Prentenboeken lente

Thematopper

and then it's springDit boek opent met een bruin en kaal decor waarin de lente totaal niet valt te bespeuren. Toch is het net in die bruine aarde dat een jongetje de zaadjes voor de lente plant. Vervolgens observeert hij de omgeving terwijl hij lange tijd verlangend uitkijkt naar het uitkomen van zijn zaadje. Het wachten duurt lang, maar wordt rijkelijk beloond door het gestage groeien en bloeien van de natuur in de lente. Uiteindelijk is het decor helemaal omgetoverd tot een decor boordevol tinten groen. Het duo Fogliano-Stead weet als geen ander het hopend wachten op de lente in woord en beeld te brengen. Bekijk hieronder de trailer en klik hier om het volledige verhaal voorgelezen te krijgen.

Fogliano, J. (2012). And then it’s spring. New York: Roaring Brook Press.

 


Jongere kleuters

het wonder van het ei coverDit kartonnen uitschuifboek voor peuters heeft klepjes waarmee je kan piepen naar wat er in het ei op de cover zit, je kan een mees laten opstaan in haar nest en je kan het ei langzaam laten uikomen. Geweldig hoe de pagina op dat moment zelfs een krakend geluid maakt! Dit prentenboek over een mees die na lang wachten op de tak van een kerselaar haar kleintje mag verwelkomen, ademt in zachte pasteltinten de lentesfeer uit, maar zal vooral door de animaties peuters en jonge kleuters weten te entertainen.

Op de website van de uitgever staat een sfeervolle trailer bij het boek: KLIK HIER.

Német, A. (2018). Het wonder van het ei. Rijswijk: De Vier Windstreken.


We-hebben-er-een-geitje-bij-marjet-huiberts_0

Mik, een peutertje, wil op de kinderboerderij het pasgeboren babygeitje bewonderen. Tijdens dat bezoek ontmoet hij ook de andere boerderijdieren die hem duidelijk maken hoe blij ze zijn met het nieuwe geitje. Op de illustraties zien jonge
kinderen naast de boerderijdieren ook nog een aantal andere dieren zoals de ooievaar, de uil, …

Huiberts, M. (2014). We hebben er een geitje bij. Haarlem: Gottmer.

 


Kom uit het ei, kleintjeEen kip bedenkt allerlei manieren om haar kuiken uit het ei te laten komen. Niets lukt. De kip is van al dat gedoe zo moe geworden dat ze boven op haar ei in slaap valt. En dan…

Roddie, S. (2013). Kom uit het ei, kleintje! Amsterdam: Memphis Belle.

 


Het ei van EgelOp een dag ziet Egel hoe Eend op haar eieren broedt. Hij besluit dat hij ook een ei wil. Egel vindt een ei dat op hem lijkt. Het is rond en groen en het heeft stekels. Hoewel zijn vrienden zeggen dat er uit dat groene ei niets kan komen, blijft Egel erin geloven. Zelfs wanneer de wind zijn ei wegblaast en het openbreekt.

Takahashi, N. (2014). Het ei van egel. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 

 


Leve de lente!Dit tekstloze prentenboek brengt in beeld wat er zoal te zien is op een doodgewone lentedag. Het stevig en groot formaat kartonboek telt 7 prenten (dubbele bladzijde) waarop steeds dezelfde figuren in andere ‘lenteachtige’ situaties terecht komen. De
figuren moeten prent na prent opnieuw opgezocht worden en het geheel speelt zich af in de tijdsspanne van 1 dag, meestal in de stad maar je krijgt ook een blik op wat zich buiten de stad bevindt.

Berner, R.S. (2016). Leve de Lente ! Kijk- en zoekboek. Tielt: Lannoo.

 


Oudere kleuters

14 muisjesWie op een prettige en originele manier jonge kinderen verschillende aspecten van de lente wil laten ontdekken, zit met dit boek aan het juiste adres. Een muizenfamilie – groter dan een kerngezin – bereidt zich voor op een picknick in de vrije natuur. Nadat ze alles hebben klaargemaakt en ingepakt, gaan ze op weg. Door het bos waar ze mezen hun jongen zien voeden, langs de sloot vol kikkerdril, in de wei met allerlei insecten en vlinders, … de lente komt in volle pracht aan bod in dit eenvoudige verhaal. Prettig is ook dat de kleuter betrokken wordt omdat hij/zij vragen moet beantwoorden en op de illustraties bepaalde dingen moet zoeken tijdens het vertellen. Wie goed naar de muizen kijkt, weet vrij snel wie wie is op de volgende bladzijden. Het kleurgebruik – veel groen en geel – roept naast de fijne, gedetailleerde tekeningen de lentesfeer helemaal op.

Iwamura, K. (2019). 14 muisjes gaan picknicken. Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.


c'est toi le printemps?

Voor de jongste telg van familie Konijn kan het niet snel genoeg lente zijn: hij is de dagelijkse notensoep tijdens de winter meer dan moe. Bovendien is hij nog te klein om samen met zijn broers op de takken van de bomen te springen. Op een koude winternacht wordt hij wakker en denkt hij de lente te horen. ‘C’est toi le printemps’ toont de kinderlijke verwondering over de aankomende lente in zachte kleuren en frisse beelden. Het enthousiaste konijntje en de eerste bloemen die kleur brengen in het kille landschap tonen een frisheid die we tijdens de winter bijna vergeten waren.

Okada, C. (2014). C’est toi le printemps? Parijs: Seuil jeunesse.


Het mooiste ei van de wereld

Stippeltje, Bonenstaak en Ragebol geraken er niet uit wie van hen drie de knapste kip is. Ze besluiten de koning het oordeel te laten vellen. De koning besluit dat schoonheid van binnen zit en legt de drie kippen op een ei te leggen. Zelfs dan is de beslissing aartsmoeilijk.

Heine, H. (2008). Het mooiste ei van de wereld. Hasselt/New York/Amsterdam: Clavis.

 

 


Dit ei is van mijHaas besluit het ei uit te broeden dat hij toevallig vindt. Maar hij houdt het niet lang vol en roept de hulp in van zijn vriend Mol die na twee dagen weer onder de grond wil. Daarom roept Mol de hulp in van twee koolmezen. Zij zijn echt te klein. De
koolmezen schakelen dan de hulp van Eekhoorn in… Op die manier wordt het ei verschillende keren doorgegeven tot Kip tevoorschijn komt net op het moment dat het ei barst. Kip is dolblij dat ze haar ei teruggevonden heeft.


Meinderts, K. (2005). Dit ei is van mij! Amsterdam: Ploegsma.


Dotties eierenDottie de kip is erg blij met haar eerste nest eieren. Jammer genoeg hebben de andere boerderijdieren het zo druk met hun eigen kroost dat ze met niemand haar vreugde kan delen. Maar wanneer de kuikens uitkomen, komt die aandacht er gelukkig wel.

Chapman, J. (2015). Dotties eieren. Rotterdam: Lemniscaat.

 


Het ei (Waddel)Eendje is heel nieuwsgierig wanneer zijn mama een ei heeft gelegd. Hij stelt zijn ouders allerlei vragen en komt zo te weten dat hij zelf ook uit een ei gekomen is.

Waddel, M. & Barton, J. (2013). Het ei. Rotterdam: Lemniscaat.

 

 


Arabella vindt een eiPrinses Arabella vindt in de lente een ei. Van wie zou dat zijn? Die vraag leidt de Prinses over de hele wereld en op vele plaatsen is het lente.

Freeman, M. (2011). Prinses Arabella vindt een ei. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 

 

 

 


Marnix MolOp een zonnige lentemorgen besluit Marnix Mol dat hij op zoek wil gaan naar de liefde. Marnix is erg bijziend en laat zich dan ook snel verleiden door grote platvoeten (eend), een roze neus (varken), een glanzende vacht (paard),… Maar die dieren blijken geen geschikte partners voor hem te zijn. Wanneer hij terug op zijn molshoop zit en treurt, hoort hij opeens een lief stemmetje en krijgt hij een bril op zijn neus gedrukt.

Bedford, D. (2009). Marnix Mol heeft lentekriebels. Amsterdam: Zirkoon.


KiekeboeMoeder eend broedt vijf eieren uit. Wanneer het vijfde ei barst, steekt er een snuitje uit dat meteen ‘Kiekeboe’ zegt. Hij is ook anders dan de andere eendjes. En dan komt de dag waarop drie krokodillen naar het meer komen.

Chen, C.Y. (2008). Kiekeboe. Utrecht: De Fontein.

 

 

 


De stier met de mooie benenKlaartje is een kalf dat nog veel ontdekkingen moet doen in de wereld. In haar onschuld beledigt ze de stier met vreselijke gevolgen voor de boer, de boerderij en voor de stier zelf. Wanneer er een nieuwe stier op de wei verschijnt, is Klaartje wel
voorzichtiger.


Van Oudheusden, P. (2008). De stier met de mooie benen. Wielsbeke: De Eenhoorn.

Bekijk via deze link de voorgelezen versie van dit verhaal.


Het vreemde eiEend vindt het best jammer dat zij als enige van de dieren geen ei heeft gelegd. Gelukkig vindt ze er één. Volgens de andere dieren het vreemdste ei dat ze ooit gezien hebben. Maar dat deert Eend niet. Ze wacht geduldig – met een breiwerkje – tot haar ei eindelijk barst. En het dier dat uit het ei komt, daar hebben de andere dieren niet van terug.

Gravett, E. (2008). Het vreemde ei. Amsterdam: Van Goor.


De kip en de vosEen gulzige kip wordt elke dag een beetje dikker. De vos ziet hoe de kip elke dag een nog lekkerder brokje wordt. Dan komt de dag dat de vos besluit de kip te pakken en op te eten…

Waring, R. (2012). De kip en de vos. Amsterdam/Antwerpen: C. De Vries-Brouwers.

 

 


Kippen zien niks in het donkerAlle kippen van de boerderij zijn ervan overtuigd dat ze in het donker niks zien. Meester Haan zegt dat trouwens ook. Maar de kip Pippa wil die bewering wel eens gestaafd zien en ontdekt de kracht van worteltjes.

Litten, K. (2013). Kippen zien niks in het donker. Amsterdam/Antwerpen: C. De Vries-Brouwers.

 

 


KLIK HIER OM NAAR EEN OVERZICHT VAN PRENTENBOEKEN OVER ZAAIEN, GROEIEN EN BLOEIEN TE GAAN.