Nieuwigheden en thema ‘Boos zijn’

THEMA BOOS ZIJN

Rood aangelopen kaken, stampende voeten en opgespannen vuistjes: jonge kinderen zijn vaak met heel hun lichaam boos. In verhalen en versjes ontmoeten ze figuren die op hun eigen manier omgaan met dergelijke oplaaiende woede. Terwijl de jonge lezers meeleven met herkenbare situaties krijgen ze zelf ook beter grip op een emotie die gemoederen hoog kan doen oplopen.
Een overzicht van onze favoriete boeken binnen het onderwerp vind je via deze link. 

71d5d32d-b608-ac23-5c95-bf069b56293a


NIEUWIGHEDEN

550x669Lang, lang geleden, toen bijna iedereen nog dacht dat de aarde zo plat was als een pannenkoek leefde er een koning met een schitterende baard. Met die eerste zin is de toon van Verplanckes langverwachte boek meteen ook gezet. ‘De gouden baard’ is een hedendaags sprookje met alle elementen die de verhalen zo aantrekkelijk maken voor kinderen. In Verplanckes koninkrijk zijn baarden bij wet verboden. De koning is onverbiddelijk: ongehoorzame onderdanen worden met een nagelschaartje in wel duizend stukjes geknipt … Lees meer over dit boek.


550x668In ‘Het lied van de nachtegaal’ krijgen we de wereld in haar jonge jaren te zien: de uitbundige natuur is fris en vol van kleur. Enkel de dieren zijn nog grijs en saai. Daar beslist de schilderes iets aan te doen. Met de lange wachtrij dieren in grijstinten heeft ze een stevige werkdag voor de boeg. Ze laat haar creativiteit de vrije loop en probeert bij elke diersoort wat nieuws. Het effect van haar werk is overweldigend: kriebeldiertjes met speelse stippen, zebra’s met strepen, vijfhoeken voor de giraffen en een keurig pak voor de pinguïns …
Lees meer over dit boek.


550x706‘De kleine houten robot en de boomstam prinses’ bevat een heleboel elementen van een traditioneel sprookje en voegt daar hedendaagse elementen aan toe, zoals de illustraties die vormgegeven zijn als een soort graphic novel. Samen met de tekst vormt dit een wonderlijk en hartverwarmend geheel. Het verhaal gaat zo: er waren eens een koning en een koningin. Ze regeerden als goede vorsten over hun land maar ze hadden geen kinderen. Daarom trekt de koning op een dag naar een uitvinder die voor hem een prachtige houten robot tot leven wekt … Lees meer over dit boek.


550x666Vanaf de eerste pagina hangt een speciale verstilde sfeer in het boek waar de nacht valt. Maar dat verandert snel wanneer kleine muis het veel te stil vindt om te slapen. Luister maar naar de nacht, zegt mama, de nacht fluistert. En dat doet kleine muis en tot zijn grote verbazing hoort hij allerlei geluiden: opa die slaapgeluiden maakt in zijn schommelstoel op de veranda, de hond naast opa die ritmisch met zijn staart op de vloer klopt, krekels tsjirpen en kikkers kwaken, de uil die roept op de schouw van het huis, de motten die rond de lamp cirkelen, … Lees meer over dit boek.


550x778Wafwáp ligt aangelijnd op straat te wachten op z’n baasje. Terwijl hij wacht, observeert hij het dagelijkse leven om zich heen: verklede kinderen lopen een trap af, een schele kat sluipt voorbij, een jongen met een vis in een zak loopt langs … Elk tafereeltje doet vragen oproepen: Is een kind verkleed in een apenpak een aap? Als een schele kat drie honden ziet, bestaan er dan ook drie? Kan je blij worden van een boze vis? Even later valt de hond in slaap en ziet diezelfde wereld er een stuk fantasierijker uit … Lees meer over dit boek.


550x763Beste vrienden Beer en Eekhoorn doen alles samen en dat vinden ze heerlijk! Kip heeft zin om mee te doen, maar daar hebben de twee vrienden niet meteen oor naar. Zou een derde vriend hun dynamiek niet verstoren? Ze hebben het toch prima naar hun zin met hun tweetjes? Wanneer ze Kip uiteindelijk laten meespelen blijkt gelukkig dat het met een nieuwe vriend erbij eens zo leuk is. Na het succes van ‘Ik blijf altijd bij jou’ belichten de auteurs in dit vervolgverhaal een ander aspect van vriendschap bij jonge kinderen, dat opnieuw voor velen erg herkenbaar is.
Lees meer over dit boek.


550x654Beer oogst groot succes met zijn prachtige pianomuziek. De dieren van het bos willen steeds meer van zijn muziek, maar Beer zelf verlangt vooral naar een moment om alleen te zijn. Temidden van de veeleisende massa lijkt niemand hem te begrijpen. Beer ziet geen andere uitweg dan luid te brullen, maar dan ontmoet hij Zebra … Zo ontspint zich een mooi verhaal over het verlangen naar rust en alleen zijn en het bijzondere van een vriendschap waarbij samen alleen zijn mogelijk is. Lees meer over dit boek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s