ZONDAG 13 MEI – MOEDERDAG

Heel af en toe verschijnt er een prentenboek waarin werkelijk alles klopt: het verhaal, de illustraties, de vormgeving en de keuze van de woorden schuiven perfect in elkaar. De betoverende schoonheid van ‘Ik geef je mijn hart’ hebben we te danken aan Pimm van Hest en Sassafras De Bruyn. Samen verbeelden ze een oosters sprookje over alles wat je nodig hebt in het leven. Aan het begin krijgt hoofdpersonage Yuto als kleine jongen een bijzonder houten kistje cadeau van een oude man. ‘In dit kistje zit alles wat je nodig hebt’, zegt hij erbij. Na lang wachten vindt Yuto een pit in de vorm van een hart in het kistje, die hij bovenop zijn favoriete heuvel plant. Tijdens zijn leven groeit de pit langzaam uit tot een indrukwekkend prachtige boom ‘met een blijvend bladerdek dat Yuto beschermde. Als een beste vriend. Tegen de felle zon, maar ook tegen hagel, sneeuw en pijpenstelen regen. Bij verdriet en blijdschap, bij woede of angst. Alle dagen van het jaar. Jaar in, jaar uit.’ De boom wordt de as waarrond zijn hele leven zich afspeelt: hij leert er zijn vrouw kennen, laat zijn zonen schommelen aan de stevige takken en rouwt er om verlies. Aan het einde van zijn leven zit hij onder de boom en valt een pit in de vorm van een hart in zijn schoot, klaar om doorgegeven te worden.  

‘Ik geef je mijn hart’ is geïllustreerd door Sassafras De Bruyn die bekend werd dankzij haar illustratiewerk voor ‘de mooiste herinnering’, een wekelijks onderdeel van ‘Iedereen beroemd’. Kosten noch moeite werd door de uitgever gespaard om haar illustratietalent alle ruimte te geven en met wat een resultaat! De paginagrote prenten met zachte bruintinten roepen de betoverende sfeer van oosterse sprookjes en natuurpracht op. De uitsnijdingen die een doorkijk bieden in het leven Yuto, maken de boom bijna tastbaar. Pimm van Hest gebruik zijn poëtisch talent om het verhaal van spaarzame tekst te voorzien. 

De makers hebben overduidelijk ook hun hart aan dit filosofische verhaal gegeven, wat van dit prentenboek een geschenk maakt om te koesteren en door te geven. Aan je moeder bijvoorbeeld.

Wie naast de moeders ook de kleuters wil verwennen, vindt in onze themalijst ‘mama’ vast een geschikt verhaal om samen te lezen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren erg gevarieerde boeken binnen het thema verschenen. Zo vertelt ‘Mijn nieuwe moeder en ik’ het verhaal van een kat die een jonge hond als kind in haar gezin opneemt. Een hartverwarmend verhaal dat niet enkel voor pleeg- of adoptiekinderen is bestemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s