Veel nieuws & thema natuurbehoud

THEMA NATUURBEHOUD

Op een stralende zondag als vandaag genieten we eens zo intens van de natuur die ons omgeeft: wandelen in de schaduw van de bossen, verkoeling zoeken in de zee, fietsen langs rivieren, barbecuen in de tuin … Tegelijk zijn we ons aan het einde van een zomer met uitzonderlijke en rampzalige weersomstandigheden meer dan ooit bewust van de gevolgen van de roofbouw die we op de natuur plegen.

We brachten een reeks prentenboeken bij elkaar die elk op hun manier jonge kinderen aanmoedigen om zorg te dragen voor de natuur. Doorheen de verscheidene verhalen en informatieve boeken worden ze telkens – op hun niveau – bewustgemaakt van de problematiek én krijgen ze concrete handvatten aangereikt om bij te dragen aan een betere wereld. Ontdek alle boeken via deze link.Schermafbeelding 2021-09-05 om 18.11.14


NIEUWIGHEDEN

891x1200In een magisch-exotisch oerwoud wonen twee blauwe (fantasie)kikkers, Kleine Broer en Grote Broer. Ze wonen in een bloem. Grote broer is stoer, durft alles en verkent de wereld. Op een avond, wanneer hij naar de sterren gaat kijken, komt hij niet meer terug. Kleine Broer heeft weinig zelfvertrouwen. De wereld rondom hem met allerlei geluiden, geuren en kleuren boezemt hem angst in. Dus blijft hij in zijn bloem zitten. Maar wanneer Grote Broer niet terugkeert, moet hij de stap buiten zijn bloem wel wagen …
Lees meer over dit boek.


550x730In verhalen kan alles. Dus is de kleine Maximiliaan alleen thuis en geeft hij een feestje voor zijn speelgoeddieren. Snel wordt duidelijk waarom Maximiliaan ook Modderman heet, want alles wordt vies. Dus besluit Maximiliaan dat alles en iedereen in bad moet. De taart incluis. Dan komen zijn ouders thuis. En nog is het niet uit met de pret, want bij het zien van de kliederboel die Maximiliaan gemaakt heeft, besluiten ze dat het volledige bad dan maar in bad moet! Joukje Akveld is niet aan haar proefstuk toe en slaagt erin met enkele woorden en eenvoudige zinnen de sfeer van de spetters en de viezigheid volledig op te roepen.
Lees meer over dit boek.


550x638Wat een bedrijvigheid in het kasteel! Terwijl de koning in de troonzaal bezoek ontvangt, houden tal van werklieden met noeste arbeid het kasteel draaiende. Metselaars en timmerlui bouwen aan het kasteel, bakkers kneden het brood, stalknechten verzorgen de paarden, minstrelen laten musicerend van zich horen … Terwijl grote illustraties ons verschillende hoeken van het kasteel tonen, krijgen we zicht op de taken van de middeleeuwse vaklui.
Lees meer over dit boek.


550x550Zorgende ouders vinden we niet enkel onder de mensen terug. In twee boeken – een over mama’s en een over papa’s – stelt Philip Bunting een reeks moeders en vaders voor die in het wild op hun eigen manier zorg dragen voor hun kroost. Zo leren we dat giraffenmoeders een oppas regelen wanneer ze op de lunch jagen door hun jongen bij andere vrouwen in de kudde achter te laten …
Lees meer over dit boek.


550x657Dit bijzondere beeldverhaal van de Zuid-Amerikaanse kunstenaars José Sanabria en Maria Laura Diaz Dominguez wordt verteld vanuit het perspectief van een krant, die ’s ochtends niet verkocht geraakt in de kiosk en daar als enige achterblijft. Het leven van de krant krijgt een verrassende wening wanneer die even later wordt meegenomen door de wind. ‘Elk van mijn bladen zou naar een andere plek reizen. En daar een ander leven leiden.’ Het ene krantenblad betekent beschutting voor een dakloze, een ander verpakt een dode goudvis, nog een ander steekt de kachel aan …
Lees meer over dit boek.


frontImagesLinkBlijkbaar heeft de dochter van Bette Westera het literaire talent van haar moeder geërfd, want hun samenwerking resulteert in een opvallend knap boek dat ook enkele grenzen van de kinderliteratuur verlegt. ‘Toen rups een vlinder werd’ is een bundel met versjes, liedjes en verhalen over kriebelbeestjes, die samen ook één verhaal vertellen. Doorheen het boek volgen we Rups die van zodra hij een mooie Vlinder wordt op zoek gaat naar Eendagsvlieg die hij ’s ochtends heeft leren kennen. Op zijn tocht door de tuin ontmoet hij verschillende beestjes die een inkijk geven in hun leven …
Lees meer over dit boek.


550x552Chimpansees zijn een bedreigde diersoort. Niet iedereen is zich daarvan bewust en daar kan met dit verhaal van Marc De Bel verandering in komen. Zonder te moraliseren slaagt hij erin duidelijk te maken dat mensen schuld treft wat die bedreiging betreft. Daarnaast laat hij een kleine maar dappere chimpansee de hoofdrol spelen en toont hij hoe belangrijk zelfvertrouwen is.
Lees meer over dit boek.


550x706De koeien gaan een toren bouwen en de hele wei helpt mee. Heerlijk om te zien hoe ze met allerlei hulpmiddelen – denk aan een kraan bestuurd door een koe, een heftruck bestuurd door een schaap, een valscherm, een tros ballonnen, een reuze-octopus, een regenboog, luchtballonnen, een raket, …- ‘een toren van koe’ bouwen tot ze werkelijk tussen de vliegtuigen en uiteindelijk in de ruimte terechtkomen. De tekst is summier, maar vertelt op rijm waar het op aan komt en speelt af en toe ook taalspelletjes.
Lees meer over dit boek.


boekstra_9789025774141_frontDe klassieke verhaaltjes over peuters die worstelen met de potjestraining zijn bekende hits in peuterklassen en jonge gezinnen. Die prentenboeken hebben echter een zekere houdbaarheidsdatum. Oudere kleuters hebben vaak geen boodschap meer aan dergelijke verhalen. Voor hen – die vaak toch ook nog gefascineerd zijn door het onderwerp – is er nu het informatieve verhaal over de reis die ons eten aflegt van zodra we het in de mond steken. In kleurrijke illustraties voorzien van korte teksten komen kinderen te weten hoe ons lichaam eten verteert en welke weg een drol aflegt nadat we naar toilet geweest zijn.
Lees meer over dit boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s