Nachtdieren & nieuwigheden

Dankzij het winteruur dat ons vandaag een extra lange ochtend heeft gegeven, kunnen we weer even in het daglicht naar school fietsen en rijden. Toch komen de wintermaanden met lange, donkere avonden er onvermijdelijk aan. Een betere context om samen knus boeken te lezen is moeilijk te bedenken.

We stelden een lijst samen met prentenboeken over de dieren die net in die donkere uren op hun actiefst zijn. Maak tijd om samen met jonge kinderen het voor hen onzichtbare leven te ontdekken in een reeks prachtige prentenboeken.

Schermafbeelding 2020-10-25 om 16.44.23
Ontdek meer boeken over nachtdieren via deze link.


Het najaar brengt traditiegetrouw een rijke oogst nieuwe boeken met zich mee. Ontdek ze hieronder!

HenryWanneer Henry vanuit z’n steriel witte woonkamer naar de prachtige natuur buiten kijkt, krijgt hij het idee om wat van die natuurlijke schoonheid in huis te halen. Hij begint bescheiden met een houten tafel en stoelen, maar heeft al snel de smaak naar meer te pakken. Terwijl hij bladzijde na bladzijde zijn kamer verder aankleedt, ziet de lezer het uitzicht stelselmatig verschralen …
Henry trekt uiteindelijk naar de ruimte om met een schone lei te kunnen starten. Hij is vastberaden deze keer z’n adembenemende uitzicht te behouden, maar zal hem dat ook lukken? Lees meer over dit boek …


zeeHet werk van Britta Teckentrup is zowel in kwantiteit als in kwaliteit indrukwekkend. Hoewel ze aan een erg hoog tempo prentenboeken publiceert, lijken die helemaal niet onder dat tempo te lijden. Ook ‘Zee’ is weer een parel van een prentenboek om naar te kijken. Teckentrup neemt je mee in de wondere onderwaterwereld van zeepaardjes, dolfijnen en allerhande kleurrijke vissen. De bijhorende rijmende tekst bevat telkens wat extra informatie over de dieren en hun omgeving. Lees meer over dit boek …


SamenAxel Scheffler – bekend van ‘De Gruffalo’ – nam het initiatief om ‘Samen’ uit te geven, een prentenboek waarvan een deel van de opbrengst gaat naar een organisatie die vluchtelingen uit oorlogsgebieden ondersteunt. Dit jaar werd het prentenboek ook in het Nederlands uitgegeven en daar kunnen we niet anders dan blij om zijn. Het uitgangspunt is erg aantrekkelijk: niet minder dan 38 topillustratoren van over heel de wereld hebben elk verbeeld op welke manier je zachtaardig kan omgaan met anderen.
Lees meer over dit boek …


Blauwen tegen RooienDe broers Blauwbaard en Roodvonk zijn al jarenlang beduchte tegenstanders. De kloof tussen hun twee burchten lijkt onoverbrugbaar. Wanneer ze op een ochtend de vallei betreden om voor de zoveelste keer hun moordlustige plannen waar te maken, komen ze spelende kinderen tegen. De jonge avonturiers nodigen de ridders uit om mee te spelen met hun bosspel … Lees meer over dit boek …


virussenHet coronavirus is niet meer uit ons leven weg te denken. Hoezeer we het ook anders zouden willen, onvermijdelijk heeft het virus ook effect op jonge kinderen. Daar spelen verschillende uitgeverijen handig op in, want vandaag liggen er al verschillende boeken rond het onderwerp in de boekhandel.  ‘Het geheime leven van virussen’ is een uitgebreid geïllustreerd informatief prentenboek dat de werking van virussen voor kinderen bevattelijk wil maken. Lees meer over dit boek …


Ik wil naar schoolVlegeltje heeft totaal geen zin om samen met de andere kuikens voor de eerste keer naar school te gaan. Terwijl de anderen al klaarzitten bij juf Ooievaar op de takken van een boom, blijft Vlegeltje nog gezellig warm in zijn ei zitten. De dreiging van een heleboel onbekende kinderen en een nieuwe omgeving zijn allicht voor heel wat toehoorders herkenbaar. Gelukkig doorloopt Juf Ooievaar stap voor stap de belevenissen van een schooldag. Stilaan merkt Vlegeltje vanuit zijn ei dat er niets is om bang voor te zijn … Een ideaal prentenboek dus om met kinderen te bespreken wat naar school gaan eigenlijk betekent. Zwijsen zou niet de educatieve uitgeverij zijn zoals we die kennen als er niet enkele ondersteunende materialen bij het boek waren ontwikkeld.
Lees meer over dit boek …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s