THEMATOPPERS

Sinterklaas

Een mooier boek rond het sinterklaasfeest is er de laatste jaren niet gemaakt. Geschikt voor alle leeftijden omdat het een zuiver prentenboek is. Zonder woorden dus. Op elke bladzijde is er ontzettend veel te zien en naarmate de kleuters ouder worden ontdekken ze steeds meer. Een must voor elke kleuterklas tijdens de sinterklaasperiode.

Luister naar Charlotte Dematons die haar reis naar Spanje en elke prent die ze erover maakte becommentarieert: https://www.youtube.com/watch?v=oOdUE4Rz-ys.


Dematons, C. (2008).
Sinterklaas. Rotterdam: Lemniscaat.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
Verander de klas in het paleis van Sinterklaas. Gebruik de inspiratie uit de boeken die je rond Sinterklaas wil vertellen. Denk aan een inpakruimte, een speelgoedmagazijn, een slaapkamer voor Sinterklaas met de stal van het paard, een oefenruimte voor de Pieten ….


Sint op komstDe kleren van de Sint hangen op het dek van de stoomboot te drogen wanneer een plotse windstoot ze van de waslijn rukt. Waspiet gaat de weggewaaide kleren achterna terwijl de andere Pieten een nieuwe oplossing proberen te bedenken. Sint op komst is een zeer zwierig prentenboek in de ondertussen gekende stijl van Mattias De Leeuw.

De uitgeverij maakte een lespakket voor het kleuteronderwijs: http://www.lannoo.be/sites/default/files/lespakket.pdf

De Leeuw, M. (2013). Sint op komst. Tielt: Lannoo.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
Maak een stoomboot van een grote kartonnen doos. Maak ook een vlaggenlijn voor de stoomboot. Kan als geschenk aan Sinterklaas worden meegegeven wanneer hij op bezoek komt op school. TIP: elke klas kan een stukje van de vlaggenlijn maken. Bijvoorbeeld: de oudsten versieren de vlaggetjes met de letters S en P; de jongere kleuters bestempelen de vlaggetjes met jute of met behulp van een wortel, tekenen staf en mijter …


JONGERE KLEUTERS

Sinterklaasboek Schroder BusserVerhaal in de typische stijl van Busser en Schröder, dus ook op rijm. Het vertelt het hele sinterklaasgebeuren vanaf de aankomst van de stoomboot en het zetten van de schoen, over het bezoek in de klas tot de echte sinterklaasavond en de afvaart van de stoomboot naar Spanje. Door de duidelijke tekeningen en de eenvoudige tekst is dit verhaal geschikt voor de jongsten als kennismaking met Sinterklaas. Dit verhaal kan ook gemakkelijk als
vervolgverhaal (elke dag een stukje in aanloop naar het sintfeest in de school) opgevat worden.

Busser, M. & Schröder, R. (2000).
Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters.
Antwerpen: House of Books.


Dag, SinterklaasjeWouter, een peuter en Mieke een kleuter, maken doorheen dit voorleesboek de hele sinterklaastijd mee. De angst en de spanning die deze tijd bij peuters en kleuters kan veroorzaken komen duidelijk tot uiting. De auteur maakt ook komaf met elementen
die dergelijke angst veroorzaken: dat stoute kinderen in de zak van Piet moeten is bijvoorbeeld een verzinsel van grote mensen. Perfect bruikbaar als vervolgverhaal. Sommige elementen doen erg ’Nederlands’ aan, maar kunnen op een eenvoudige manier aangepast worden aan de Vlaamse context.

Vriens, J. (2009). Dag, Sinterklaasje. Houtem: Van Holkema & Warendorf.

 


Sinterklaas is jarigOok dit boek vertelt het sinterklaasgebeuren van A-Z maar dan vooral gefocust op wat er in de school rond gebeurt. Het geheel staat op rijm maar hanteert een
eenvoudig taalgebruik waardoor het ook voor kleuters vanaf 3 jaar geschikt is.

Kuiper, N. & Hoogstad, A. (2006). Sinterklaas is jarig. Amsterdam: Ploegsma.

 

 


Prinses Arabella en de SintPrinses Arabella wil Sinterklaas hebben. De koningin laat Sinterklaas bezorgen, maar die is daarmee helemaal niet blij. Want hoe moet het nu met alle andere kinderen?

Freeman, F. (2014). Prinses Arabella en de Sint. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 

 

 


OUDERE KLEUTERS

Elmo en het geheim van SinterklaasElmo beleeft voortdurend nieuwe avonturen met zijn duikboot. Deze keer vraagt een onbekende op een stoomboot hem twee dagen te verstoppen. Wanneer
Elmo uitgenodigd wordt in de kajuit van de stoomboot, zitten daar oom Klaas en Sammie en zijn neefjes. Elmo wil graag uitzoeken wie die mensen in werkelijkheid zijn.

De Haas, R. (2007).
 Elmo en het geheim van Sinterklaas. Amsterdam: Leopold.

 


Amerigo is ziekNet in de drukste periode van het jaar is Slecht-weer-vandaag – in Nederland heet hij Amerigo – ziek. Sint gaat samen met zijn bende Pieten op zoek naar een
vervangpaard. Gelukkig is er het meisje Janna om hem daarbij te helpen. Leuk verhaal met grappige illustraties.

Westera, B. & Van Haeringen, A. (2006). Amerigo is ziek. Amsterdam: Leopold.


het-vergeten-pietjeKleine Piet heeft enorm uitgekeken naar de bootreis richting Nederland, maar als hij de dag van vertrek wakker wordt, blijkt de boot al ver op zee. Teleurgesteld dat ze hem vergeten zijn, grijpt hij de kans alles te doen wat zijn hart hem ingeeft. Er is toch niemand in de buurt om hem iets te verbieden! Na zeven dagen vindt hij ook daar niets meer aan. Net dan vindt hij op het strand een fles met een brief erin. Sinterklaas en de andere pieten hebben schipbreuk geleden en zitten vast op het eiland. Gelukkig is er het kleine Pietje dat de storm weet te trotseren om Sinterklaas en alle pieten uiteindelijk toch veilig in Nederland te krijgen. Klassiek opgebouwd verhaal met de vertrouwde illustraties van de hand van Ingrid en Dieter Schubert.

Schubert, I. & D. (2006). Het vergeten Pietje. Amsterdam: Blue in Green Publishing.


Van t Hek_Sinterklaas en het hoogtevreespietje.inddAls er één iets is wat Pieten moeten kunnen, is het wel klimmen en klauteren tot op de hoogste daken. Maar één van de nieuwe Pieten heeft hoogtevrees. Langzaam maar zeker leert de hoofdpiet hoe het kleine pietje die hoogtevrees kan overwinnen.

Van ‘t Hek, Y. (2012). Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje. Amsterdam: Leopold.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
Laat je inspireren door het verhaal om de kleuters aan het werk te zetten:
– klimmen en klauteren zoals de Pieten
– net zoals de Pieten een parcours afleggen met een juten zak
– circustechnieken (acrobatie zoals de Pieten)
– de juiste pakjes in de juiste schoorstenen werpen
– voelspel: wat zit er in de zak van Piet?
– de Pieten helpen met het verdelen van het strooigoed over de juten zakken. Moeten de zakken allemaal evenveel wegen?


Sinterklaas slaat een jaartje overSinterklaas is het echt beu: weer die lange bootreis naar Vlaanderen, weer die daken op, … Hij beslist om een jaartje over te slaan tot er een brief van Noortje komt.

Wiersma, S. & Faes, F. (2013). Sinterklaas slaat een jaartje over. Rotterdam: Lemniscaat.

 

 


Sint gaat op gymEen erg grappig verhaal – in woord en beeld – dat vertelt dat de Sint zich verveelt tijdens het jaar en dus op zoek gaat naar verstrooiing in sport. Judo ligt hem echter niet. Voetbal evenmin – hij struikelt over zijn baard tijdens het voetballen – en tijdens de bejaardengymnastiek geraakt zijn baard in de knoop. Sint probeert enkele sporten uit en vindt tenslotte zijn gading in paardrijden. Hij leert galopperen, draven en springen. Maar dat loopt niet goed af als hij dat op de daken uitprobeert. De tekst sprankelt en laat zich uitstekend voorlezen.


Westera, B. & Weve, S. (2013).
Sint gaat op gym. Haarlem: Gottmer.


de-vrienden-van-sinterklaasHoe komt het toch dat Sinterklaas zoveel Pieten heeft? Maar vooral, hoe komt het toch dat je soms in die Pieten een oom, een buurman of een leraar herkent? Dat heeft te maken met de Pietenschool.

Kuyper, S. (2014). De vrienden van Sinterklaas. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.

 

 

 

 


Het kleinste pietjeDit vervolgboek op De vrienden van Sinterklaas vertelt verder over Broes, het jongetje dat de Pietenschool ontdekte. Dit keer ziet hij in zichzelf een uitstekende
helper voor de Sint. Hij kruipt stiekem in de bagageruimte van de pietenbus. Wanneer zijn plan in Spanje duidelijk wordt, is Sinterklaas daar niet blij mee.

Kuyper, S. (2015). Het kleinste pietje. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.

 


O, kom er eens kijkenHet boek opent sfeervol met een versje dat verwijst naar de twee personen die een hoofdrol spelen in het verhaal. Das volgt in het bos een spoor van pepernootjes en belandt zo, via een kattenluik, in een huis waar hij een Piet aan het werk ziet. Das wil
graag nog meer van die nootjes en bedenkt wat hij daarvoor nodig heeft. Hij verzamelt in de schuur een schoen, een wortel en een afbeelding van de Sint (uit een speelgoedfolder) want hij heeft gezien dat de Piet die meenam en pepernoten in de plaats legde. Hij zet alles voor zijn hol en wacht op wat er zal gebeuren. Dan hoort hij paardenhoeven en ruikt hij opnieuw pepernoten …

Fredriks, C. & Rijnsburger, I. (2002). O, kom er eens kijken. Amsterdam: Ploegsma.


SinterklaasAhoi_oms.inddOmdat de stoomboot veel te zwaar geladen is, moeten alle pakjes van de Sint overboord. Omdat vanuit de zee van alle kanten ‘Dank U, Sinterklaas’ klinkt, springt Sint overboord om te zien wie dat zegt. Dan blijkt dat de zeebewoners reuzeblij zijn met hun cadeautjes.

Van Lieshout, T. & Posthuma, S. (2007). Sinterklaas Ahoi! Amsterdam: Leopold.


De kleren van SinterklaasOp een dag ontdekt Anouk in een koffer in de logeerkamer de kleren van Sinterklaas. En waar Sinterklaas’ kleding is daar moet de goedheilige man zelf ook zijn. Niemand van haar klasgenootje gelooft Anouk. Een vriendinnetje stelt voor om haar de ochtend na sinterklaasavond op te halen om naar school te gaan. Dan moet de Sint toch bij aan de ontbijttafel zitten.

Biegel, P. & Te Loo, S. (2008). De kleren van Sinterklaas. Rotterdam: Lemniscaat.


Schoenen voor SinterklaasSaid is een vluchteling die nog nooit over Sinterklaas heeft gehoord en al de dingen daarrond maar een beetje gek vindt. Hij wil zijn schoen helemaal niet zetten want zijn schoenen zijn juist nieuw en lekker warm. Dus verstopt Said zijn schoenen onder zijn bed. In de nacht van 5 op 6 december schrikt hij wakker van gestommel. Dat blijkt afkomstig van Sinterklaas die op zoek is naar Saids schoenen.

Michelgelsen, P. & De Wolf, B. (2007).
Schoenen voor Sinterklaas. Zwijsen.

 


Sinterklaas-voor-alle-kinderenVerschillende kwaliteitsvolle auteurs leggen in dit boek verhalen en versjes rond Sinterklaas samen. Het gaat dan om verhalen over Sinterklaas, maar ook verhalen rond steeds terugkerende vragen als ‘hoe kan Piet in huizen zonder schoorsteen binnen?’. Mooi voorleesboek.

Bos, B. e.a. (2001). Sinterklaas voor alle kinderen. Amsterdam: Leopold.

 

 

 


Alles wat je wilt weten over Sint

Een groot voorlees- en kijkboek waarin kinderen antwoorden vinden op allerlei vragen zoals ‘hoe vaak mag je je schoen zetten?’ of ‘Waar komt Sinterklaas nu echt vandaan?’. Een vrolijk opgevat quasi informatief prentenboek.

Kuijpers, G. & Van der Horst, N. (2013).
Alles wat je wilt weten over Sinterklaas. Baarn: Marmer Boeken.

 

 


Zie de maan schijnt door de bomenEen prentenboek opgebouwd volgens 12 sinterklaasliedjes die in chronologische volgorde staan. Elk liedje krijgt 2 tegenoverliggende bladzijden waarop de tekst van het liedje gedrukt staat in een winterbos waarin de dieren als het ware vanop afstand het sinterklaasfeest van de mensen volgen. Wat in de liedjes gebeurt is te zien op de
platen in het boek. Dank zij de bijgevoegde cd kan alles perfect meegezongen worden.

Van Hout, M. (2011). Zie de maan schijnt door de bomen. Rotterdam: Lemniscaat.


Nog 13 nachtjes wakker liggenOpnieuw een boek dat het sinterklaasverhaal vertelt van begin tot einde. Denk aan de afvaart in Spanje, de aankomst hier, het aftellen tot sinterklaasavond, de schoen, de brief voor de sint, de echte Sint en de hulpsinten, de verschillende Pieten, … Het geheel wordt voorzien van versjes en (nieuwe) liedjes die dankzij de cd ook meegzongen kunnen worden.

Van Os, E. & Van Lieshout, E. (2012). Nog 13 nachtjes wakker liggen dan is het Sinterklaas. Haarlem: Gottmer.


sintboekDeze bundel bevat verhalen en ook drie gedichten van verschillende auteurs. Daarom zijn er ook grote stijlverschillen in de verschillende verhalen. Maar voorlezen lukt uitstekend vanaf de derde kleuterklas.

De Kockere, G (e.a.). (2008). Het Sintboek. Sint-Niklaas: Abimo.

Bij ‘Kijk en luister’ kan je een van de verhalen in voorgelezen versie bekijken. Klik hier!