Prentenboeken kiezen

Lees-wijzer
Kwaliteitsvol boekenaanbod met extra aandacht voor zingeving, gerangschikt per leeftijd en per thema. Af en toe vind je er ook lessuggesties.
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/6-jaar

Pluizer
Uitgebreide databank met meer dan 8000 recensies van kinderboeken. De recensies worden geschreven door LINC-vrijwilligers. Vooral de zoekmachine is erg handig.
http://pluizer.be

Jaap leest
Eigen website van kinderboekenrecensent Jaap Friso met recensies en nieuws. Hij deelt de recensies in per leeftijd en geeft telkens een score.
http://www.jaapleest.nl

Kinderboekenpraatjes
Verzameling recensies van orthopedagoge Susan Venings. Ze bespreekt haar favoriete klassiekers en heeft een apart luikje over boeken rond rouwen, maar ze houdt vooral het nieuwe aanbod ook goed in de gaten.
http://www.kinderboekenpraatjes.nl

Pluizuit
Het team recensenten van Pluizuit stelt zichzelf als volgt voor: ‘Het Pluizuit-team bestaat uit gepassioneerde enthousiastelingen die allen besmet zijn met hetzelfde virus: het virus van de betere jeugdliteratuur.’ Het enthousiasme vind je ook terug in hun recensies. Fijne plek om nieuwe dingen te ontdekken.
http://www.pluizuit.be

Mappa libri
Initiatief van de voormalige dragers van de recensiewerking van De Leeswelp en De Leeswolf. Vrij jonge website met vakkundig geschreven recensies. Zeer zinvol om de kritische kijk op enkele nieuwe boeken voor kinderen en volwassenen te volgen.
http://mappalibri.be/?navigatieid=78

Iedereen leest
Iedereen Leest is de referentieorganisatie rond lezen en leesplezier en wil samen met partners bouwen aan een sterke en brede leescultuur in Vlaanderen en Brussel. De organisatie is verantwoordelijk voor heel wat bekende leesbevorderingsprojecten voor kinderen. Op de bijhorende websites vind je heel wat boekentips en lessuggesties:

Boekstart
Initiatief om jonge ouders te laten kennismaken met boeken voor baby’s en peuters. De boekenlijstjes op de website bevatten heel wat suggesties voor de allerjongsten.
www.boekstart.be

Boekenzoeker
Zoekmachine waarmee je op leeftijd, genre of thema kan zoeken. De suggesties worden ook kort besproken.
www.boekenzoeker.org

Kinder- en jeugdjury Vlaanderen
Kinderen verzamelen in kleine leesclubs over heel Vlaanderen om te bepalen welk boek binnen hun leeftijdscategorie een prijs verdient. De begeleiders van de leesclubs krijgen ook telkens een leidraad. De geselecteerde boeken en de gesprekssuggesties van de voorbije jaren vind je ook terug op de website.
www.kjv.be

Jeugdboekenmaand
De voormalige jeugdboekenweek is ‘Jeugdboekenmaand’ geworden en vindt plaats in maart. Op de website van de je de boekenselectie en een hele resem lestips.
www.jeugdboekenmaand.be

Voorleesweek
De voorleesweek vindt plaats in november en breekt een lans om voor te lezen voor jong en oud. De website verzamelt alle betrokken voorleesinitiatieven en biedt handige lijstjes met boekentips per leeftijd.
www.voorleesweek.be

O mundo
O mundo verzamelt kwaliteitsvolle prentenboeken uit andere culturen. Ze stelden twee pakketten van tien boeken samen. Je kan de boeken niet apart aankopen, maar je vindt ze wel terug in bibliotheken. De website bevat ingesproken versies van de verhalen en een heleboel lestips. Ze wijden ook een apart luikje aan filosoferen met kinderen. 
www.omundo.be