Geschenkideeën 2019

ONZE FAVORIETE GESCHENKBOEKEN VOOR HET EINDEJAAR

Wie een prentenboek aan kinderen cadeau doet, geeft meteen ook zichzelf een geschenk. Hoe heerlijk is het niet om de tijd even stil te zetten en samen met kinderen de wereld van allerhande verhalen in te duiken en indrukwekkende illustraties te verkennen? We zochten voor de eindejaarsperiode 15 prentenboeken uit waarvan we overtuigd zijn dat ze zowel voor (jonge) kinderen als voor volwassenen mooie geschenken zijn.

Sommige geschenkboeken zijn bewust voor alle leeftijden uitgegeven, zoals de poëziebundel ‘Ik wou dat ik een vogel was’ met kinderversjes en gedichten voor volwassen zij aan zij. Andere prentenboeken sluiten zo mooi aan bij de sfeer van de kerstperiode dat je de verhalen als vanzelf in je hart sluit, zoals ‘Het fluwelen konijn’ en ‘Kerstfeest in het Grote Bos’. Andere boeken zijn dan weer zodanig mooi uitgegeven dat ze meteen indruk maken, zoals ‘Verloren woorden’ (dat gelukkig ook bij tweede aanblik niet teleurstelt).

Hieronder vind je alvast een greep uit de lijst, het volledige overzicht vind je hier.

Deze kerstklassieker dateert van 1922 en kan door sommigen misschien als zoet worden ervaren. Maar feit is dat de boodschap nog niks aan waarheid heeft ingeboet. De herdruk van dit verhaal met fijnzinnige illustraties die een dergelijke klassieker alle eer aandoen, is prachtig uitgegeven met een linnen rug, een leeslint en zilveren toetsen op de cover. Een echt cadeau-boek dus waaruit je vele avonden kan voorlezen en dat vast een verhaal én een boek wordt om van te houden.
Lees meer …

 


Elk gezin heeft wel zo’n bundel met 365 verhaaltjes voor het slapengaan op de boekenplank en kent het vertrouwde gevoel van het herhaald lezen in datzelfde boek. Niet alleen voor lezers die houden van dat dagelijkse ritueel, maar ook voor elke liefhebber van poëzie en prentenboeken is er nu het prachtige ‘Ik wou dat ik een vogel was’, een vuistdikke poëziebundel met een natuurgedicht voor elke dag van het jaar. De uitgeverij heeft kosten noch moeite gespaard om er een indrukwekkend boek van te maken. 
Lees meer …

 


In Scandinavië heeft elk huis zijn eigen huiskabouter, Tomte. De hoofdpersoon in dit kerstverhaal is een Tomte die op een boerderij past die al veel jaren leeg staat. Hij heeft zelf een gezellig huisje gemaakt in het verlaten hondenhok en controleert van daaruit alle dagen ‘zijn’ boerderij. Op een dag steekt een storm op die het naambord van Tomte, zijn wanten en zijn puntmuts meeneemt …
Een traditioneel en sprookjesachtig verhaal met bijzonder sfeervolle illustraties en bijhorende tekst.
Lees meer …


De hedendaagse kinderen gebruiken woorden als akelei, otter, adder, … niet (vaak) meer omdat ze zo weinig buiten komen en daarom dreigen die woorden dan ook verloren te gaan. Het voorliggende boek wil deze woorden opnieuw introduceren. Op de rechterbladzijde zie je een prachtige, natuurgetrouwe afbeelding van de bewuste plant of het bewuste dier (in actie). Op de linkerbladzijde een met kleinere illustraties verlucht gedicht dat dat dier beschrijft. Een prachtig initiatief van Macfarlane dat uitgemond is in een heus geschenkboek waarvan de vertaling in handen was van Bibi Dumon TakLees meer …

 


ONZE 15 FAVORIETE BOEKEN VAN HET AFGELOPEN JAAR

Laat ons voor we het nieuwe jaar ingaan toch nog even terugblikken op alles wat we mooi konden vinden in 2019. De vier boeken hieronder maken deel uit van een langere lijst met onze favorieten van het afgelopen jaar.
Bekijk ze allemaal via deze link.

Het donkere gat in het midden van de weg trekt de aandacht van jonge Charlie. Hij beslist meteen het gat mee te nemen naar huis, maar onderweg ontdekt hij dat zo’n gat in zijn broekzak of in zijn rugzak toch niet zo plezierig is als hij had verwacht. Er is vast wel iemand anders die het gat kan gebruiken, bedenkt hij. Charlie loopt het hele dorp rond, maar niemand is echt geïnteresseerd …
Een licht absurd, maar bovenal prettig verhaal over de (on)zin van gaten.

 


De muis op de cover opent het verhaal met de lichtjes arrogante uitspraak van de titel: ‘Ik ben een tijger’. Enkele andere dieren proberen hem met redelijke argumenten te overtuigen van zijn gebrek aan tijgerlijke eigenschappen, maar ze moeten het onderspit delven. Wanneer een paginagrote tijger op het toneel verschijnt, verwacht de lezer doorslaggevende argumenten, maar ook die raken de muis niet …
Hilarisch verhaal boordevol taalhumor!


Dit boek vertelt op welke manier de verschillende dieren slapen: onder water zoals de zeehond, op het water op de buik van hun moeder zoals de otterjongen, geknield zoals de kameel, in een luchtbel zoals de papegaaivis of het grootste gedeelte van de dag in een hol zoals de vos. Mooi uitgegeven informatief prentenboek op maat van jonge kinderen.


Dit vrolijke boek geeft een inkijk in het werk van de brandweer. Dat is leuk, want heel veel kleuters zijn gefascineerd door de brandweer. Finne leidt je rond en laat je helpen. Ze start met de uitleg waarom ze die specifieke uitrusting tijdens haar werk nodig heeft. Ze toont hoe snel alles moet gaan wanneer een oproep binnenloopt. Zo snel dat je zelfs met knipperlichten en huilende sirene door het rode licht mag rijden. Plezier verzekerd!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s