Sport en een stapel nieuwe boeken

THEMA SPORT

Eindelijk kan het weer: samen op de bus om een nieuwe plek te verkennen, een project met de hele school beleven, met alle betrokkenen schoolfeest vieren … Bij zulke zonnige activiteiten horen ook de sportdagen waarbij kinderen de hele dag uit de klas gaan om te bewegen en verschillende sporten te ontdekken. Wie graag die sportieve avonturen herbeleeft, de wijde wereld van sportsoorten ontdekt of met kinderen de bijhorende gevoelens bespreekt, kan in de boeken van onze uitgebreide themalijst terecht.
Klik hier om ze meteen te bekijken.

3fa50eae-8981-0182-4bda-4a72c701e887


NIEUWIGHEDEN

550x478Terwijl een kleine groenling ongelukkig op een tak zit rond te kijken, zijn de andere vogels druk in de weer. De uitbundige lente is in het land en dat kan je vooral horen: “Alle vogels zingen, kirren, koeren, gillen, gieren, tjilpen, snateren, krassen, klepperen en tjotteren.” Hoe kan die kleine groenling treurig zijn middenin dit levendige landschap vol jonge vogels die enthousiast de lente verwelkomen? Lees meer over dit boek.


9789025775865_frontBeeld je even een jong kind in dat gehurkt boven het gras met een takje in de grond zit te graven. Of kijk eens verder naar het kind dat een vlinder achternagaat. Zie je hoe nog een ander kind op het huisje van een slak tikt? “Hé, beestjes! in de tuin” weet die sfeer van ontdekken in een zonovergoten tuin helemaal te vangen. Het kartonboekje bevat zeven versjes over evenveel kriebeldiertjes. Zo eenvoudig als het concept is, zo heerlijk is het genieten van de speelse versjes in het boek. Lees meer over dit boek.


550x652Wie dit boek openslaat, wordt meteen aangeraden om het lezen op te geven. De verteller kan de titel alleen maar bevestigen: “Daar zit je dan. Met dit saaie boek in je hand.” Qua staaltje omgekeerde psychologie kan dat tellen, want net die uitspraak maakt je als lezer nieuwsgierig. Terwijl je verder leest, speelt de verteller dat trucje steeds sterker uit: “LAATSTE WAARSCHUWING! DIT WORDT SAAI!” Doordat de verteller je als lezer met een resem vragen blijft uitdagen, wordt de leeservaring net actiever dan gewoonlijk. Lees meer over dit boek.


998x1200Mevrouw Das en Meneer Ping zijn buren. Terwijl haar huis en tuin getypeerd worden door weelderigheid en kleurrijke chaos, doet zijn huis net heel strak en sober aan. De totaal andere stijl intrigeert de buren wel. De klassieke tegenpolen trekken elkaar aan en stap voor stap integreren ze de wereld van de ander in die van zichzelf. Zo wordt het huis van Meneer Ping steeds kleurrijker en wint dat van Mevrouw Das aan structuur … Lees meer over dit boek.


9789462916173_frontNa “Pokko heeft een trommel” konden we niet anders dan het nieuwe prentenboek van Matthew Forsythe snel ter hand nemen. Ook in ‘Emma’ is het genieten van een ironische ondertoon en de verbeelding van het leven in het bos in zachte oranje- en bruintinten. Emma is een wijze jonge muis die ervan houdt te verdwalen in haar fantasie terwijl ze leest of tekent in de geborgenheid van haar huis. Haar rustige leventje wordt geregeld opgeschrikt door de doldwaze initiatieven van haar vader. Lees meer over dit boek.


301564_grande.jpgEen ode aan de natuur, op die manier kun je dit prentenboek wel samenvatten. Muis maakt een jaar lang een reis door het bos om al zijn vrienden te ontmoeten. Op die manier ontdekt Muis maand na maand de invloed van de seizoenen op het bos. De reis start in januari met een bezoek aan de grijze Eekhoorn. Een beetje later is het tijd om Egel uit zijn winterslaap te wekken, want de lente is in het land. In mei is het heerlijk picknicken tussen de boshyacinthen en samen met Spitmuis bessen plukken in augustus is ook heerlijk. De reis van Muis eindigt in de houten woonwagen van Vos … Lees meer over dit boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s