Draken & nieuwigheden

Draken

De mythische wezens zijn oude bekenden uit verhalen, die over tijden en culturen heen blijven fascineren. Zo blijkt ook uit de uitgebreide lijst met prentenboeken die we konden samenstellen rond het thema. Hoe gevaarlijk zijn de vuurspuwers, welke rol spelen ze in onze verhalen en bestaan er ook zachtaardige draken? Heel wat auteurs en illustratoren gingen met die vragen aan de slag. Aan ons om jonge kinderen in te wijden in de fantasieverhalen.
Je vindt onze selectie drakenboeken via deze link.

Nieuwigheden

550x830Heertje en Meneertje zijn twee mensachtige figuurtjes die met elkaar bevriend zijn, maar ze hebben een groot verschilpunt: de ene houdt van hoogtes, de ander van dieptes. Dus willen ze ook elk hun eigen woning, de ene hoog in de lucht, de ander diep onder de grond. Het bouwen van hun woning start met het opzetten van een bouwkeet waarvan ze bij elke eetpauze gebruik maken. Maar die pauzes duren nooit lang want ze hebben veel werk! Op een dag gebeurt het: de huizen zijn klaar. Daar zitten ze nu, elk in hun eigen huisje en hoe langer dat duurt hoe eenzamer ze zich voelen … Lees meer over dit boek …


550x572Dit duidelijk geïllustreerde boek vertelt alles over het leven van een mieren-kolonie en van de individuele mieren daarin. Het vertelt bv. over de taken en gewoontes van mieren, over het ontstaan en de opbouw van een ‘mierenmaatschappij’ en over het gewicht van alle mieren op aarde. Door de manier waarop het geschreven en geïllustreerd is – vaak met veel humor – krijgt de lezer inzicht in het leven van mieren en in hun belang voor het milieu en dus ook voor de mens. Lees meer over dit boek …


550x764Hoe zou je je gedragen wanneer je op een dag wakker wordt en een aapje blijkt te zijn?! Zou je nog stil willen zitten, welk eten zou je willen en hoe moet het dan als er in de klas een verhaal wordt voorgelezen? Dat is het uitgangspunt van dit leuk geïllustreerde prentenboek. Elk kind is wel eens moe en wil dan – net zoals het aapje in dit boek – echt niks meer. De manier waarop auteur en illustrator samenwerken om het kind dat een aapje is geworden, in beeld te brengen, zorgt voor een hoge mate van herkenbaarheid en zal ongetwijfeld doen glimlachen omwille van de vele apenstreken. Lees meer over dit boek …


550x546‘Ukkie’ heeft haar naam niet gestolen: ze is namelijk de allerkleinste van een kudde jaks en dat bevalt haar allerminst. Ukkies moeder maant haar aan tot geduld, maar Ukkie wil zo snel als mogelijk groot zijn! Ze probeert snel te groeien door veel te lezen, te sporten en te eten, maar niets lijkt te helpen. Tot Ukkie ontdekt dat grootsheid niet bepaald een kwestie van gestalte is … Lees meer over dit boek …


550x713‘In 4 stappen’ is een kijkboek, waarin elke rechterbladzijde verdeeld is in 4 gelijke vakken waarop een gebeurtenis of het verloop van iets in beeld wordt gebracht. Het zijn gestileerde, realistische illustraties in heldere kleuren. Op elke linkerbladzijde staan puntsgewijs 4 korte zinnen in witte letters tegen een zwarte achtergrond die diezelfde gebeurtenis of datzelfde verloop van iets onder woorden brengen. Het boek fascineert door zijn origineel concept, door het verbeelden van het moeilijke begrip ‘tijd’ en door het feit dat je goed moet kijken om soms minimale veranderingen op te merken. Lees meer over dit boek …


550x687In ‘Dierenstad’ laat Nina ons kennismaken met haar favoriete plek: een stad waar vroeger mensen moeten geleefd hebben, maar waar de natuur het al een tijdje terug heeft overgenomen. De lezer krijgt veel ruimte om zelf in te vullen, zelf te ontdekken en de magie van die wonderlijke plek tot leven te laten komen. Die magie wordt nog versterkt door de pagina-opmaak: geprinte tekst als stempels, zoveel door elkaar heen schuivende kleurvlakken en een boel dingen die je maar bij nader toekijken ontdekt. Bijzonder mooi en inspirerend prentenboek van uitgeverij Boycott.
Lees meer over dit boek …


550x611Op een dag klopt een beer op zoek naar een woonplaats aan bij een klein jongetje. Dat wijst hem de deur. De beer blijft telkens terugkomen tot het jongetje geïrriteerd roept dat de beer moet ophouden met terug te keren en naar huis moet gaan. Dat gebeurt. Maar vreemd genoeg begint het jongetje dat eerst opgelucht is, de beer steeds meer te missen. Hij mist de beer zo hard, dat hij een heuse zoekactie opzet. Zonder resultaat! Het jongetje is bedroefd en doet de deur dicht. Dan gaat de bel …
Lees meer over dit boek …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s