Lessuggesties

Kamishibai
Een Japans verteltheater waar je de grote prenten van een prentenboek in en uit kan schuiven. Het vertelkastje vormt een handig medium om verhalen te vertellen aan grotere groepen. Kinderen kunnen ook zelf prenten maken en verhalen vertellen aan de hand van de kamishibai. Een lijst van prentenboeken die in die vorm verkrijgbaar zijn en andere tips vind je op deze website. 
http://www.abc-web.be/abc-kamishibai/

Verteltassen
Verteltassen dienen in de eerste plaats om ouderbetrokkenheid en -participatie te bevorderen. De tas met boeken en verwerkingsactiviteiten werkt leesbevorderend en kan in elke klas van het basisonderwijs aangeboden worden.
http://www.verteltas.nl

Rian Visser
Rian Visser is zelf auteur van versjes en verhalen voor kinderen van de basisschool. Daarnaast ontwikkelt ze ook heel wat lessuggesties, waarbij ze vooral focust op digitaal materiaal. Schrijf je in op haar nieuwsbrief. Die komt niet te vaak en vormt een handige manier om op de hoogte te blijven.
http://books2download.nl/blog/boeken/

Uitgeverijen
Sommige uitgeverijen bieden ook lessuggesties aan bij enkele van de boeken die ze uitgeven. Hieronder zetten we enkele van die webpagina’s op een rijtje.

De Eenhoorn
www.eenhoorn.be/lessuggesties

Lemniscaat
www.lemniscaat.nl/onderwijs/lessuggesties

Clavis
www.clavisbooks.com/onderwijs

Iedereen Leest
Iedereen Leest is de referentieorganisatie rond lezen en leesplezier en wil samen met partners bouwen aan een sterke en brede leescultuur in Vlaanderen en Brussel. De organisatie is verantwoordelijk voor heel wat bekende leesbevorderingsprojecten voor kinderen. Op de bijhorende websites vind je heel wat boekentips en lessuggesties:

Jeugdliteratuur.org
Nieuwswebsite van Iedereen Leest waar ook een Facebookpagina aan verbonden is. In de balk bovenaan kan je lestips aanklikken. De lestips van KJV en Kinderboekenweek worden er met een handige zoekmachine verzameld.
http://jeugdliteratuur.org

Kinder- en jeugdjury Vlaanderen
Kinderen verzamelen in kleine leesclubs over heel Vlaanderen om te bepalen welk boek binnen hun leeftijdscategorie een prijs verdient. De begeleiders van de leesclubs krijgen ook telkens een leidraad. De geselecteerde boeken en de gesprekssuggesties van de voorbije jaren vind je ook terug op de website.
www.kjv.be

Jeugdboekenmaand
De voormalige jeugdboekenweek is ‘Jeugdboekenmaand’ geworden en vindt plaats in maart. Op de website van de je de boekenselectie en een hele resem lestips. www.jeugdboekenmaand.be

Voorleesweek
De voorleesweek vindt plaats in november en breekt een lans om voor te lezen voor jong en oud. De website verzamelt alle betrokken voorleesinitiatieven en biedt handige lijstjes met boekentips per leeftijd.
www.voorleesweek.be

O mundo
O mundo verzamelt kwaliteitsvolle prentenboeken uit andere culturen. Ze stelden twee pakketten van tien boeken samen. Je kan de boeken niet apart aankopen, maar je vindt ze wel terug in bibliotheken. De website bevat ingesproken versies van de verhalen en een heleboel lestips. Ze wijden ook een apart luikje aan filosoferen met kinderen. 
www.omundo.be

Leesplan

Stichting Lezen Nederland verzamelt lessuggesties voor het basisonderwijs op volgende link: https://www.leesplan.nl/nl/basisonderwijs/praktische-tips.