Over oorlog en nieuwe boeken

THEMA OORLOG & VREDE

Onvermijdelijk roept oorlog ook bij kinderen vragen op, gruwelen ook zij van de nieuwsbeelden, vangen ze gesprekken van bezorgde volwassenen op en ontmoeten ze gevluchte kinderen op school. Sommige prentenboeken slagen erin om taal en beeld te geven aan onderwerpen die zo moeilijk te bevatten zijn. Net dat soort boeken verdienen een vaste plaats op de kinderboekenplank van scholen, bibliotheken en jonge gezinnen. Onze selectie van prentenboeken over oorlog, vrede en vluchtelingen kan je via deze link raadplegen.

5a3e8e42-06da-37bb-df0b-8ddc5bba067c


NIEUWE BOEKEN

1164x1200Het recept van Mühles kartonboekjes met het aandoenlijke konijn in de hoofdrol is ondertussen bekend: peuters worden in interactie met Klein Konijn uitgedaagd om deel te nemen aan een herkenbare activiteit of ritueel. Zo bracht hij eerder boekjes uit rond badtijd, slapengaan en troosten na een val. In Nog even samen spelen kunnen onze jongste lezers enkele eenvoudige spelletjes spelen met Klein Konijn. Lees meer over dit boek.


waar-dient-het-voor00.jpgTiptoe Print brengt poëtische prentenboeken op de Nederlandstalige boekenmarkt die anders de weg niet zouden vinden. Je zou kunnen denken dat ze zo bij boeken terechtkomen die om duidelijke reden ongewenst zijn bij grotere uitgeverijen, maar net het omgekeerde is het geval. Sinds enkele jaren worden we keer op keer blij verrast door de selectie van de uitgeverij. Waar dient het voor? is een prentenboek zoals je er nog niet eerder een in je handen had en waarin de auteur het antwoord verkent op de vraag die het boek ook als titel draagt. Lees meer over dit boek.


61a0be805d3c7a136c6099f1Merel heeft eten nodig, maar wil haar eieren niet alleen achterlaten. Misschien kan Muis even oppassen tijdens haar afwezigheid? Dat idee inspireert meteen enkele bevriende dieren. Handig toch, zo’n oppasmuis? Al snel heeft Muis vier jonge eekhoorns en eieren van niet minder dan drie nesten onder haar hoede. Alsof dat nog niet genoeg is, dragen de kleine eekhoorns nog enkele gevonden eieren aan. De oppasmuis heeft de handen vol tot de dieren een na een hun kroost komen ophalen. Maar van wie zou dat laatste ei kunnen zijn? Lees meer over dit boek.


1186x1200Boer Boris viert feest, want de prentenboekenreeks bestaat 10 jaar. Fans zullen niet teleurgesteld worden, want ook in het vijftiende deel Boer Boris en de luchtballon vinden we de vaste waarden terug. Passend bij de periode van het jaar vindt Boris een bijzonder ei aan de rand van het veld. Tot zijn grote verbazing verschijnt er geen boerderijdier maar een pinguïn uit het ei. Reden genoeg voor Boris om een reis naar de Zuidpool te organiseren. Lees meer over dit boek.


9789493228696_VRK-1De eerste aanblik van Daan hijskraan maakt meteen nieuwsgierig. Torenhoog kijkt de enorme hijskraan boven alles en iedereen uit. Elke avond komen talloze bevriende vogels bij Daan uitrusten. Wat hoog in de lucht op de arm van zo’n kraan gebeurt kunnen we van beneden niet zien, maar met prettige inzoomprenten krijgt de lezer toch inkijk in de gezellige boel die de vogels ervan maken. Daans vrienden zijn trouw, maar zijn verlangen naar vrienden met gelijke hoogte wordt een concrete droom wanneer een tropische vogel over een woud met heel hoge bomen vertelt … Lees meer over dit boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s