twaalf-maanden-in-het-bos.jpgDe titel vertelt al waarover het in dit prentenboek gaat. De natuur in het bos, planten en dieren, wordt gedurende 12 maanden gevolgd. Doorheen de illustraties zie je het bos veranderen van maand tot maand en kan de kleuter de kenmerken van de verschillende seizoenen goed volgen. Ook de dieren gedragen zich anders afhankelijk van de tijd van het jaar. Een boek waarin heel veel te zien is.

Dziubak, E. (2017). Twaalf maanden in het bos. Haarlem: Gottmer.

 


de streep

Dit tekstloze prentenboek laat telkens over een dubbele pagina hetzelfde landschap zien maar omdat de seizoenen wisselen levert dit sprekende en duidelijke beelden op. Dé vraag is: zal de boom met de rode streep gekapt worden of niet?

Stenvert, N. (2014). De streep. Vianen: The House of Books.

 

 

 


het jaar van de dasWie met de kleuters wil associëren rond de seizoenen is met dit boek zeker aan het juiste adres. De illustraties bij dit boek dat een das volgt doorheen de verschillende seizoenen zijn gemaakt volgens de scratchboardtechniek en dat alleen al geeft een
bijzonder effect. Het boek bevat weinig tekst. Vooral poëtische woorden die horen bij elk seizoen en die in een bepaalde kleur en een bepaald lettertype zijn weergegeven. Echt taalstimulerend!

De Cock, N. (2011). Het jaar van de das. Haarlem: Gottmer.


Lente, zomer, herfst, winterVanuit zijn nest in een holle boom (een uitgestanst gat in het boek) volgt een uil de loop der seizoenen. Het decor waarin de uil zich bevindt is onveranderlijk maar de invloed van de seizoenen erg duidelijk. De bomen veranderen, meer of minder dieren, andere dieren, bloemen en planten… geven evenzoveel aanduidingen van het seizoen.

Teckentrup, B. (2015). Lente, zomer, herfst, winter. Amsterdam: Veltman.

 


Alle verh.kikker&pad os02*:Alle verh.kikker&pad os02*Twintig verhalen verdeeld over vier delen en elk deel speelt zich af in 1 seizoen. De avonturen die Kikker en Pad tijdens die seizoenen beleven zijn met fijne humor verteld.

Lobel, A. Alle verhalen van Kikker en Pad.

 

 

 

 


Vos en Haas en de seizoenenVerhalenbundel waarin aan elk seizoen 1 verhaal gewijd wordt. De dieren die de verhalen bevolken zijn erg herkenbaar voor kleuters zowel wat hun karakters als hun reacties betreft.

Vandenheede, S. (2013). Vos en Haas en de seizoenen. Tielt: Lannoo.

 

 

 


De vrolijke vier seizoenen

Tekstloos prentenboek waar op grote dubbele pagina’s binnen alle seizoenen taferelen in de stad en op het platteland te zien zijn. De verschillende seizoenen zijn ook in aparte boeken te verkrijgen.

Berner, R.S. (2015). Zonnige zomer. Tielt: Lannoo.

 

 

 


willewete-seizoenen-pierre-winters-boek-cover-9789044821062Waarom zijn er seizoenen? Zijn seizoenen nuttig? Wat gebeurt er in elk seizoen? … Deze en nog vele andere vragen krijgen een antwoord in dit informatieve prentenboek.

Winters, P. (2014). Willewete. Seizoenen. New York/Hasselt/Amsterdam: Clavis.

 

 


De leeuw en het vogeltjeDit prentenboek brengt op een verstilde manier de schoonheid én de pijn van vriendschap in beeld.

Dubuc, M. (2014). De leeuw en het vogeltje. Amsterdam: Querido.

 

 

 

 


een-jaar-in-een-dagIn ‘Een jaar in een dag’ wandel je samen met Fleur en haar hond Tumtum in één dag tijd door de vier seizoenen. De prenten brengen de seizoenen warm en kleurrijk in beeld, maar de kracht van dit boek ligt vooral in de muziek van ‘De vier jaargetijden’ van Vivaldi. Op elke bladzijde kan je op een muzieknoot duwen waardoor je een stuk van de bekende muziek te horen krijgt. Dankzij de combinatie van tekst, beeld en muziek komt het seizoen op die bladzijde pas echt tot leven. Een heerlijke kennismaking dus voor jonge kinderen met de bekende Vivaldimuziek. Bovendien zullen ze zeker plezier beleven aan de grote prenten waarin telkens veel details terug te vinden zijn.

Courtney-Tickle, J. (2016). Een jaar in een dag. Zeist: Christofoor.


De wonderlijke hoed van Beer

Beer woont alleen in een afgelegen huis en heeft geen vrienden. De mensen vinden hem vreemd, maar hij vindt het zelf prima zo. Op een dag maakt een vogel een huis in zijn hoed. Beer eist dat de vogel hem gerust laat, maar de vogel heeft daar geen oren naar. Meer zelfs, hij roept al zijn vrienden erbij om ook een thuis te bouwen in de hoed van Beer. Beer geraakt stilaan gehecht aan het gefluit van de vogels die altijd
dicht bij hem zijn. Wanneer de vogels gaan overwinteren in het zuiden, wil Beer niet toegeven dat hij zijn vrienden mist. Toch is de opluchting bijzonder groot wanneer hij bij het ontbreken van de lente zijn vrienden vrolijk hoort fluiten.

Imai, A. (2014). De wonderlijke hoed van Beer. Rijswijk: De Vier Windstreken.


Petit ChienEen kleine hond is enthousiast wanneer hij een rode bal met witte stippen in het gras vindt. Even later ziet hij verwonderd aan hoe die bal groeit en er steeds meer paddenstoelen uit de grond komen. Ontdek samen met het kleine hondje de kleuren en de verrassingen van de natuur doorheen de verschillende seizoenen.

Brouillard, A. (2012). Petit Chien. Paris: Seuil Jeunesse.

 


Waar komt de sneeuw vandaan?In dit cirkelverhaal zoeken slak, kikker en bij – zij symboliseren aarde, water en lucht – wat sneeuw nu eigenlijk is. Daarvoor ondervragen ze dieren doorheen alle seizoenen en komen uiteindelijk terug in de lente terecht. Daar waren ze na hun winterslaap vertrokken. Het boek heeft dank zij de illustraties in zachte tinten een warme uitstraling maar is tegelijkertijd ook wel wat rommelig.

Koopmans, L. (2006). Waar komt de sneeuw vandaan? Zeist: Christofoor.