Prentenboeken zomer

THEMATOPPER

beer houdt een zomerpicknick

Op een zonnige zomerdag wil Beer samen met zijn vrienden picknicken op een eiland in het meer. Daar blijken ze tussen kwakende kikkers te zitten terwijl ze net op zoek zijn naar stilte. Ze peddelen verder met hun vlot om van die vervelende kikkers verlost te zijn. Maar dan loopt hun vlot vast en kunnen ze niet zonder hulp van de kikkers.

Yeoman, Y. (2011). Beer houdt een zomerpicknick. Utrecht: De Fontein.

 


JONGE KLEUTERS

de grote groene wei

Terwijl ze een vlinder achterna gaat, verdwaalt een klein meisje in een grote, groene wei. Met veel verwondering kijkt ze naar alles wat er in die wei te zien is.

Sakai, K. (2014). De grote groene wei. Wielsbeke: De Eenhoorn.

 

 


finn en de zonErg eenvoudig verhaal over Finn die in de zandbak speelt en een gesprekje aanknoopt met de zon. Zo leert hij waarom zon en regen zo belangrijk zijn. Het geheel is opgevrolijkt met een eenvoudig liedje dat de kleuters snel zullen meezingen.

De Laat, L. (2012). Finn en de zon. Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.

 


twee gieters en een beetje stoutDit boekje bevat twee verhalen op rijm waarin de deugnieterijen van 2 kleuters, Jan en Noortje, op een herkenbare manier beschreven worden.

Busser, M. & Schröder, R. (2006). Twee gieters en een beetje stout! Vianen/Antwerpen: The House of Books.

 

 


mijn badje vliegtVerveling kan wel eens toeslaan op warme zomerdagen zelfs als het zwembadje in de tuin staat. Eefje heeft gelukkig zoveel fantasie dat aan haar avonturen in het badje geen eind lijkt te komen.

Delft, G. (2014). Mijn badje vliegt. Rijswijk: De Vier Windstreken.

 

 

 


Plons!Op een warme zomerdag besluit een varken een duik te nemen in de vijver. De andere dieren spreken er schande van want ‘varkens zwemmen toch niet!’. Steeds meer dieren komen kijken en dan verschijnt de boer zelf en springt ook in het water. Iedereen volgt zijn voorbeeld!

Waddell, M. (2015). Plons! Amsterdam: Lemniscaat.


de blote billen plonsEenvoudig en humoristisch verhaal over een jongetje en zijn dierenvrienden die hun hele hebben en houden naar het zwembad slepen maar de belangrijkste dingen zoals bv. hun zwembroek, vergeten.

Koppens, J. (2014). De blotebillenplons. New York-Hasselt-Amsterdam: Clavis.

 

 


OUDERE KLEUTERS

ZonOp een hete, zonnige zomerdag vindt opa het geweldig om met zijn kleinzoon (ik-figuur) op avontuur te gaan. ‘Dus pakten we alle spullen die we nodig hadden.’ De spullen zelf worden niet benoemd. Ze zijn enkel te zien op de bijhorende illustratie die een dubbele pagina beslaat. Op die manier kunnen de toehoorders ze zelf aanwijzen en benoemen en wordt het vertellen interactief.  De kleinzoon wordt door opa tot verkenner benoemd en opa leest de kaart om de perfecte picknickplek te vinden. En die is te vinden … tenminste wanneer je lang genoeg zoekt. Je moet dan wel door hete, dorstige woestijnen, je moet je picknick delen met piraten die op schatten jagen, en je moet … nog zoveel meer dingen doen die van een gewone tocht naar een picknickplaats een heus avontuur maken. Veel meer dan van de tekst moet dit prentenboek het hebben van de illustraties. De hitte en de zonnegloed stralen de lezer toe vanop de bladzijden. Je voelt de zon als het ware zinderen op het goudgele zand, op de strohoed van opa, op de zwetende piraten. En altijd opnieuw zie je wat een bijzondere relatie opa en zijn kleinzoon hebben zelfs op de warmste dag van het jaar.

Usher, S. (2018). Zon. Utrecht: Veltman.


het grote boek over de zomer

Verhalenbundel die een verhaal – soms een versje – bevat voor elke dag van de zomer (21 juni en 21 september). Centrale thema’s zijn zomer, vakantie, logeren, water en zand.

Busser, M., Schröder, R., Den Hollander, V., e.a. (2002). Zwemmen, zon en zand.
Het grote boek over de zomer.
Houten: Van Holkema & Warendorf.
 


meneer haas en mevrouw beerOp een dag besluit de rommelige, nonchalante Mevrouw Beer dat haar nette, ordelijke partner Meneer Haas aan vakantie toe is. Ze beslist om te kamperen. Hoewel Meneer Haas zich vaak zorgen maakt over van alles en nog wat, blijkt de kampeervakantie een schot in de roos te zijn.

Kempter, C. (2010). Meneer Haas en Mevrouw Beer gaan op vakantie. Rijswijk: De Vier Windstreken.

 

 


Een_dagje_aan_zeeTekstloos prentenboek waar op elke bladzijde ontzettend veel te zien is dat te maken heeft met zee, strand en met de dijk. Sommige figuren lijken onderweg te zijn en komen bladzijde na bladzijde terug tot op de laatste bladzijde de ontknoping volgt.

Zullo, G. (2008). Een dagje aan zee. Amsterdam: Nieuw Amsterdam.

 

 


de zonnige zomerDe auteur van dit informatieve prentenboek behandelt de zomer aan de hand van 12 onderwerpen zoals zomerluchten, fruitbomen, boerderijdieren, … Telkens zijn er tekeningen en foto’s met een korte tekst en kijkopdrachtjes.

Mack. (2013). De zonnige zomer. Hasselt: Clavis.

 

 


This Beautiful DayHet is niet omdat het regent dat een dag niet prachtig kan zijn! Een klein jongetje ontdekt wat er gebeurt als het regent. Met een paraplu in de hand laat hij zijn fantasie de vrije loop. De beperkte tekst is ondersteunend voor de prachtige illustraties die voornamelijk in grijs en blauw zijn uitgevoerd. Een echte aanrader voor zowel zomerse als herfstige regendagen, van de hand van de gelauwerde Suzy Lee (bekend van ‘Wave’).

Jackson, R. (2017). This Beautiful Day. New York: Atheneum Books.