Prentenboeken ‘Kip en ei’

frontImagesLink-1In dit flapjesboek kan je de vleugel van de kip laten wapperen en haar eieren bekijken als je een flapje optilt. De kip is heel duidelijk: ze is een kip en pikt dus graantjes, geen letters. Uit de drie eieren komen drie kuikens en die gaan samen met mama kip op stok. De beperkte tekst is ritmisch en bevat een aantal geluidsnabootsende woorden. Dat laatste is mooi meegenomen bij peuters en jonge kleuters.

Praagman, M. (2015). Ik ben geen boek, ik ben een kip.  Wielsbeke: De Eenhoorn.


20190327_103148-1Het eerste wat opvalt in dit boek zijn de prachtige illustraties van Eve Tharlet. Hoe ze bv. in vier opeenvolgende tekeningen laat zien hoe een ei uit een kip komt is schitterend. De manier waarop ze de binnenkant van een kippenhok verbeeldt, zorgt ervoor dat je de warmte en het stro daarbinnen haast kunt ruiken. Daarnaast zijn er de tekeningen waarop met enkele potloodstreken gesuggereerd wordt hoe een kip 21 dagen broedend doorbrengt. Het verhaal op zich doet niet zoveel terzake: een meisje wil zo graag tussen al die dikke witte kippen een kuikentje. Eén van de kippen legt een ei maar begint niet onmiddellijk te broeden en dus besluit het meisje dat ei zelf maar uit te broeden. Maar dat is veel moeilijker en duurt veel langer dan ze dacht. Daarom dat op de website van de uitgeverij ook ‘een aftelkalender voor het broeden’ en een beschrijving ‘hoe maak ik zelf een broedkast’ te vinden zijn. Zeker in aanloop naar de lente en naar Pasen en de belangstellingscentra ‘geduld’ en ‘zorg voor dieren’ is dit boek een aanrader. Kijk ook even op:  9789051161585_I.pdf (vierwindstreken.com)

Elschner, G. (2011). Mijn kuiken. Van ei tot kuiken. Rijswijk: De Vier Windstreken.


Dotties eierenDottie de kip is erg blij met haar eerste nest eieren. Jammer genoeg hebben de andere boerderijdieren het zo druk met hun eigen kroost dat ze met niemand haar vreugde kan delen. Eend heeft geen tijd want ze leert haar kleintjes zwemmen, Varken wordt helemaal in beslag genomen door de biggetjes, Schaap past op haar lammetjes, … Dus broedt Dottie dapper voort in haar eentje. Ze schrikt zich een ongeluk als haar eieren barsten maar wanneer ze de kuikens ziet, is ze supertrots. Met de kuikens achter zich aan, paradeert Dottie over het erf en iedereen bewondert hen. Je kunt kleuters het verhaal zelfstandig laten beluisteren op: (298) Digitaal prentenboek – Dottie’s eieren (Thema lente) – YouTube

Chapman, J. (2015). Dotties eieren. Rotterdam: Lemniscaat.


Afbeeldingsresultaat voor één vos readDe cover kondigt een nieuw genre aan – de telboek-thriller – maar daar zullen kleuters (en ik eigenlijk ook) niet meteen van onder de indruk zijn. De opgebouwde suspense daarentegen mist zijn effect niet! De sluwe blik van de vos op de cover is tekenend voor wat de lezer ook in het boek te wachten staat. Getal na getal wordt de spanning opgebouwd: één hongerige vos, met twee sluwe ogen ziet de drie dikke kippen in zijn vizier wel zitten. Hij sluipt dus ’s nachts met zijn vier zachte poten richting het kippenhok … Het verhaal is kort en heel begrijpelijk, maar het is ook ongezien spannend én net dat is zeldzaam in het boekenaanbod voor jonge kleuters. De illustrator speelt veel met perspectief en suggestie om het gevoel van dreiging op te bouwen zonder gruwelijkheden in beeld te brengen. Gelukkig blijken 100 boze kippen makkelijk op te kunnen tegen de 10 vlijmscherpe tanden van de uiteindelijk één bange vos op de vlucht.

Read, K. (2020). Eén vos. Rotterdam: Lemniscaat.


Kom uit het ei, kleintjeEen kip heeft een ei gelegd maar weet niet hoe ze ervoor moet zorgen dat er een kuiken uitkomt. Ze probeert van alles. Denk aan: drie dagen praten tegen het ei, het ei begraven en gedurende drie dagen water geven, drie warme jasjes breien voor het ei en ga zo maar door… Moeder kip is de wanhoop nabij en van al dat gedoe zo moe geworden dat ze boven op haar ei in slaap valt. En dan gebeurt waarop ze al zolang gewacht had … Het volledige verhaal met prenten vind je ook op: (298) Digitaal prentenboek – Kom uit het ei kleintje – YouTube

Roddie, S. (2013). Kom uit het ei, kleintje! Amsterdam: Memphis Belle.


1200x1141De koning en de kip zijn elkaar dikste vrienden en dat beseffen ze ook. In vijf afzonderlijke verhalen vertelt de auteur de avonturen van beiden. Dat gebeurt heel vaak in dialoogvorm juist omdat de koning en de kip heel veel met elkaar praten om naar elkaar te kunnen luisteren en van elkaar te kunnen leren. De avonturen zijn eigenlijk heel gewone en dus herkenbare dingen zoals een portret schilderen, iemand helpen, nare dromen hebben, …   Maar die herkenbare dingen worden op een speelse en grappige manier verteld. In deze bundel zijn vier verhalen opgenomen die eerder al afzonderlijk als prentenboek werden uitgegeven. Alleen het laatste verhaal ‘De koning, de kip en Juffrouw Primula’ is nieuw. De verhalen zijn door de auteur zelf geïllustreerd met zachte lijnen en in aquarel. Daardoor is er ook veel om naar te kijken. Hoe gek het ook lijkt – het gaat in deze verhalen wel degelijk om vriendschap. De koning en de kip vertellen hoe ‘vriendschap moet’.

Valckx, C. (2014). De koning en de kip. Vijf verhalen. Haarlem: Gottmer.


Het mooiste ei van de wereldEen al lang bestaand en dus klassiek ‘kip-en-ei’ verhaal maar het kan kleuters nog steeds bekoren. Stippeltje met het mooiste jasje, Bonenstaak met de langste benen en Ragebol met de prachtige kam, geraken er niet uit wie van hen drie de knapste kip is. Ze besluiten de koning het oordeel te laten vellen. De koning besluit dat schoonheid van binnen zit en legt de drie kippen op een ei te leggen. Wie het mooiste ei legt, wordt prinses. Zelfs dan is de beslissing aartsmoeilijk. Want er is een perfect glad ei, een reusachtig groot ei en een prachtig gekleurd vierkant ei! En dus worden ze met z’n drieën prinses. Leuk verhaal met grappige illiustraties vol humoristische details.

Heine, H. (2008). Het mooiste ei van de wereld. Hasselt/New York/Amsterdam: Clavis.


Dit ei is van mijHaas besluit het ei uit te broeden dat hij toevallig vindt. Maar hij houdt het niet lang vol en roept de hulp in van zijn vriend Mol die na twee dagen weer onder de grond wil. Daarom roept Mol de hulp in van twee koolmezen. Zij zijn echt te klein. De koolmezen schakelen dan de hulp van Eekhoorn in… Op die manier wordt het ei verschillende keren doorgegeven tot Kip tevoorschijn komt net op het moment dat het ei barst. Kip is dolblij dat ze haar ei teruggevonden heeft en met het donzige, pluizige, gele kuiken. De beperkte tekst staat op rijm en zal kleuters vermoedelijk door het woordgebruik wel kunnen bekoren. Denk aan: Egel voelde in de grond/iets bewegen aan zijn kont. Of Het ei, zei Kikker, is te glad/Ik glij voortdurend op mijn gat. Het hele prentenboek straalt iets ondeugends uit zowel in tekst als in illustraties.

Meinderts, K. (2005). Dit ei is van mij! Amsterdam: Ploegsma.


De kip en de vosEen gulzige kip wordt elke dag een beetje dikker. De vos wordt elke dag wat magerder want hij heeft honger. Toch besluit hij te wachten tot de kip superdik is. Dan komt de dag dat de vos vindt dat hij lang genoeg gewacht heeft en de tijd daar is voor een lekker brokje kip … Dan volgt een onverwachte wending. Sober maar duidelijk geïllustreerd verhaal in warme kleuren met een verrassend einde.

Waring, R. (2012). De kip en de vos. Amsterdam/Antwerpen: C. De Vries-Brouwers.


Kip KakelbontHet leven is goed op de boerderij waar Helma Kakelbont leeft en luiert en eieren legt en speelt met haar vriendinnetje, het varken Louise. Maar dat verandert wanneer er een nieuwe haan komt. Hij is zo dominant en arrogant dat de boerderijdieren in staking gaan: ze staan niet meer op wanneer de haan kraait, ze leggen geen eieren meer en de koeien geven niet meer aan wanneer ze gemolken moeten worden. Dus besluit de boer de haan te verkopen en een andere te kopen. Jammer genoeg is die tweede haan nog erger dan de eerste. De boer, ten einde raadt, besluit Louise te verkopen om wat kosten te dekken. Maar gelukkig verzint Helma een plannetje: Louise moet leren kraaien. Al snel doet Louise dat met zoveel overtuiging dat er meer eieren en melk zijn dan ooit tevoren. Grappig verteld en humoristisch geïllustreerd verhaal over een vrolijke kip en de boerderijdieren rondom haar.

Krause, U. (2007). Kop op, Kip Kakelbont. Amsterdam: Ploegsma.


Kippen zien niks in het donkerAlle kippen van de boerderij zijn ervan overtuigd dat ze in het donker niks zien. Meester Haan zegt dat trouwens ook. Maar de kip Pippa wil die bewering niet zomaar aannemen en gaat op onderzoek uit. Zo ontdekt ze dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Dus besluit Pippa een avondlijke wortelpicknick te organiseren. Kan ze haar gelijk bewijzen? Een verhaal met eenvoudige tekst en weinig opvallende illustraties.

Litten, K. (2013). Kippen zien niks in het donker. Amsterdam/Antwerpen: C. De Vries-Brouwers.


Afbeeldingsresultaat voor de verkippingVarken nr. 405 is het leven in de stal erg beu. Op een dag komt er een nieuwe boer en die wil dat de varkens voortaan eieren leggen. Daartoe bouwt hij een ‘verkippingsmachine’. Varkentje nr. 405 meldt zich aan als vrijwilliger om de machine te testen. Hij komt eruit met een pluimstaart en een snavel, hij kraait ook maar eieren leggen vertikt hij. De boer besluit dat de machine verder op punt moet gezet worden, maar dan beginnen er in de boerderij allerlei rare dingen te gebeuren. Tot en met een boer die eieren legt…

Veldkamp, T. (2010). De verkipping. Tielt: Lannoo.


het wonderlijke ei van lady nanaLady Nana is superberoemd! Dat betekent dus veel fans en bodyguards en fanmail. Maar thuis voelt Lady Nana zich eenzaam. Ze zou wel graag een soulmate hebben. Misschien is het witte ei dat Lady Nana plots legt en dat ze afschuwelijk vindt, wel het begin van een nieuw leven?! De illustraties trekken de aandacht omdat ze veelkleurig in cirkeltjes geplaatst worden soms met handgeschreven tekst erbij, omdat ze soms bijna schreeuwerig zijn of soms ook gewoon zwart-wit. Een prentenboek waarin erg veel te ontdekken valt en dat het meer heeft over roem en de keerzijde ervan dan over ‘eieren’.

Bossuyt, T. (2016). Het wonderlijke ei van Lady Nana. De Eenhoorn.


Afbeeldingsresultaat voor koe die ei legdeNellie de koe vindt zichzelf maar erg gewoontjes. Ze kan niet eens op haar handen lopen! Het wordt zo erg dat Nellie depressieve neigingen krijgt. De kippen besluiten daaraan iets te doen en bezorgen Nellie zonder dat ze het merkt een ei. Nellie gelooft zelf dat ze dat ei heeft gelegd! De andere koeien geloven haar niet en denken dat de kippen hierachter zitten. Maar de boer gelooft het wel en de boerin belt de Streekkrant op. Van heinde en verre komen mensen om dat wonder te zien en iedereen is verschrikkelijk benieuwd naar wie of wat er uit dat ei zal komen. Wanneer het ei barst, volgt de echte verrassing. Er komt een kuiken uit het ei maar het zegt wel boeh……Het boek is echt grappig geïllustreerd, soms als een soort stripverhaal bv. om aan te geven hoelang de koe zit te broeden, soms met veel actie en animo bv. het ei dat stuitert en openbreekt, soms collage-achtig bv. wanneer de pers toestroomt. Alle dieren zien er ook grappig uit met dunne poten, grote lijven en vreemd gevormde koppen. Toch zijn ze onmiddellijk te herkennen. Bijzonder fantasieverhaal met bijzondere illustraties. Animatiefilmpje van het verhaal te zien en te beluisteren op: Schooltv: De koe die een ei legde – Prentenboek uit Koekeloere

Het boek voorgelezen op: (298) Juf Jolien_Verhaal ‘De koe die een ei legde’ – YouTube

Cutbill, A. (2008). De koe die een ei legde. Rotterdam: Lemniscaat.