Beginnende geletterdheid & nieuwigheden

Schermafbeelding 2020-06-19 om 18.47.28

Het einde van het schooljaar is net wat spannender voor kleuters die afscheid nemen van de kleuterschool en in september in het eerste leerjaar verwacht worden.
Sinds de eerste knisperboekjes en voorleesverhalen zijn hun ouders, juffen en meesters hen aan het voorbereiden op het zelf leren lezen. Daarnaast is spelen met letters, klanken, woorden, teksten en boeken de uitgelezen manier om kleuters warm te maken voor het ‘echte’ leeswerk dat hen in het eerste leerjaar te wachten staat.

We stelden een lijst samen met prentenboeken die door hun opzet of verhaal inzetten op de beginnende geletterdheid van oudere kleuters. De mogelijkheden zijn erg breed, maar naar gewoonte namen we enkel onze favorieten op.
Een lijst met must haves voor tweede en derde kleuterklassen dus!

KLIK HIER OM DE LIJST METEEN TE BEKIJKEN!


550x747Na drie jaar bijna obsessief werken heeft de Nederlandse Charlotte Dematons haar nieuwe solowerk af. Zo doorsnee als de titel ‘Alfabet’ klinkt, zo uitzonderlijk is dit fenomenale prentenboek. Elke prent verbeeldt talloze woorden die met een bepaalde letter van het alfabet beginnen. Het is moeilijk in te beelden hoe verregaand Dematons het concept heeft uitgewerkt tot je het gezien hebt. Nooit eerder bulkte een ‘woordeloos’ prentenboek van zoveel ongebreideld taalplezier. In Dematons favoriete prent zit bijvoorbeeld een nijl­paard in een nest met een nachtpon aan haar nagels Napels-geel te lakken. Lees meer over dit indrukwekkende alfabetboek!


doe_die_deur_dicht-minHoewel op het eerste gezicht de sfeer van een brasserie uit de jaren 50 eerder iets lijkt wat jonge ouders kan aanspreken, slaagt Koen Van Biesen er in zijn nieuwe prentenboek in om een humoristisch verhaal te brengen waar kleuters vast ook plezier aan zullen beleven. De cover van het prentenboek verbeeldt een deur die de lezer opentrekt aan het begin van het verhaal. Een sticker op die deur waarschuwt nochtans: ‘mensen niet toegelaten’. En zo brengt de lezer het verhaal zelf op gang …
We zijn er zeker van: ook jij zal helemaal ‘in dit verhaal’ geraken.
Lees meer over dit boek …


550x763De familie Zapato is formidabel. De moeder van het circusgezelschap is een ware evenwichtskunstenares die een handstand op vijf bewegende ballen kan houden, de oom tovert talloze konijnen uit zijn hoed, de vader is een echte krachtpatser en de zus kan hoelahoepen als geen ander. De circusacts komen wonderlijk tot leven dankzij ‘de magische folie’ die in het boek is ingesloten. Als je daarmee over de illustraties beweegt, zie je konijnen springen, ballen rollen, halters de lucht in gaan, hoepels rond een middel dansen … De indrukwekkende acts maken het jonge meisje dat haar familie aan de lezer voorstelt, bijzonder onzeker. Lees meer over dit boek …


5e5f2_9789021420684_cvrHet Russische ballet ‘De vuurvogel’ is de laatste jaren meerdere keren uitgegeven. Toch willen we graag deze versie ook even onder de aandacht brengen. Djenné Fila is een jonge illustratrice die in dit prentenboek vooral met de eerste spreads indruk maakt. Het sprookjesdécor licht bijna letterlijk uit de pagina’s op. We zien een donker sprookjesbos waar padden-stoelen als lichtjes uit de grond komen. Die magische illustraties worden vergezeld van Bette Westera’s vlot voorleesbare tekst die meteen ook de herkenbare toon uit sprookjes weet te treffen. Lees meer over dit boek …

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s