Prentenboeken carnaval

Thematopper

verkleedfeest

Alle aspecten van een dag ‘carnaval vieren in een kleuterklas’ komen in dit boek in de gekende stijl van Nannie Kuiper aan bod. Het biedt de mogelijkheid kleuters die zich niet zo graag verkleden gerust te stellen en hen voor te bereiden op een drukke carnavalsdag in de klas of op de school.

Kuiper, N. (2010). Verkleedfeest. Amsterdam: Ploegsma.

 


⇒ LESSUGGESTIES ⇐
– Laat kleuters op papier of met echte voorwerpen alle attributen van een kostuum bij elkaar zoeken bv. een toverstaf, vleugels, een kanten rok, een diadeem voor een toverfee, een cowboyhoed, een oogmasker, een cape voor Zorro, …
– Doe een modeshow wanneer alle kleuters verkleed zijn.
– Organiseer een verkiezing voor Prins en Prinses Carnaval. Doe dat volgens het principe van de boon in Driekoningengebak: bak samen met de kleuters een cake en verstop in het deeg twee figuurtjes. Wanneer de cake klaar is, krijgt elke kleuter een stukje. De kleuters met het figuurtje in hun plak zijn Prins en Prinses Carnaval.
– Doorbreek de leeftijdsgroepen en laat kleuters kiezen in welk thema ze verkleed willen gaan. Doe beroep op ouders voor verkleedkleding maar besef dat de verkleedkoffers in de school ook al sterk kunnen helpen, zeker als je maskers en andere attributen samen met de kleuters vervaardigt.
– Vergeet geen foto’s te maken van de modeshow, de optocht, … Bekijk die foto’s achteraf met de kleuters en bied hen op die manier een gespreksonderwerp.


JONGSTE KLEUTERS

van wie is die hoedDit kartonboek met afgeronde hoeken bevat niet echt een verhaal. Op elke linkse bladzijde staat een hoed afgebeeld met daaronder de vraag wie de eigenaar ervan is. Op de rechterbladzijde kunnen de kleuters dan kiezen tussen vier personen. Daarop volgt een dubbele bladzijde waarop je de hoeddrager aan het werk ziet in een grappige situatie. Dit boek lokt gesprek uit en kan via de verschillende hoeden een mooie insteek bieden voor het belangstellingscentrum ‘carnaval’.

Akveld, J. (2015). Van wie is die hoed? Haarlem: Gottmer.

⇒ LESSUGGESTIES ⇐
Verstop circus- of carnavalsattributen in de school. Laat de oudste kleuters in groepjes op zoek gaan aan de hand van visuele tips, een eenvoudige plattegrond van de school, … Laat jongere kleuters op zoek gaan volgens aanwijzingen die jij geeft tijdens de zoektocht.


olli is een olifantOlli is een olifant, maar als hij zich verkleedt wordt hij een ander dier. En dat doet Olli
op elke bladzijde van dit boek. Dan weer is hij een neushoorn, of waarom geen vlinder, kameel of lieveheersbeestje? Jonge kleuters zullen veel plezier beleven aan het raden en herkennen van de verkleedkleding die Olli op elke bladzijde aantrekt.

Bok, D. (2014). Olli is een olifant. Amsterdam: Leopold.


JONGE KLEUTERS

ALB5097_C1C4_FINAL_V2_NL4

Er staat een groot verkleedfeest op het programma in het dierenbos. Elk dier verkleedt zich. Ofwel in een ander dier – wat grappige situaties oplevert; denk aan een leeuw verkleed als olifant. Ofwel in een sprookjesfiguur of een voorwerp, bv. een chocoladetaart. Dit boek biedt inspiratie voor het belangstellingscentrum  ‘carnaval’.

Dubuc, M. (2012). Het grote beestenverkleedfeest. Amsterdam: Querido.


wie gaat er mee naar het feestOok in dit boek vormt de uitnodiging voor een verkleedfeest het uitgangspunt om mens en dier aan de slag te laten gaan om zich in iets of iemand anders te vermommen. Het feit dat de illustraties voor de aandachtige kijker telkens een
aanwijzing geven wie er in het carnavalspak zit, maakt het geheel erg prettig. De tekst is beknopt. Per figuur zijn er 1 of 2 zinnen op rijm.

Willis, J. (2011). Wie gaat er mee naar het feest? Rijswijk: De Vier Windstreken.


OUDERE KLEUTERS

troep is leuk

Dit boek verbindt – bewust of onbewust – ‘carnaval, een verkleedfeest’ met de lente
en de grote schoonmaak. Wanneer Vos en Haas hun kast uitruimen, blijkt daar veel wanorde aanwezig. Ze passen kleding, zien er gek uit in andermans trui of broek, ruilen kleding en hebben uiteindelijk Uil weer nodig om hun ruzietje op te lossen.

Vanden Heede, S. (2011). Troep is leuk! Tielt: Lannoo.

 


een meisje kan geen optocht zijnCarnaval vieren en optochten houden zijn nauw met elkaar verweven. Daarom hoort dit prachtig geïllustreerde boek ook thuis in dit belangstellingscentrum. Muisje Willemijn verkondigt dat zij op haar fietsje een optocht is. Haar mama zegt dat je alleen onmogelijk een optocht kan zijn en dat vindt Willemijn wel erg verdrietig. Daardoor merkt ze niet dat ze al snel gevolgd wordt door andere dieren zoals ganzen, biggetjes, kangoeroes, … Op de laatste uitklapbare bladzijde is duidelijk te zien wat een grote optocht Willemijn in gang heeft gezet.

Dijkstra, L. (2007). Eén muisje kan geen optocht zijn. Haarlem: Gottmer.


nog één nachtje slapenWouter, 3 jaar en zijn zusje Mieke, 5 jaar, beleven in dit boek alle feesten die gedurende een jaar voorkomen. Carnaval is er daar ook één van. De verhalen in deze bundel zijn op niveau van de doelgroep, maar wel echt op situaties in een Nederlandse context georiënteerd.

Vriens, J. (1995). Nog één nachtje slapen. Houten: Van Holkema & Warendorf.

 

 

 

 

Klik hier om rechtstreeks naar de prentenboeken binnen thema circus te gaan!