder BusserVerhaal in de typische stijl van Busser en Schröder, dus ook op rijm. Het vertelt het hele sinterklaasgebeuren vanaf de aankomst van de stoomboot en het zetten van de schoen, over het bezoek in de klas tot de echte sinterklaasavond en de afvaart van de stoomboot naar Spanje. Door de duidelijke tekeningen en de eenvoudige tekst is dit verhaal geschikt voor de jongsten als kennismaking met Sinterklaas. Dit verhaal kan ook gemakkelijk als vervolgverhaal (elke dag een stukje in aanloop naar het sintfeest in de school) opgevat worden.

Busser, M. & Schröder, R. (2000).
Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters.
Antwerpen: House of Books.


Sinterklaas is jarigOok dit boek vertelt het sinterklaasgebeuren van A-Z maar dan vooral gefocust op wat er in de school rond gebeurt. Het geheel staat op rijm maar hanteert een eenvoudig taalgebruik waardoor het ook voor kleuters vanaf 3 jaar geschikt is.

Kuiper, N. & Hoogstad, A. (2006). Sinterklaas is jarig. Amsterdam: Ploegsma.


Prinses Arabella en de SintPrinses Arabella wil Sinterklaas hebben. De koningin laat Sinterklaas bezorgen, maar die is daarmee helemaal niet blij. Want hoe moet het nu met alle andere kinderen?

Freeman, F. (2014). Prinses Arabella en de Sint. Wielsbeke: De Eenhoorn.


OUDERE KLEUTERS

550x661Marie is zoals zoveel kinderen helemaal weg van de waanzinnige avonturen van superhelden. Hoewel ze al een hele stapel heldenverhalen bezit, heeft ze op haar verlanglijstje voor Sinterklaas toch nog een heleboel andere titels opgeschreven. Ze zet haar leeswoede even stop voor een wandeling in het park, waar ze op een bankje een oude man ontmoet. Op dat moment start een raamverhaal waarin de man enkele originele legendes van Sinterklaas vertelt. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de Sint in wezen een klassieke superheld is. Wanneer Maries hond gevaar loopt, voegt de goedheilig man zelfs ter plekke een heldendaad toe aan zijn palmares. Een originele invalshoek dus om de grond van de traditie bloot te leggen. Het is frappant hoe weinig het originele verhaal verwerkt wordt in sinterklaasboeken. Maranke Rinck en Martijn Van der Linden brengen daar verandering in door het eeuwenoude verhaal naadloos te verbinden met een hedendaags avonturenverhaal.

Rinck, M. en van der Linden, M. (2018). Supersint. Amsterdam: Leopold.


9200000079530537In een vlotte rijmstijl waarin ook fragmenten van sinterklaasliedjes zijn opgenomen, vertelt Naomi Tieman wat de pieten doen die te jong zijn om met de Sint mee naar de Lage landen te varen. En het is in woord en beeld meteen duidelijk: de pieten die achterblijven amuseren zich kostelijk: ‘We klauteren op kasten, op het dak en op de schuur. We gooien met ons snoepgoed en we verven op de muur.’  De pieten halen nog veel meer tenenkrullende streken uit maar op 6 december klimmen ze elk jaar opnieuw op het dak van het huis om te kijken of de schoorsteen van de stoomboot al in zicht is. Dit is een supervrolijk sinterklaasverhaal dat met gebruik van veel uitbundige kleuren pieten in beeld brengt met alle mogelijke huidskleuren en kapsels en zo beweeglijk als slangenmensen.

Tieman, N. (2017). Het huis van Sinterklaas. Haarlem: Gottmer.


Elmo en het geheim van SinterklaasElmo beleeft voortdurend nieuwe avonturen met zijn duikboot. Deze keer vraagt een onbekende op een stoomboot hem twee dagen te verstoppen. Wanneer
Elmo uitgenodigd wordt in de kajuit van de stoomboot, zitten daar oom Klaas en Sammie en zijn neefjes. Elmo wil graag uitzoeken wie die mensen in werkelijkheid zijn.

De Haas, R. (2007).
 Elmo en het geheim van Sinterklaas. Amsterdam: Leopold.


Amerigo is ziekNet in de drukste periode van het jaar is Slecht-weer-vandaag – in Nederland heet hij Amerigo – ziek. Sint gaat samen met zijn bende Pieten op zoek naar een
vervangpaard. Gelukkig is er het meisje Janna om hem daarbij te helpen. Leuk verhaal met grappige illustraties.

Westera, B. & Van Haeringen, A. (2006). Amerigo is ziek. Amsterdam: Leopold.


het-vergeten-pietjeKleine Piet heeft enorm uitgekeken naar de bootreis richting Nederland, maar als hij de dag van vertrek wakker wordt, blijkt de boot al ver op zee. Teleurgesteld dat ze hem vergeten zijn, grijpt hij de kans alles te doen wat zijn hart hem ingeeft. Er is toch niemand in de buurt om hem iets te verbieden! Na zeven dagen vindt hij ook daar niets meer aan. Net dan vindt hij op het strand een fles met een brief erin. Sinterklaas en de andere pieten hebben schipbreuk geleden en zitten vast op het eiland. Gelukkig is er het kleine Pietje dat de storm weet te trotseren om Sinterklaas en alle pieten uiteindelijk toch veilig in Nederland te krijgen. Klassiek opgebouwd verhaal met de vertrouwde illustraties van de hand van Ingrid en Dieter Schubert.

Schubert, I. & D. (2006). Het vergeten Pietje. Amsterdam: Blue in Green Publishing.


Van t Hek_Sinterklaas en het hoogtevreespietje.inddAls er één iets is wat Pieten moeten kunnen, is het wel klimmen en klauteren tot op de hoogste daken. Maar één van de nieuwe Pieten heeft hoogtevrees. Langzaam maar zeker leert de hoofdpiet hoe het kleine pietje die hoogtevrees kan overwinnen.

Van ‘t Hek, Y. (2012). Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje. Amsterdam: Leopold.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
Laat je inspireren door het verhaal om de kleuters aan het werk te zetten:
– klimmen en klauteren zoals de Pieten
– net zoals de Pieten een parcours afleggen met een juten zak
– circustechnieken (acrobatie zoals de Pieten)
– de juiste pakjes in de juiste schoorstenen werpen
– voelspel: wat zit er in de zak van Piet?
– de Pieten helpen met het verdelen van het strooigoed over de juten zakken. Moeten de zakken allemaal evenveel wegen?


Sinterklaas slaat een jaartje overSinterklaas is het echt beu: weer die lange bootreis naar Vlaanderen, weer die daken op, … Hij beslist om een jaartje over te slaan tot er een brief van Noortje komt.

Wiersma, S. & Faes, F. (2013). Sinterklaas slaat een jaartje over. Rotterdam: Lemniscaat.


Sint gaat op gymEen erg grappig verhaal – in woord en beeld – dat vertelt dat de Sint zich verveelt tijdens het jaar en dus op zoek gaat naar verstrooiing in sport. Judo ligt hem echter niet. Voetbal evenmin – hij struikelt over zijn baard tijdens het voetballen – en tijdens de bejaardengymnastiek geraakt zijn baard in de knoop. Sint probeert enkele sporten uit en vindt tenslotte zijn gading in paardrijden. Hij leert galopperen, draven en springen. Maar dat loopt niet goed af als hij dat op de daken uitprobeert. De tekst sprankelt en laat zich uitstekend voorlezen.


Westera, B. & Weve, S. (2013).
Sint gaat op gym. Haarlem: Gottmer.


de-vrienden-van-sinterklaasHoe komt het toch dat Sinterklaas zoveel Pieten heeft? Maar vooral, hoe komt het toch dat je soms in die Pieten een oom, een buurman of een leraar herkent? Dat heeft te maken met de Pietenschool.

Kuyper, S. (2014). De vrienden van Sinterklaas. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.


Het kleinste pietjeDit vervolgboek op De vrienden van Sinterklaas vertelt verder over Broes, het jongetje dat de Pietenschool ontdekte. Dit keer ziet hij in zichzelf een uitstekende
helper voor de Sint. Hij kruipt stiekem in de bagageruimte van de pietenbus. Wanneer zijn plan in Spanje duidelijk wordt, is Sinterklaas daar niet blij mee.

Kuyper, S. (2015). Het kleinste pietje. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.


O, kom er eens kijkenHet boek opent sfeervol met een versje dat verwijst naar de twee personen die een hoofdrol spelen in het verhaal. Das volgt in het bos een spoor van pepernootjes en belandt zo, via een kattenluik, in een huis waar hij een Piet aan het werk ziet. Das wil graag nog meer van die nootjes en bedenkt wat hij daarvoor nodig heeft. Hij verzamelt in de schuur een schoen, een wortel en een afbeelding van de Sint (uit een speelgoedfolder) want hij heeft gezien dat de Piet die meenam en pepernoten in de plaats legde. Hij zet alles voor zijn hol en wacht op wat er zal gebeuren. Dan hoort hij paardenhoeven en ruikt hij opnieuw pepernoten …

Fredriks, C. & Rijnsburger, I. (2002). O, kom er eens kijken. Amsterdam: Ploegsma.


SinterklaasAhoi_oms.inddOmdat de stoomboot veel te zwaar geladen is, moeten alle pakjes van de Sint overboord. Omdat vanuit de zee van alle kanten ‘Dank U, Sinterklaas’ klinkt, springt Sint overboord om te zien wie dat zegt. Dan blijkt dat de zeebewoners reuzeblij zijn met hun cadeautjes.

Van Lieshout, T. & Posthuma, S. (2007). Sinterklaas Ahoi! Amsterdam: Leopold.


De kleren van SinterklaasOp een dag ontdekt Anouk in een koffer in de logeerkamer de kleren van Sinterklaas. En waar Sinterklaas’ kleding is daar moet de goedheilige man zelf ook zijn. Niemand van haar klasgenootje gelooft Anouk. Een vriendinnetje stelt voor om haar de ochtend na sinterklaasavond op te halen om naar school te gaan. Dan moet de Sint toch bij aan de ontbijttafel zitten.

Biegel, P. & Te Loo, S. (2008). De kleren van Sinterklaas. Rotterdam: Lemniscaat.


Schoenen voor SinterklaasSaid is een vluchteling die nog nooit over Sinterklaas heeft gehoord en al de dingen daarrond maar een beetje gek vindt. Hij wil zijn schoen helemaal niet zetten want zijn schoenen zijn juist nieuw en lekker warm. Dus verstopt Said zijn schoenen onder zijn bed. In de nacht van 5 op 6 december schrikt hij wakker van gestommel. Dat blijkt afkomstig van Sinterklaas die op zoek is naar Saids schoenen.

Michelgelsen, P. & De Wolf, B. (2007).
Schoenen voor Sinterklaas. Zwijsen.


Sinterklaas-voor-alle-kinderenVerschillende kwaliteitsvolle auteurs leggen in dit boek verhalen en versjes rond Sinterklaas samen. Het gaat dan om verhalen over Sinterklaas, maar ook verhalen rond steeds terugkerende vragen als ‘hoe kan Piet in huizen zonder schoorsteen binnen?’. Mooi voorleesboek.

Bos, B. e.a. (2001). Sinterklaas voor alle kinderen. Amsterdam: Leopold.


Zie de maan schijnt door de bomenEen prentenboek opgebouwd volgens 12 sinterklaasliedjes die in chronologische volgorde staan. Elk liedje krijgt 2 tegenoverliggende bladzijden waarop de tekst van het liedje gedrukt staat in een winterbos waarin de dieren als het ware vanop afstand het sinterklaasfeest van de mensen volgen. Wat in de liedjes gebeurt is te zien op de platen in het boek. Dank zij de bijgevoegde cd kan alles perfect meegezongen worden.

Van Hout, M. (2011). Zie de maan schijnt door de bomen. Rotterdam: Lemniscaat.


Nog 13 nachtjes wakker liggenOpnieuw een boek dat het sinterklaasverhaal vertelt van begin tot einde. Denk aan de afvaart in Spanje, de aankomst hier, het aftellen tot sinterklaasavond, de schoen, de brief voor de sint, de echte Sint en de hulpsinten, de verschillende Pieten, … Het geheel wordt voorzien van versjes en (nieuwe) liedjes die dankzij de cd ook meegezongen kunnen worden.

Van Os, E. & Van Lieshout, E. (2012). Nog 13 nachtjes wakker liggen dan is het Sinterklaas. Haarlem: Gottmer.


sintboekDeze bundel bevat verhalen en ook drie gedichten van verschillende auteurs. Daarom zijn er ook grote stijlverschillen in de verschillende verhalen. Maar voorlezen lukt uitstekend vanaf de derde kleuterklas.

De Kockere, G (e.a.). (2008). Het Sintboek. Sint-Niklaas: Abimo.

Bij ‘Kijk en luister’ kan je een van de verhalen in voorgelezen versie bekijken. Klik hier!