Prentenboeken mama

THEMATOPPER

De zonneprinses

Sterres mama is de koningin van de zon. Dat betekent dat ze één dag per jaar de zon mag aansturen. Vandaag is toevallig die dag en Sterre mag haar helpen. Zo wordt ze zonneprinses. Samen met haar mama zingt en danst Sterre tot de vogels beginnen te fluiten en de zon stilaan volop begint te schijnen. In het licht van de zon die ze zelf tevoorschijn heeft geholpen, gaat Sterre een bijzondere dag tegemoet. Grossman en
Rovner maakten samen deze prachtige ode aan de moederliefde, de verbeelding, de hoop en de kinderlijke verwondering voor de natuur.

Grossman, D. (2016). De zonneprinses. Amsterdam: Cossee.


 JONGE KLEUTERS

9200000101472747_4-e1555941712968.jpgNa de vertederende introductie van vader en zoon Olifant in ‘Mijn papa’, kunnen we nu ook de moederfiguur van het gezin leren kennen in ‘Mijn mama’. De jonge olifant heeft geluk, want zijn mama houdt van schommelen, met de auto’s spelen, samen boodschappen doen, de planten water geven, en nog zoveel meer. Het verhaal heeft niet veel om het lijf, maar de illustraties van Van Haeringen zijn zoals steeds een streling voor het oog. Eentje om in huis te halen dus voor alle beste mama’s van de wereld en hun jonge kroost. De bespreking van ‘Mijn papa’ vind je hier.

Van Haeringen, A. (2019). Mijn mama. Amsterdam: Leopold.


Ik hou van jou en jij van mij

Knuffelen, samen dansen, spelen, … alles is goed bij Grote en Kleine Haas omdat ze zoveel van elkaar houden. Prettig prentenboek om bij peuters en jonge kleuters te gebruiken als uitgangspunt bij een gesprek over hun mama en papa.

Shoshan, B. (2008). Ik hou van jou en jij van mij! Antwerpen/Rotterdam: C. de Vries-Brouwers.

 

 


Wat ben jij liefEen kartonnen voelboek opgebouwd aan de hand van verschillende dieren rond houden van. De dieren kunnen gevoeld worden en op elke bladzijde is er wel een kleur of een glittertje dat de aandacht trekt.

Hayashi, E. (2014). Wat ben jij lief. Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.

 

 


Ik...Een baby-pinguïn gaat op ontdekking in de wereld en voelt zich erg klein. Maar bij zijn mama ook wel erg veilig. Eenvoudig maar treffend geïllustreerd prentenboek met weinig tekst waar de auteur gebruik maakt van licht en donker en ijzige kleuren
om het winterse landschap waarin de pinguïns zich bevinden, vorm te geven.

Dodd, E. (2011). Ik… Vianen/Antwerpen: The House of Books.


heeft een kangaroe een mama

Op elke linkerbladzijde dezelfde vraag: ‘Heeft een… ook een mama?’ Op de volgende pagina’s zie je dan een afbeelding van het genoemde dier en haar kind. Op de laatste bladzijde wordt de switch gemaakt naar de mens. Zeker geschikt voor peuters.

Carle, E. (2000). Heeft een kangoeroe een mama? Haarlem: Gottmer.


De schoenen van mamaWarre, een driejarige kleuter, belooft zijn mama op de markt dicht bij haar te blijven. Daarvoor houdt hij mama’s schoenen in de gaten, maar dan blijkt hij plots een andere mevrouw met dezelfde schoenen te volgen…

L’Ecluse, L. (2012). De schoenen van mama. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 


Daar is mama!Lotje is boos omdat ze haar rode laarzen niet mag dragen. Stiekem doet ze die toch aan, pakt haar tandenborstel en pyjama in een koffertje en vertrekt ‘naar Amerika’. Al snel krijgt ze pijnlijke voeten en slaat de twijfel toe.

Witvliet, M. (2006). Daar is mama. Zoetermeer: Mozaiek.

 

 


Mama kwijtAl slapend valt een uilenjong uit zijn nest en verliest het contact met zijn mama. Eekhoorn wil hem helpen zijn mama terug te vinden. Maar de gebrekkige beschrijving van het uilenjong zorgt ervoor dat niet meteen de juiste mama gevonden wordt. Zowel geschikt voor jongere kleuters omwille van de inhoud als voor oudere kleuters omwille van de humor.

Haughton, C. (2014). Mama kwijt. Haarlem: Gottmer.


Mijn mama kan toveren‘Houden van’ is de boodschap van dit boek dat de wonderbaarlijke eigenschappen van mama’s beschrijft. Met een kusje pijn wegnemen, bloemen creëren door zaadjes in de grond te steken, …

Norac, C. (2009). Mijn mama kan toveren. Amsterdam: Leopold.

 

 

 

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
In ‘Mama kan toveren’ zaait mama. Ga aan de slag met de kleuters en zorg dat ze zelf gezaaide bloemen als geschenkje kunnen aanbieden. Je kunt je dan beperkten tot het zaaien zelf, maar uiteraard kan elke kleuter zijn eigen bloempotje versieren, vlaggetjes maken om bij de bloemen te zetten, enz. 


soms woon ik bij mamaZoals de titel al doet vermoeden, vertelt dit verhaal voor de allerjongsten wat er gebeurt als ouders besluiten elk hun eigen weg te gaan.

Walsh, M. (2014). Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa. Amsterdam: Memphis Belle.

 

 


OUDERE KLEUTERS

Zo zijn ouders

In dit humoristische en prettig geïllustreerde prentenboek krijgt de band tussen ouders en kinderen realistische aandacht. Het boek nodigt uit tot interactief voorlezen en zelfs tot naspelen achteraf.

Bently, P. (2014). Zo zijn ouders. Rotterdam: Lemniscaat.

 

 


Mama Medusa

Het verhaal in dit boek is – vooral de illustraties maken dat duidelijk – gebaseerd op de Griekse mythe rond Medusa wiens hoofd bedekt was met kronkelende slangen. De Medusa in dit verhaal heeft ook een reusachtige bos haar en een dochtertje Iris dat ze beschermt maar ook moet en wil loslaten. Intrigerend en mooi prentenboek
over de moederliefde.

Crowther, K. (2015). Mama Medusa. Wielsbeke: De Eenhoorn.


VerrassingDit boek zonder echte verhaallijn heeft als rode draad ‘emoties’. Denk daarbij niet aan ‘blij-verdrietig-boos-bang’ maar wel aan emoties als verwondering, ontroering, koesteren, verlangen, … Vanuit die optiek is dit prentenboek echt geschikt voor de oudste kleuters. Wie echter vooral rond de illustraties werkt – vogels met hun kroost,
ei, nest, uitvliegen, … – kan er ook bij de jongsten mee aan de slag.

Van Hout, M. (2013). Verrassing. Rotterdam: Lemniscaat.


De roosEen vaderloze jongen gaat op zoek naar liefde voor zijn moeder. Daarvoor stapt hij een winkel binnen en de winkelier geeft hem een roos (uit zijn eigen tuin, blijkt achteraf). Een poëtisch verhaal dat de zo ongrijpbare liefde wat grijpbaarder – of meer begrijpbaar – maakt met behulp van een roos.

De Kockere, G. (2003). De roos. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 


MosjeMosje is op zoek naar gezelschap, maar niemand van de kandidaten die zich aandienen, voldoet. Tot Mosjes moeder verschijnt… Heel bijzonder geïllustreerd prentenboek met tekst op rijm.

De Kockere, G. (1998). Mosje. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Mijn nieuwe moeder en ikEen kleine hond komt bij een kat wonen. Zij zal vanaf nu voor hem zorgen. Het hondje ziet aanvankelijk vooral de verschillen en voelt zich niet thuis bij zijn nieuwe mama. Gelukkig vindt zij het erg fijn dat hij er is en zorgt ze goed voor hem.
Uiteindelijk leren ze samen een echt gezin te zijn. Dit hartverwarmend verhaal toont herkenbare, huiselijke taferelen en laat zich makkelijk voorlezen. Het is derhalve niet enkel voor pleeg- of adoptiekinderen geschikt.

Galindo, R. (2016). Mijn nieuwe moeder en ik. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Super MamaAls je mama een echte heks is, dan is je leven als kind niet zo gemakkelijk. Gelukkig aanvaarden de klasgenootjes van de ik-figuur haar wel. De ouders blijven hun reserves hebben. Tot er brand uitbreekt… Schitterend geïllustreerd prentenboek over mama’s en over anders-zijn.

Cole,  B. (1988). Super Mama. Leuven/Amsterdam: Infodok.

 


Mama, jij bent de liefsteTedere en realistische beschrijving van een kleuter (konijn) die om allerlei redenen boos is op mama. Het allerergste is dat mama niet met hem wil trouwen. Dus rest er maar één mogelijkheid: weglopen. Hoewel…

Sakai, K. (2005). Mama, jij bent de liefste. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 

 

 


NippertjeNippertje is een egel die zijn naam te danken heeft aan het feit dat hij echt alles op het laatste nippertje doet en dat tot ergernis van zijn mama. De illustraties in dit prentenboek zijn van de hand van Noëlle Smit, de illustrator van de reeks ‘Supervrienden’.

Visser, R. (2008). Nippertje. Haarlem: Gottmer.

 

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
In ‘Nippertje’ valt het kantenkraagje van mama egel op. Maak samen met de kleuters een kanten kraagje/sjaaltje  voor mama. Gebruik eenvoudig wit katoen dat kleuters volgens hun eigen creativiteit kunnen bestempelen, versieren met knoopjes (fijne motoriek), knippen volgens een (zelf ontworpen) patroon, …


Mama heeft het drukEen mama die het druk heeft, heeft het vaak over ‘tijd’. Dit begrip staat dan ook centraal in dit realistische prentenboek waarin veel kleuters hun thuissituatie zullen herkennen.

Raucy, E. (2010). Mama heeft het druk. Antwerpen: De Vries-Brouwers.

 

 

 


ik mis mamaDit boek vertelt het verhaal van een meisje wiens mama sterft. De emoties die een dergelijk afscheid teweegbrengen worden sober en levensecht in beeld gebracht.

Cobb, R. (2014). Ik mis mama. Zoetermeer: NBD Biblion.

 

 

 


Mama's nieuwe vriendDe mama’s van Gijs’ vrienden hebben stuk voor een stuk een nieuwe vriend en dat geeft veel ellende. Dus houdt Gijs zijn hart vast wanneer zijn mama haar nieuwe vriend voor het eerst thuis uitnodigt. Maar al bij al valt die nieuwe vriend nog wel
mee.

Wagner, H. (2009). Mama’s nieuwe vriend. Amsterdam: Luister. 

 

 


Ik ben heel veel liefdeLuna is het hoofdpersonage van dit boek. Ze stelt 1001 vragen aan haar ouders over haar afkomst. In antwoord daarop ontrafelen haar ouders voor haar en voor de lezers het geheim van afstamming en verwantschap. Zo ontdekt Luna dat ze het product is van ‘heel veel liefde’. De illustraties die dit boek mee bijzonder maken stralen evenveel warmte uit als wat de ouders van Luna haar vertellen.

Wally De Doncker leest zelf een stukje voor: https://www.youtube.com/watch?v=kwqeMKaTLZM.

De Doncker, W. (2017). Ik ben heel veel liefde. Leuven: Davidsfonds – Infodok.

 


frontImagesLink-1De jonge dieren in dit informatieve prentenboek zijn opscheppers, of toch minstens bijzonder trots op hun papa’s. Elk op hun beurt beweren ze namelijk dat hun papa de grootste is. Zo vertelt een jonge Alaska eland over de lange poten en het indrukwekkende gewei van zijn vader, maar wordt hij vervolgens overtroefd door de dominantie van de imposante berggorilla. De grootte en de kracht van de dieren wordt voor kleuters geïllustreerd aan de hand van vergelijkingen met herkenbare objecten: een lederschildpad is zo groot als een bed en een reuzenmanta zo groot als een laken dat de vloer van de woonkamer bedekt. Verder ontdekken we in de korte teksten ook allerhande andere wetenswaardigheden. Leuk om te weten is bijvoorbeeld dat walrussen kunnen blozen en dat elke orkafamilie een eigen dialect heeft. Naarmate je de pagina’s omslaat, worden de dieren steeds groter, maar elk van die indrukwekkende dieren wordt aan het einde van het boek het nakijken gegeven door de blauwe vinvis. De pointe is ook wel grappig, omdat mama (en niet papa) vinvis blijkbaar de allergrootste is. De informatieve weetjes op maat van jonge kinderen gecombineerd met de herkenbare trots van kinderen op hun ouders maken dit boek op zich al de moeite waard. En toch zijn het vooral de prachtige houtsneden van Henriëtte Boerendans die de show stelen en overtuigen om het boek in huis of in de klas te halen.

Boerendans, H. (2019). Mijn papa is het grootst. Haarlem: Gottmer.