WOORDELOZE PRENTENBOEKEN
Less is more! Net door het ontbreken van tekst in woordeloze prentenboeken, krijg je als lezer meer ruimte om het verhaal zelf in te vullen. Kinderen en volwassenen kunnen geïnspireerd door de illustraties hun verbeelding de vrije loop laten en worden zo zelf rasechte verhalenvertellers.
Woordeloze prentenboeken kunnen bovendien zonder enige taalbarrière gelezen worden, waardoor ze voor een bijzonder brede en diverse groep toegankelijk worden. We hebben dan ook met veel plezier onze favorieten bij elkaar gebracht.
Klik hier om de uitgebreide lijst met extra beeldmateriaal te bekijken.
NIEUWE PRENTENBOEKEN
Heel af en toe krijg je een boek in handen en komen tegelijk de woorden ‘wauw’ en ‘ongezien’ spontaan in je op. Die eerste indruk wordt enkel bevestigd eens je ‘Machtige Min’ van naderbij bekijkt. Kleine Min woont samen met vier tantes in een piepklein huisje, helemaal achteraan in een tuin. Ze is onder de indruk van de stoere avonturen waarover haar tantes ’s avonds bij kampvuurlicht vertellen. Daarom ook trekt ze er op een nacht zelf op uit … Lees meer over dit boek.
Chris Haughton is wereldbekend geworden met z’n innemende prentenboek ‘Mama kwijt’. Met een gelijkaardig recept maakte hij enkele andere prentenboeken die – hoewel verdienstelijk – het oorspronkelijke succes niet leken te kunnen evenaren. Gelukkig is er nu ‘Misschien’, Haughtons nieuwste prentenboek waarin hij zijn gekende ingrediënten weer ideaal weet te doseren. Lees meer over dit boek.
Met de decennialange ervaring in het kinderboekenvak, hoeft het niet te verbazen dat Ed Franck en Thé Tjong-Khing met veel metier de vrienschapsverhalen van Panda en Eekhoorn weten uit te werken. In de zes korte verhalen over de twee vrienden passeren heel wat emoties de revue: ze zijn samen bang, maken ruzie, beleven plezier, missen elkaar, zijn nieuwsgierig … Het leven zoals het is dus in het bos waar Eekhoorn en Panda elkaar steeds opnieuw vinden. Lees meer over dit boek.
Maak kennis met Olle, de regenworm wiens hele omgeving en familie worden voorgesteld in het grote prentenboek dat zijn naam als titel draagt. In tekeningen boordevol details en belevenissen van de familie, leert de lezer stelselmatig bij over de worm. Het boek wil veel tegelijk zijn: het bevat verhaallijnen van Olles familie, het is een zoek- en kijkboek én het is een informatief prentenboek. Het is vooral in die laatste rol dat het prentenboek schittert. In eenvoudige tekst worden op elke dubbele pagina wetenswaardigheden over de worm met de lezer gedeeld. Lees meer over dit boek.
Paul Biegel overleed 15 jaar geleden, maar zijn verhalen en versjes zijn springlevend. Uitgeverij Gottmer nam het voortouw door sinds eind 2020 enkele van zijn boeken opnieuw uit te geven. Ze vielen meteen in de smaak bij het publiek, waardoor het aanbod stelselmatig wordt uitgebreid en daar kunnen we niet rouwig om zijn. Zeker niet als ons dat een bundel boordevol korte versjes oplevert. ‘Pak ‘m bij zijn staart!’ bevat niet minder dan 25 originele voorlesversjes die – hoewel in 1964 voor het eerst gepubliceerd – in de meeste gevallen nog heel fris klinken. Lees meer over dit boek.