Een stapel nieuwe boeken en thema ‘verhuizen’

EEN STAPEL NIEUWE BOEKEN VOOR DE ZOMER

550x609

Marit Törnqvist heeft haar tijd genomen om met haar nieuwe werk ‘Schildpad en ik’ voor het voetlicht te treden en daar kunnen we alleen maar dankbaar om zijn. Hoe je het verhaal ook draait, met welk perspectief je het ook bekijkt, hoeveel keer je de prenten ook bekijkt: naarmate je meer ziet, stapelen ook de vragen zich op. Voeg daar de typerende en schilderachtige illustraties van Törnqvist aan toe die telkens fijngevoelig de sfeer weten te vangen en je hebt alweer een te koesteren prentenboek voor op de boekenplank.
Lees meer over dit boek.


9789047713838_frontSuus kondigt aan dat zij een verrassing heeft voor haar vriend August. Terwijl Suus straalt van enthousiasme, zie je de schrik August om het hart slaan. De twee vrienden zijn namelijk elkaars tegenpolen: terwijl avontuurlijke Suus houdt van rennen en springen, verkiest August rust en veiligheid. Hij houdt dus ook helemaal niet van het oncontroleerbare van verrassingen. Zijn fantasie slaat op hol en hij ziet allemaal wilde activiteiten voor ogen die Suus typeren. Gelukkig kent Suus haar vriend goed genoeg om een verrassing op zijn maat gesneden te voorzien … Lees meer over dit boek.


550x766

In dit prachtige boek wordt het wonderlijke leven van bijen met veel liefde en fascinatie geïllustreerd en beschreven. Het boek start na de winter wanneer het bijenvolk in zijn kast terug tot leven komt. Bladzijde na bladzijde wordt in maximum vier lijntjes per bladzijde beschreven wat je op die bladzijde of dubbele pagina ziet gebeuren. Zo is er de beschrijving van de manier waarop de bijen van bloem tot bloem vliegen en met lijfjes vol stuifmeel terug naar de kast vliegen. Het boek maakt duidelijk dat dankzij de bijen de tuin een voorraadkast vol lekkernijen wordt voor dier en mens. Lees meer over dit boek.


isbn-9789026160264_front_cover_1

reek mag met zijn papa naar het formule1-circuit. De auto’s razen voorbij – optrekken, schakelen, afremmen – en dat geeft een boel lawaai. Slecht voor het gehoor, dus moet Freek een koptelefoon opzetten. Vreselijk vindt hij dat! Om hem te troosten krijgt hij een hotdog met veel ketchup en mag hij in papa’s nek zitten. Geen superidee want die ketchup druipt natuurlijk … Papa zet Freek even terug op de grond, maar het is zo druk dat Freek zijn papa opeens niet meer ziet …
Lees meer over dit boek.


1033x1200

In het oorspronkelijke Russische volkssprookje ‘De oliebol’ ontsnapt een oliebol aan een heleboel gulzige dieren die hem graag willen opeten tot de sluwe vos er toch in slaagt. Dit boek is een soort herwerking daarvan. Een vader van een gezin van 7 vraagt wie er een pannenkoek wil. Iedereen natuurlijk! En iedereen wil natuurlijk ook eerst een stukje. Maar dat is zonder de pannenkoek zelf gerekend …
Lees meer over dit boek.


550x642Aron wil dolgraag een huisdier, maar bij elk concreet voorstel zien zijn ouders een reden om er niet op in te gaan: geen tijd voor een hond, geen plaats voor een konijn, een giraf is een te gek idee … Zoals jonge kinderen dat kunnen, blijft Aron zijn ouders onophoudelijk bestoken met zijn huisdierwens tot papa hem bij wijze van grapje een ingepakte aardappel cadeau doet …
Lees meer over dit boek.


550x596Elke zonovergoten weekend- of vakantiedag zijn lange files en overladen treinen het onweerlegbare bewijs van de populariteit van ‘een dag aan zee’. Velen kennen het gevoel van kindsbeen af: zand tussen de tenen, met de benen in het zilte water, languit liggen op kleurrijke handdoeken, vliegers hoog in de lucht, verkoelende ijsjes op de tong … Net dat gevoel weet Noëlle Smit te verbeelden in ‘Aan zee’. Lees meer over dit boek.


550x624De zonnige cover van ‘Ik mis Milo’ toont meteen wat een bijzondere band het hoofdpersonage met z’n huisdier heeft. Het kleurrijke plaatje klopt helemaal: de jongen geniet van een stralende dag met z’n huisdier en speelmaatje dicht bij hem. Dat beeld wordt in de eerste drie zinnen al gebroken: “Ik mis Milo. Milo is mijn schildpad. Of nee, hij wás mijn schildpad.” Terwijl de omgeving even zonnig blijft, is de jongen helemaal overmand door verdriet …
Lees meer over dit boek.


THEMA ‘VERHUIZEN’

Schermafbeelding 2022-05-28 om 21.04.14Bij verhuizen hoort verwachtingsvol uitkijken naar een nieuwe omgeving, maar het betekent tegelijk ook afscheid nemen van wat vertrouwd is. Wie een heel eind verhuist, zal zelfs vrienden en klasgenoten moeten missen. In prentenboeken ontdekken kinderen wat er allemaal bij zo’n verhuis komt kijken en zien ze hoe een nieuwe plek na een tijd ook vertrouwd geraakt en hoe nieuwe vriendschappen ontstaan. We brachten de mooiste boeken rond het thema bij elkaar. Klik hier om ze meteen te bekijken.


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s