Kippen, eieren, Pasen & nieuwigheden!

Dit vroege lenteweekend doet meer dan ooit uitkijken naar het uitbundige bloeien van de lente. Die hoop op nieuw leven typeert deze periode van het jaar die niet toevallig samenloopt met de weg naar Pasen. Bij het hoopvolle en levendige voorjaar werkten we drie boekenlijsten uit:
‘Kip en ei’, ‘Eieren (van allerhande dieren)’ en ‘Pasen’.

  • Kippen voederen, eieren rapen of de magie beleven van kuikens die uit hun schaal breken: jonge kinderen vinden het veelal allemaal fantastisch. Bekijk hier de boekenlijst. 
  • Niet enkel kippen worden uit eieren geboren. Je kan allerhande soorten eieren en bijhorende dieren ontdekken in de boeken die we in deze lijst bij elkaar brachten. 
  • Het Paasverhaal en andere prentenboeken over Pasen en bijhorende feestelijkheden vind je hier

9789002272820_lrJonge kinderen denken vaak dat enkel kippen en vogels eieren leggen. Niets is minder waar blijkt uit dit peuterboekje met zes uittrekbare flapjes waardoor je telkens te zien krijgt wie er uit het ei komt. Grappig is bovendien dat telkens je trekt je ook ‘gekraak’ hoort alsof het ei daadwerkelijk breekt. Uit dat ei komt dan ook telkens een nieuw dier dat via de tekst op de linkerbladzijde aangekondigd wordt aan de hand van een geluid dat bij het dier hoort en de vraag ‘wie is daar?’. Lees meer over dit boek.


Dat jonge kinderen ervan houden om dozen, winkeltassen, handtassen, kasten … in en uit te laden behoeft geen verdere uitleg. Net voor die kinderen is Virardi’s prentenboek een feest, omdat ze doorheen het hele boek de inhoud van allerhande tassen ontdekken … Lees meer over dit boek.


lou_en_lily_-_kriebeltenen-minKriebeltenen is het eerste prentenboek in een nieuwe reeks over het leven van twee kleuters, Lou en Lily. In dit verhaal heeft Lily nieuwe schoenen nodig. Ze mag van haar mama kiezen welke ze wil. Wauw! Lily begint meteen te dromen: wil ze schoenen met hakken, of dansschoenen of wandelschoenen of … ? Er is zoveel keuze! Samen met haar beste vriend probeert ze een hele reeks schoenen uit. Lou heeft snel gekozen, maar voor Lily is dat veel moeilijker … Een prettig verhaal dat mooi aansluit bij de interesses en de leefwereld van jonge kleuters. Lees meer over dit boek


9789401475860Een prentenboek gebaseerd op een animatiefilm van Anne-Lise Koehler en Eric Serré waarin het leven in de natuur, geboorte en dood incluis, op een prachtige manier in beeld wordt gebracht. De animatiefilm hanteert dierenfiguren in papier-maché en deze beelden worden ook in het boek gebruikt. Goed om weten: de dieren zien er prachtig uit, haast levensecht! Daarbij heeft Bibi Dumon Tak prachtige, poëtische woorden gezocht. Een voorbeeld:  En er was nog iets dat ze niet wisten: dat ze niet hetzelfde zouden blijven. Want wie uit een ei kruipt, staat nog maar aan het begin. Aan het begin van alles. Lees meer over dit boek.


UnknownWeinig prentenboeken voor kleuters durven het aan om te spelen met de chronologie van het verhaal. ‘Er lag een trommeltje in het gras’ maakt tijdssprongen net tot centraal onderwerp door de levensloop van een kistje in beeld te brengen. Sebas koopt dat kistje op de rommelmarkt, maar het valt onderweg naar huis uit zijn fietszak. Zo komt het in het gras terecht … Lees meer over dit boek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s