Prentenboeken Kerstmis (Bijbels)

Hieronder vind je vier prentenboeken die op een eenvoudige manier het kerstverhaal verwoorden en verbeelden voor jonge kleuters.

Kerstverhaal Mieke van Hooft

 

Van Hooft, M. (2008). Kerstverhaal. Haarlem: Uitgeversmaatschappij Holland.

 

 

Jitta Kerstmis

 

Jitta, C.J. (1993). Kerstmis. Arnhem: Kimio.

 

 

 

Het kerstverhaal Schroder

 

Busser, M. & Schröder, R. (1997). Het kerstverhaal. Houten: Van Holkema & Warendorf.

 

 

Het kerstverhaal Den Hollander

 

Den Hollander, V. & Van Hout, M. (2012). Het kerstverhaal. Amsterdam: Ploegsma.

 

 

 


Kerstmis (Bruna)In zijn gekende stijl wordt het Bijbelse kerstverhaal herverteld door Dick Bruna. Het eenvoudige woordgebruik, de korte zinnen en de  sobere maar herkenbare illustraties maken dit boek zeker geschikt voor een eerste kennismaking met dit verhaal voor
peuters en jonge kleuters. (De eerste uitgave van dit boek dateert van 1963.)

Bruna, D. (2013). Kerstmis. Amsterdam: Mercis Publishing.


kerstboek schroderKerstsfeer in de kleuterklas. Zo valt dit boek nog het beste samen te vatten. In dit verhaal gaat dat gepaard met een kersttoneelstuk waarin kleuters het kerstverhaal opvoeren voor ouders en grootouders. In de hen gekende stijl – op rijm – en met de typische illustraties van Dagmar Stam.

Schröder, M. (2009). Het Kerstboek voor peuters en kleuters. Vianen/Antwerpen: The house of Books.


Het is Kerstmis SluyzerLizzie vertelt het kerstverhaal aan haar broer terwijl ze samen de kerststal uitpakken.

Sluyzer, B. & Klaassen, S. (1999). Het is Kerstmis. Amsterdam: Kimio.

 

 

 


De geboorte VivasTijdloze en licht humoristische aquarellen illustreren het verhaal van de geboorte van Jezus. Vooral de figuur van engel Gabriel met zijn grote vleugels en onhandig groot uitgevallen schoenen toont de fijnzinnigheid van Vivas. Dit boek is niet meer te vinden in de boekhandel, maar is zeker een zoektocht in de bibliotheek of op de tweedehandsmarkt waard.

Vivas, J. (1988). De geboorte. Brussel: Casterman.

 


Kerstverhaal VanistendaelTerwijl de tekst zeer dicht bij het oorspronkelijke kerstverhaal blijft, brengen de dynamische en bladvullende illustraties het verhaal naar onze tijd. De samenwerking tussen vader en dochter heeft een mooi boek opgeleverd dat het midden houdt tussen traditie en vernieuwing.

Van Istendael, G. & Vanistendael, J. (2008). Kerstverhaal. Amsterdam/Antwerpen: Atlas.

 

 

 


de ster van bethlehem Pfister

Het Bijbelse kerstverhaal verteld vanuit het standpunt van de herders. Mooie illustraties die de sfeer van het verhaal versterken.

Pfister, M. (2006). De ster van Bethlehem. Rijswijk: De Vier Windstreken.

 

 

 


Kerstmis in de stalEen moeder vertelt het kind op haar schoot het Bijbelse kerstverhaal. Een stemmig en mooi geïllustreerd boek.

Lindgren, A. (2015). Kerstmis in de stal. Zeist: Christofoor.

 

 

 

 


⇒ LESSUGGESTIES ⇐
Werk rond de symboliek van het licht. In de donkerste/kortste dagen van het jaar heeft iedereen behoefte aan licht. Daarom leven christenen toe naar de geboorte van Jezus die licht brengt voor alle mensen. Maar ook de Germanen vierden de winterzonnewende (alle info op Wikipedia onder de noemer ‘Zonnewende’) en maakten daarbij gebruik van veel licht en grote vuren.
– Een adventskrans (1 kaarsje per week wordt bij aangestoken) is een mogelijkheid.
– Maar ook een kaarsje voor elke dag dichter bij Kerstmis geeft tegen de kerstvakantie een heuse lichtkrans. Hou het wel veilig door de kaarsen in onbrandbaar materiaal te zetten.
– Zorg dus voor voldoende sfeer in de klas met behulp van lichtjes/kaarsjes. Hou de gordijnen ‘s morgens toe tot na het onthaal, vertel een vervolgverhaal rond Kerstmis …
– Knutsel samen met de kleuters sterren en engeltjes van stro.


Hieronder vind je enkele prentenboeken die het verhaal van de drie wijzen behandelen.

Drie wijzen uit het Oosten

De auteur die dit verhaal ook zelf illustreerde vertelt het verhaal van de zoektocht van de drie wijzen naar de pasgeboren Jezus. De passage uit het Bijbelverhaal waar de drie wijzen koning Herodes in Jeruzalem ontmoeten, is weggelaten. In dit verhaal volgen de drie wijzen de ster en hun intuïtie en gaan recht op hun doel af. In een eenvoudige stal vinden ze wie ze zochten en laten hun geschenken bij Hem achter.
De auteur hanteert een erg mooi taalgebruik dat neigt naar het poëtische maar slaagt er toch in op niveau van kleuters te vertellen. Voor de warme en aansprekende illustraties gebruikt de auteur vooral pasteltinten. Een verhaal dat vier- en vijfjarigen zeker zal boeien.

Koopmans, L. (2013). Drie wijzen uit het Oosten. Zeist: Christofoor.


Angelino en de drie koningen

Wanneer Angelino verneemt dat er drie koningen naar het dorp onderweg zijn, slaat hij alarm. Hun komst moet voorbereid worden, maar dan blijken de koningen helemaal niet voor de dorpelingen te komen. Voor wie dan wel?

Meinderts, K. (2014). Angelino en de drie koningen. Amsterdam: Rubinstein.

 


De kleine koningEen verhaal dat refereert aan het bekende verhaal van de ‘Vierde koning’.

Lang geleden en ver van hier heerste koning Sevi over het mooie land Suthi. Suthi was klein, maar dat vond koning Sevi niet erg. Hijzelf was ook klein, net geen tien.
En zijn land was misschien niet groot, maar wel bijzonder:het was het land van de Kleine Wonderen.

Zo start dit erg poëtisch en sfeervol vertelde winter/kerstverhaal. De kleine koning Sevi ziet op een avond een heel bijzondere ster waarvan zijn sterrenwichelaar hem vertelt dat ze de geboorte van een machtige koning aankondigt. Sevi besluit de ster te volgen: hij zadelt zijn paard en neemt drie cadeautjes en een grote taart mee. Maar Sevi blijkt niet de enige te zijn die die ster gezien heeft. Hij wordt ingehaald door een grote stoet: drie koningen, soldaten, muzikanten, buikdanseressen, dromedarissen, olifanten, giraffen, aapjes, papegaaien in kooien aan zilveren takken, lakeien, … Indrukwekkend. Wanneer Sevi verder trekt, is hij degene die ziet wat de grote stoet en de soldaten aanrichten overal waar ze voorbij trekken. Met de wonderlijke cadeautjes die hij bij zich heeft, helpt Sevi waar hij kan. Uiteindelijk geeft hij ook zijn paard weg en trekt te voet verder door de sneeuw die steeds hoger komt te liggen. Wanneer hij niet meer verder kan, legt hij zich neer in de sneeuw en opent het laatste cadeautje dat hij bij zich heeft: een flesje waaruit de geuren van Suthi en zijn kinderjaren opstijgen. Gelukkig komen langs de weg waar Sevi ligt een man en een vrouw op een ezel voorbij. De vrouw heeft een baby in haar armen maar heeft ook nog plaats om de kleine koning terug warm te maken. Samen trekken ze verder naar de bewoonde wereld … Het verhaal is prachtig geïllustreerd door Mattias De Leeuw die een zeer zorgvuldig kleurenpalet hanteert. Gele en roze tinten voor het land Suthi, uitbundige kleuren voor de grote stoet van de koningen en voor de wonderen die Sevi doet, wit en grijstinten met hier een daar een kleurig accent voor de sneeuwrijke winterlandschappen.

In Suthi weten ze misschien wie hij is. (zegt de vrouw op de ezel) Dat is tenslotte het land van de Kleine Wonderen.  En zo is de cirkel van dit magische winterverhaal rond.

De Leeuw, J. (2018). De kleine koning. Wielsbeke: De Eenhoorn.