Prentenboeken 6+ en tal van nieuwe boeken

PRENTENBOEKEN 6+

Leeftijdsindicaties op boeken helpen bij het inschatten van het niveau, maar daar schuilt meteen ook het risico van beperking in. Natuurlijk kunnen zesjarigen ook plezier beleven aan boeken voor driejarigen en omgekeerd. Zo krijgen we geregeld prachtige prentenboeken in handen, die niet meteen op kleuters gericht zijn, maar waar we toch van vermoeden dat jonge liefhebbers er ook van kunnen genieten. Tegelijk zijn die uitdagende voorleesverhalen ideaal voor beginnende lezers die de rijke aanvulling op de eenvoudige teksten die ze zelf lezen kunnen gebruiken. We brachten de mooiste verhalen(bundels), informatieve boeken en verzenbundels samen op deze webpagina.

Schermafbeelding 2023-01-08 om 10.57.55


NIEUW IN DE BOEKHANDEL

9789021683706  IJsbeer in de sneeuw‘Een ijsbeer in de sneeuw’ schittert in zijn eenvoud. Het boek opent met een witte bladzijde die opgevolgd wordt met hetzelfde wit waarop we enkel de zwarte neus van een ijsbeer zien verschijnen. Pagina na pagina krijgen we meer te zien van de ijsbeer die net wakker is geworden en op pad gaat. ‘Waar gaat hij naartoe?’ Is hij op weg naar de zeehonden? Gaat hij schuilen? Zoekt hij een mens? De suggesties van de auteur blijken telkens niet te kloppen tot in al dat wit het ijzige blauw van het water opduikt. Onze ijsbeer wil duidelijk spelen in de zee! Lees meer over dit boek.


De populariteit van dinosaurussen bij kinderen straalt ook op de boekenmarkt af. ‘Als je toevallig een dinosaurus hebt’ slaagt erin om het gesmaakte thema op een originele manier in beeld te brengen. Een dinosaurus als huisdier lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo een goed idee, maar dit prentenboek helpt je bij het zien van alle praktische voordelen … Lees meer over dit boek.


f2e346461f19ef0d10b1ae70c839c0f6Vleertje Muis woont samen met zijn moeder en heel wat andere vleermuizen in een grot midden in het bos. Na een introductie met enkele wetenswaardigheden over de ster van deze bundel ‘Vleertje Muis’ wordt de lezer getrakteerd op drie verhalen over de jonge vleermuis en zijn vrienden in het bos. In het eerste verhaal bakt Vleertje Muis muggenkoekjes voor z’n vrienden en experimenteert hij met de weegschaal. Wat hij ook doet – springen of aan zware dingen denken – hij weegt telkens evenveel. Gelukkig veranderen de mogelijkheden wanneer zijn vrienden opdagen … Lees meer over dit boek.


‘Klein in de grote stad’ verbeeldt in tal van zwartomlijnde plaatjes – soms paginagroot, soms als in een strip met veel op een blad – de wandeling van een kind door New York. De geluiden en de drukte van zo’n stad kunnen overwelmend en zelfs akelig zijn. De verteller is duidelijk thuis in de buurt en geeft tal van handige adviezen voor wie klein is en in dit barre winterweer op wandel is in de grootstad. Hij vertelt over steegjes die je beter niet ingaat, veilige verstopplekken, een vrijgevige visboer, een ventilatiegat waar je je aan kan warmen, zijn favoriete bank … De auteur speelt handig met het vertelperspectief dat naar het einde toe de lezer weet te verrassen … Lees meer over dit boek.


Een-dik-jaar-Julia-en-OtKijk, zo af en toe verschijnt er een boek waar je als kleuteronderwijzer of dagelijkse voorlezer alleen maar gelukkig van kan worden. Het concept van een verhalen- en verzenbundel die de lezer een jaar rond leidt, is niet nieuw, maar dit soort vuistdikke bundels zijn zelden zo goed geschreven en eigentijds als ‘Een dik jaar met Julia en Ot’. Samen met de twee kinderen beleef je de seizoenen en jaarlijkse feesten als Sinterklaas, Nieuwjaar en Pasen. Daarnaast is er in de bundel ook ruim plaats voor eerder dagelijkse belevingen … Lees meer over dit boek.


ext9789047713999_VoorkantVoor wie houdt van winterverhalen met een ijsbeer en pinguïns is dit prentenboek uitermate geschikt. IJsbeer is best tevreden met zijn rustige leventje tot hij op een dag in de krant een advertentie ziet waarin een pinguïn als huisdier wordt aangeboden. En zo gebeurt het dat de ijsbeer een levend huisdier krijgt. In het begin loopt alles goed: de twee worden de beste vrienden en doen samen een heleboel leuke dingen. Maar dan lijkt pinguïn te veranderen en is er niets meer dat hem nog kan boeien. Erger nog, op een dag is pinguïn gewoon verdwenen … Lees meer over dit boek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s