Zomer met (nieuwe) boeken

Staycation of niet, er is niets zo plezierig als lezen in de zomer: met een boek in de schaduw van een boom, op het strand, in een hangmat, op een terras … We namen ook zelf even de tijd om onder de parasol uit te zoeken wat we mooi kunnen vinden om met jonge kinderen te lezen tijdens de laatste weken van de vakantie.

De selectie bevat voor ieder wat wils: korte verhalen voor oudere kleuters, een kartonboekje voor peuters, informatieve boeken voor de weetjes- en natuurliefhebbers en rijk geïllustreerde verhalen over reizen, het herkenbare en het vreemde voor jonge ontdekkers. Je kan de hele lijst via deze link bekijken. 

550x728VRIENDSCHAP IN VERHALEN
Hoewel bij verhalen over vriendschap het moraliserend vingertje gemakkelijk dreigt, bezondigt Ed Franck zich daar niet aan. In een sober, poëtisch taalgebruik met zinnen van niet meer dan 10 woorden en veel rechtstreekse dialogen (heerlijk om voor te lezen!) slaagt de auteur erin de essentie van vriendschap in woorden te vatten. Dit mooi uitgegeven boek – zie je de coverillustratie dan ben je ongetwijfeld al verkocht – is meer dan de moeite waard om in huis te halen en kinderen vanaf 4 jaar te laten kennismaken met de warmte van echte vriendschap.
Lees meer over dit boek …


550x552ONTMOET EEN VLUCHTELING
‘Op een dag kwam er een raar dier aan. Hij zag er stoffig, moe, verdrietig en bang uit. Hij had een grote koffer bij zich.’ Zo begint dit ogenschijnlijk eenvoudige boek dat het thema vreemdeling/vluchteling voor jonge kinderen behapbaar maakt. Hoewel de boodschap van dit verhaal echt nergens uitdrukkelijk aan bod komt, brengt het samenspel tussen de illustraties en de tekst de lezer tot vanzelfsprekende conclusies.
Lees meer over dit boek …


550x755DE ZORGZAAMSTE OUDERS 
Na Bouwers brengt Clavis het tweede boek in de nieuwe reeks Superbeesjesop de markt. Dit keer maken we kennis met de zorgzaamste ouders uit het dierenrijk. Alle weetjes worden door de jongen van de dieren verteld, waardoor de tekst als een gezellig onderonsje onder goed verzorgde kinderen leest. Samen met de rijke illustraties zorgt dat ervoor dat het groot uitgegeven boek op verschillende niveaus ontdekt kan worden. Dit infoboek kan een mooi kraamgeschenk zijn of kan dienen als verfrissende invalshoek bij de thema’s mama en papa in de kleuterklas.
Lees meer over dit boek …


550x503NAAR DE MARKT IN MARRAKECH
Esmaa is een Marokkaans-Nederlands meisje dat tijdens de grote vakantie met haar familie op bezoek gaat in Marokko. De bijzondere Noord-Afrikaanse sfeer in het dorp en op de markt in Marrakech springt van de bladzijden. Zoals op elke markt is het ook op de markt van Marrakech druk en is er zoveel te zien. In die drukte raakt Esmaa haar mama kwijt …
Lees meer over dit boek …


550x620REIZEN & VRIENDSCHAP
De cover toont het bij de eerste aanblik: dit is een zonnig zomerverhaal over … vriendschap. Op de top van de heuvel waar Haas zijn leger heeft, zit hij met zijn vrienden de konijnen naar het landschap te kijken. Haas vraagt zich af of zijn heuvel en het landschap errond ‘de fijnste plek van de wereld is’. Uil geeft Haas de raad om op reis te gaan en zelf de fijnste plek van de wereld te ontdekken. En dat doet Haas.
Lees meer over dit boek …


550x569SPEELGOED VOOR PEUTERS
Een kartonboek waarin een kleine beer zijn speelgoed voorstelt aan de lezer van het boek. Het gaat om eenvoudig en herkenbaar speelgoed zoals legoblokken of een hobbelpaard. Van een verhaal is geen sprake. De tekst vertelt wat er op de verschillende bladzijden te zien is. Voor jonge peuters. Je kunt het boekje alvast inkijken op onze website.
Lees meer over dit boek …


550x545LEREN MET ROALD DAHL
Gebruikmakend van de bekendheid van Roald Dahl bij jonge ouders, is uitgeverij De Fontein een reeks begonnen met in de verschillende delen: tegenstellingen, vormen, tellen en kleuren. De evenzeer beroemde illustrator Quentin Blake zorgt voor de leuke illustraties. Een prettige kennismaking met de wondere wereld van Roald Dahl, maar dan wel bedoeld voor peuters en jonge kleuters.
Lees meer over dit boek …


550x721LEREN OVER DE SEIZOENEN
Het verhaal van de vier jaargetijden in een natuurboek, gedrukt met ecologische inkt op 100% kringlooppapier. Dat is alvast een mooi begin! Komt daarbij dat het concept van het boek ook goed is: per seizoen is er een prent – telkens op dezelfde plaats, dus met dezelfde boom, dezelfde vijver,  … – over een dubbele bladzijde met daarop een heleboel herkenbare dingen uit dat jaargetijde. Het boek biedt een mooi overzicht en laat kleuters op een bevattelijke manier kennismaken met de veranderingen in de natuur gedurende de vier seizoenen.
Lees meer over dit boek …


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s