Prentenboeken ‘Eieren’

9789002272820_lrJonge kinderen denken vaak dat enkel kippen en vogels eieren leggen. Niets is minder waar blijkt uit dit peuterboekje met zes uittrekbare flapjes waardoor je telkens te zien krijgt wie er uit het ei komt. Grappig is bovendien dat telkens je trekt je ook ‘gekraak’ hoort alsof het ei daadwerkelijk breekt. Uit dat ei komt dan ook telkens een nieuw dier dat via de tekst op de linkerbladzijde aangekondigd wordt aan de hand van een geluid dat bij het dier hoort en de vraag ‘wie is daar?’. Het antwoord en het te breken ei vind je altijd op de rechterbladzijde terug. De illustraties maken gebruik van heldere kleuren en peuters zullen ongetwijfeld niets liever doen dan telkens opnieuw het ei te laten breken.

Mory, T. (2021). Krak-krak. Wie is daar? Antwerpen: Standaard Uitgeverij.


het wonder van het ei coverDit kartonnen uitschuifboek voor peuters heeft klepjes waarmee je kan piepen naar wat er in het ei op de cover zit, je kan een mees laten opstaan in haar nest en je kan het ei langzaam laten uikomen. Geweldig hoe de pagina op dat moment zelfs een krakend geluid maakt! Dit prentenboek over een mees die na lang wachten op de tak van een kerselaar haar kleintje mag verwelkomen, ademt in zachte pasteltinten de lentesfeer uit, maar zal vooral door de animaties peuters en jonge kleuters weten te entertainen. Op de website van de uitgever staat een sfeervolle trailer bij het boek: KLIK HIER.

Német, A. (2018). Het wonder van het ei. Rijswijk: De Vier Windstreken.


1192x1200Ingela P. Arrhenius is een Zweedse designer die zich sinds enkele jaren  ook toelegt op het maken van peuterboekjes. Ze slaagt er erg goed in omwille van de eenvoud van de afgebeelde figuren en omwille van het kleurgebruik. Komt daar nog bij dat er veel vilten (!) flapjes in het boek zitten waardoor interactie met de peuter gegarandeerd is. Indit boek speelt de kip de hoofdrol natuurlijk maar onder de flapjes komen ook andere boerderijdieren aan bod. Succes gegarandeerd ook bij erg jonge peuters.

Arrhenius, I. (2017). Kip, waar ben je? Haarlem: Gottmer.


9789051167757_frontEr bestaan eieren in alle soorten, kleuren en maten. In dit heerlijk geïllustreerde prentenboek worden ze gerangschikt van klein naar groot. Telkens is er een dubbele bladzijde waarop een nest met eieren te zien is en daarbij de vraag: ‘Wie zit er in het ei in het nest in/op de …?’ Op de volgende dubbele bladzijde krijg je het antwoord te zien. De naam van het dier dat uit het ei komt,  wordt vermeld samen met een weetje over deze diersoort. Bv. Een struisvogelei is zo sterk dat het niet eens breekt als een volwassen man erop gaat staan. Hoewel het boek weinig tekst bevat, hanteert de auteur een rijke taal zeker wat betreft de adjectieven waarmee ze de eieren beschrijft: glanzend, bolvormig, peervormig, gigantisch, boonvormig, helderwit, … Bovendien kom je ook telkens te weten waar het nest met de eieren zich bevindt: in een tunnel, in een boom, in het ijs, … Kortom een echt kijkboek waaraan kleuters veel plezier zullen beleven en spelenderwijs dingen uit de natuur leren.

Milton, A. (2020). Wie zit er in het ei? Rijswijk: De Vier Windstreken.


Wat een ei!Mama Eend vindt op een dag een vreemd ei en besluit het uit te broeden. Het resultaat is een wat vreemdsoortig diertje waarin de lezer/kijker onmiddellijk een dinosaurus herkent. Moeder Eend heeft behoorlijk veel werk met het dier dat keihard groeit, veel eten nodig heeft en niet kan zwemmen of vliegen. En op een dag is de dino verdwenen … Maar wat later keert hij terug met een soortgenoot. Daar komt weer een ei van en moeder eend … Beperkte, humoristische tekst en sprekende illustraties zorgen ervoor dat je in dit boek je fantasie de vrije loop kunt laten.

Grindley, S. (2016). Wat een ei! Wielsbeke: De Eenhoorn.


KiekeboeMoeder eend broedt vier eieren uit. Het vierde ei is toevallig in haar nest terecht gekomen want het rolde door het bos… Drie leuke eendenkuikens worden geboren: Bosbes, Zebra en Manestraal. Alle drie vernoemd naar uiterlijke kenmerken. Wanneer het vierde ei eindelijk barst, steekt er een snuitje uit dat meteen ‘Kiekeboe’ zegt en het diertje dat tevoorschijn komt, wordt meteen zo genoemd. Hij ziet er echt anders uit dan de andere eendjes, maar leert gelukkig alles wat zij leren. En dan komt de dag waarop drie krokodillen naar het meer komen. Drie krokodillen die wel zin hebben in een malse eendenbout en willen dat Kiekeboe, die ze onmiddellijk als hun soortgenoot herkennen, hen daarbij helpt. Maar daarvoor houdt Kiekeboe veel te veel van Moeder Eend. Dus wacht de drie slechte krokodillen een verrassing… Prachtig geïllustreerd en erg verzorgd uitgegeven prentenboek.

Chen, C.Y. (2008). Kiekeboe. Utrecht: De Fontein.


Het vreemde eiKrokodillen zijn veel voorkomende figuren in lenteverhalen. Dat is hier niet anders. Mama Eend vindt het best jammer dat zij als enige van de dieren geen ei heeft om voor te zorgen. Gelukkig vindt ze er één: een wit met groene stippen. Best een vreemd ei, volgens de andere dieren die ervan overtuigd zijn dat van dat ei niks zal komen. Maar Eend blijft geduldig en wacht en breit. Alle andere eieren zijn  al uitgekomen en dan – na lang wachten – hoort Eend gekraak. Daar is de langverwachte … krokodil. Onmiddellijk loopt de krokodil achter Eend aan terwijl hij ‘mama’ roept. En van zo’n dier hebben de andere gevleugelde dieren niet van terug. Veel pasteltinten, prettige illustraties en verzorgde lay-out. Zo zijn een aantal pagina’s kleiner dan de volgende waardoor ze al een deel van de inhoud van die volgende pagina tonen. Zoiets spoort natuurlijk tot ‘boek lezen’ aan!

Gravett, E. (2008). Het vreemde ei. Amsterdam: Van Goor.


het schaap dat een ei uitbroeddeLola heeft de mooiste wol van alle schapen in de weide. Ze is er supertrots op en bewondert zichzelf veelvuldig in de spiegel. Tot de schapenscheerder langskomt en Lola er net zo dun en iel uitziet als elk ander schaap. En o ramp… wanneer haar wol terug aangroeit blijkt het een ‘wolwirwar’ te zijn. Tranen met tuiten huilt Lola en ze stopt maar wanneer een vogeleitje op haar kop terecht komt. Wat zal Lola doen met het ei? En wat met het vogeltje als dat uit het ei komt? Het ei verandert in elk geval Lola’s hele leven …

Merino, G. (2017). Het schaap dat een ei uitbroedde. Rotterdam: Lemniscaat.


Opmaak 1Dit veelbelovende boek verschijnt op 4/3 e.k. Vandaar deze summiere recensie want we hebben het boek nog niet in handen gehad. Het verhaal lijkt niet bijster origineel: een jongen vindt een ei midden tussen sneeuw en ijs. Terwijl hij daar op die sneeuwvlakte staat, roept hij naar niemand in het bijzonder: ‘Wie komt er broeden? Ei moet uit!’ Maar niemand komt. Dus besluit hij op zoek te gaan naar iemand om dat ei uit te broeden en reist daarvoor de hele wereld rond. De enkele illustraties die al ter beschikking zijn, zien er ronduit schitterend uit. Kijk zelf maar op: fm9789047708971.pdf (lemniscaat.nl). Nog even geduld dus!

Jongman, M. (2021). Ei moet uit. Rotterdam: Lemniscaat.


Pulletje‘Pulletje’ is een klassieke coming of age over een eendenkuiken dat staat te trappelen om de wereld te ontdekken. Aan het begin van het verhaal zien we in de prachtige houtsneden van Henriette Boerendans hoe Pulletje stilaan te groot wordt voor haar ei. Eens het eendenkuiken de wereld in stapt, kan Pulletje niet snel genoeg groot zijn. In haar dromen groeit ze zelfs uit tot een gigantische eend, die tot aan de maan reikt. In realiteit leidt moeder eend Pulletje zachtjes van het geborgen nest naar de wat grotere sloot en van de sloot naar het weidse meer. Nu is Pulletje klaar om op haar beurt een nest eieren te verzorgen. De taal van Marco Kunst is al even eenvoudig als de verhaallijn. Zijn tekst is glashelder, maar lijkt de taalgevoeligheid van kleuters wat te onderschatten en is weinig bijzonder. Dat zijn de schitterende houtsneden van Boerendans gelukkig wel. De fijnzinnige manier waarop ze een opgroeiend kuiken in een ei weet weer te geven, toont het meesterschap in haar geliefkoosde techniek. De warmte en schoonheid spatten van de pagina’s die de natuur met veel zorg in oranje-rode kleuren in beeld brengen. Kleuters zullen niet malen om de klassieke verhaallijn, ‘Pulletje’ is een prima boek om met ‘the circle of life’ kennis te maken.

Boerendans, H. (2018). Pulletje. Haarlem: Gottmer.


9789401475860Een prentenboek gebaseerd op een animatiefilm van Anne-Lise Koehler en Eric Serré waarin het leven in de natuur, geboorte en dood incluis, op een prachtige manier in beeld wordt gebracht. De animatiefilm hanteert dierenfiguren in papier-maché en deze beelden worden ook in het boek gebruikt. Goed om weten: de dieren zien er prachtig uit, haast levensecht! Daarbij heeft Bibi Dumon Tak prachtige, poëtische woorden gezocht. Een voorbeeld:  En er was nog iets dat ze niet wisten: dat ze niet hetzelfde zouden blijven. Want wie uit een ei kruipt, staat nog maar aan het begin. Aan het begin van alles. Of nog: Vis voor de ijsvogel.  Vis voor de fuut. Vis voor de roerdomp. Vis voor de snoek. … Algen voor de kikkervisjes. En kikkervisjes voor iedereen. Leven boven en onder het water wordt prachtig verbeeld en verwoord. Het boek eindigt met gedegen informatie over verschillende dieren die aan bod komen zoals bv. ijsvogel, fuut, roerdomp en snoek. Een deel van de animatiefilm kun je zien op: Bonjour le monde! | film 2020 | Anne-Lise Koehler, Éric Serre | Video’s (trailers) – Cinenews.be of de nederlandstalige trailer van het boek: https://www.youtube.com/watch?v=aivoE64Hb50&feature=emb_logo

Dumon Tak, B. (2021). Zomaar een dag, bij zomaar een vijver. Tielt: Lannoo.


Het eiEieren zijn zo dagelijks en beschikbaar voor de meesten onder ons dat we niet makkelijk meer stilstaan bij hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Britta Teckentrup heeft de tijd genomen om ons daar in woord en beeld aan te herinneren. Ze toont eieren in verschillende kleuren en maten, ze schildert met veel zorg de nesten waarin de verschillende eieren liggen en illustreert er de mooiste vogels bij. Op zich is ze niet de eerste die het ei op die manier benadert, maar de zorg waarmee ze dat doet is wel uitzonderlijk. Zo tekent ze in acht prenten uit hoe een gewoon ei evolueert tot een kuiken en voegt ze er verhelderende tekst aan toe. Wat dit boek extra lezenswaardig maakt, zijn de uitweidingen over eieren in godsdienst en mythologie. Zo komen we onder andere te weten waarom we vandaag woonkamers aankleden met paasbomen en handgeschilderde eieren. Teckentrup illustreerde ongeveer 100 prentenboeken, maar aan dit eerder lijvige boek schonk ze extra aandacht en die verdient ze ook van ons. Het boek is niet bedoeld voor kleuters an sich maar wel om gezamenlijk te lezen en te bekijken. Tot slot: de illustraties zijn in dit boek eigenlijk het allerbelangrijkste. Bewijs daarvan is het feit dat dit boek oorspronkelijk uitgegeven werd door Prestel Verlag, een uitgeverij van kunst-, architectuur- en designboeken.

Teckentrup, B. (2018). Het ei. Hilversum: Fontaine Uitgevers.


  • De boekenlijst rond ‘Kip en ei’ kan je via deze link raadplegen.
  • De boekenlijst rond ‘Pasen’ kan je via deze link raadplegen.