JONGE KLEUTERS

Zo voelt het in Afrika

In dit kartonboek bedoeld voor peuters en jongste kleuters maken de kijkers kennis met dieren die op de savanne leven. Het gaat om: de leeuw, baviaan, olifant, zebra, krokodil en giraf. Het bijzonderste in dit boek zijn de voelelementen zoals de schubben van de krokodil… zo hard! Per dier zijn twee tot drie regels tekst voorzien onder de grote afbeelding. Basisinformatie dus – zoals voor deze doelgroep past – die summier wordt aangevuld onder de kleinere foto’s waarop het dier een activiteit uitvoert.

Deneux, X. (2011). Zo voelt het in Afrika. Haarlem: Gottmer.


de nachtDit is geen prentenboek in de gebruikelijke betekenis van het woord, omdat het om 1 uitvouwbare bladzijde – ongeveer 2 meter lang – gaat waarvan de bovenzijde telkens anders is uitgesneden. Je ontdekt er hoe het maanlicht weerkaatst in de vijver en hoe in dat maanlicht allerlei nachtdieren zichtbaar worden. De uitvouwbare pagina is volledig uitgevoerd in blauw- en zwarttinten met witte en gele accenten. Door een bijzondere techniek – glow-in-the-dark – kan je dit boek ook in het donker bekijken. Het boek is bijna tekstloos met uitzondering van de benaming van de nachtdieren aan de ene zijde van de uitvouwbare pagina en op de andere zijde de zeer korte beschrijving van de activiteiten van die nachtdieren. Veel kans om allerlei dingen te ontdekken!

Bekijk het boek op https://www.youtube.com/watch?v=hY1NHky8khc.

Dexet, H. (2016). De nacht. Wielsbeke: De Eenhoorn.


O, Giraf, wat ben je onhandig‘O, Giraf, wat ben je onhandig!’ is het zinnetje dat bij aanvang van het verhaal het meest voorkomt. Niet moeilijk eigenlijk want zo’n jonge giraf moet nog leren rechtstaan op zijn lange poten en zijn lange nek recht leren houden. Zijn gestuntel jaagt andere dieren schrik aan. Totdat de apen ontdekken dat een groot dier als vriend toch wel handig kan zijn! De levendige illustraties houden met hun doordachte kleuren – veel aardetinten – het evenwicht in stand dat door de drukke bewegingen van de jonge giraf dreigt verloren te gaan.

O’Neill, G. (2013). O, giraf, wat ben je onhandig! Utrecht: Veltman.


Wat zou dat zijn?Aan de rand van het woud staat op een dag een mand en daarin zit een bewegend ding waarvan geen enkel dier weet wat het is. Zeker niet omdat het geen slurf heeft, geen lange nek, geen staart… niets van wat voor bepaalde dieren wel belangrijk is. De leeuw, de dapperste onder de dieren, vraagt het bewegend ding wat het is en krijgt als antwoord ‘wee-ee-eh’. En wat een ‘Wee-ee-eh’ dan wel, dat raadsel lost de mama van de huilende baby heel snel op. De paginagrote, kleurrijke illustraties maken het boek af hoewel niet iedereen het hoge knuffelbeergehalte van de verschillende savannedieren even erg zal kunnen smaken.

Armitage, R. (2010). Wat zou dat zijn? Antwerpen: De Vries-Brouwers.


OlifantDit informatieve boek volgt gedurende een dag het leven van een jonge olifant die met zijn kudde over de savanne in Afrika trekt. Eten en drinken en ook het spelen van de jonge olifant komen aan bod. De foto’s zijn erg duidelijk en voorzien van summiere basisinformatie. Weetjes over de olifant zijn geïllustreerd met kleinere foto’s. Dit boek maakt deel uit van de reeks ‘Babydieren’.

Teitelbaum, M. (2012). Olifant. Etten-Leur: Corona.


daar buiten slaapt een aapDit boek kijkt naar de slaapgewoontes van 14 verschillende dieren. Telkens beschrijft de auteur in korte informatieve teksten hoe het slapen in zijn werk gaat bij de specht, de chimpansee, de walvis, een kind, de zeeotter, de dwergmuis, … De teksten laten zich erg goed voorlezen en de volwassenen kunnen er ook nog iets van opsteken. Wie van ons weet bv. dat een zeeotter luchtbelletjes in de pels van zijn jongen blaast om ervoor te zorgen dat ze tijdens hun slaap blijven drijven op het water? Maar veel meer dan in de teksten zit de waarde van dit boek in de prachtige paginagrote houtsneden die van elk slapend dier gemaakt zijn en de aandacht trekken van iedereen die dit boek vastneemt.

Boerendans, H. (2015). Daar buiten slaapt een aap. Haarlem: Gottmer.


Krrrr...okodilEen krokodil doet niets liever dan de andere dieren plagen door hen telkens opnieuw te laten schrikken. Hij zwemt geluidloos naderbij en dan… Op een dag probeert hij dat ook met een groep nijlpaarden. Maar die laten dat niet zomaar gebeuren en jagen de krokodil zelf schrik aan. Toch heeft de krokodil haar lesje nog niet geleerd want als hij een andere plaagzieke krokodil ontmoet, doet hij opnieuw dapper mee!  Een erg realistisch slot dat je niet onmiddellijk verwacht in een prentenboek maar de toehoorders wel met de neus op de feiten drukt.

Bekijk het volledige prentenboek in geanimeerde versie via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=HRQy1RTLQdU.

Rayner, C. (2012). Krrrr…okodil. Antwerpen: De Vries-Brouwers.


Twéé krrr...okodillenPlezierig verhaal over twee krokodillen die een nijlpaard een poets proberen te bakken, maar dat pakt anders uit. Om een idee van de sfeer van het prentenboek te krijgen kan je op Bol.com het verhaal bekijken dat aan dit nieuwe boek voorafgaat: https://www.bol.com/nl/p/krrrr-okodil/9200000002214429/?country=BE.

Rayner, C. (2016). Twéé krrr… okodillen. Antwerpen: De Vries – Brouwers.


het magische verstoppertjesbosDe basis om met dit prentenboek in drie kleuren aan de slag te kunnen, zijn de drie bijgevoegde lenzen. Wanneer je door één van die lenzen kijkt, zie je opeens allerlei planten en dieren in het bos: hoog gras, vogels in een nest, een loerende vos, … Dat komt omdat er gebruik is gemaakt van de kleuren geel, lichtblauw en rood. Kleuren, die afhankelijk van de lens waardoor je kijkt, telkens wegvallen en daardoor andere elementen op die bladzijde onthullen. Onderaan de pagina staan telkens drie gekleurde vergrootglazen. Zij verwijzen naar de drie lenzen en geven aan wat er op de pagina te zien is. Het boek bevat dus een minimum aan tekst maar moet het hebben van de verrassende kijk- en ontdekervaring met de lenzen.

Trius, M. (2016). Het magische verstoppertjesbos. Hasselt – New York – Amsterdam: Clavis.


feestmaal voor de koningKoning Leeuw is jarig en de dieren willen voor hem iets lekkers klaarmaken. Vogelspin heeft een mooie taart gemaakt met bovenop een stukje vlees. Wanneer Vogelspin zijn rug even draait, is het stukje vlees verdwenen. Vogelspin moet en zal weten wie dat vlees gepikt heeft. Daarom gaat hij rondkijken in de bekken, muilen en snavels van andere dieren. Niets te vinden, alleen sporen van de eetgewoonten van die andere dieren zoals de gorilla, de slang, de vleermuis, … Maar uiteindelijk betrappen de dieren toch de dief! Leuk geïllustreerd en geschreven verhaal met een duidelijke opbouw, humoristische passages en een ietwat voorspelbaar maar feestelijk einde!

Verhelst, M. (2014). Feestmaal voor de koning. Rotterdam: Lemniscaat.


OUDERE KLEUTERS

de superreuzevervelende olifantKleuters die van olifanten houden kun je met dit boek zeker een plezier doen. Sam, een kleine jongen, heeft tijdens een bezoek aan de dierentuin een formulier ondertekend waarop staat dat hij een olifant wil adopteren. Jammer genoeg heeft Sam de kleine lettertjes op dat formulier niet gelezen en dus staat er op een dag een grote olifant voor de deur. De olifant is zo groot dat hij de badkamer onder water zet wanneer hij een bad wil nemen, de trapleuning verplettert tijdens het naar boven gaan, de fiets van Sam platwalst en ga zo nog maar een tijdje door. En het ergste van al: wanneer de bel opnieuw gaat blijkt er een ganse kudde olifanten – vrienden van de eerste olifant – voor de deur te staan. Erg grappig prentenboek waarin de illustraties van Tony Ross een echte meerwaarde vormen.

Walliams, D. (2014). De superreuzevervelende olifant. Hasselt – Amsterdam – New York: Clavis.


meneer tijger wordt wildEen stadstijger met een midlifecrisis besluit zijn nette pak uit te trekken en terug op vier poten te gaan lopen, kortom terug wild te worden. Zijn vrienden vinden het allemaal wat overdreven en zeggen hem dat hij dan ook maar terug naar de wildernis moet gaan. Dat doet Tijger en hij ontdekt de schoonheid en echtheid van de wildernis. Alleen… hij is er zo eenzaam. Dus keert hij terug naar de stad en ontdekt daar dat zijn ‘wild-zijn-actie’ toch enigszins navolging heeft gekregen.

Brown, P. (2014). Meneer Tijger wordt wild. Haarlem: Gottmer.


mijn oma is een ooievaarDe uitgangsvraag van dit prentenboek is: op wie gelijk ik? De ik-figuur die deze vraag stelt is Tolikrolivaar, het kind van papa Krokovaar (krokodil en ooievaar) en mama Tijgofant (tijger en olifant). Je erft dus altijd een deeltje van verschillende mensen. En zo komen verschillende dieren aan bod. De achtergronden waarin de verschillende dieren functioneren zijn een ander boeiend aspect in dit boek juist omdat die zo verschillend zijn. Denk aan de lucht en het weiland voor de ooievaar en het ondiepe en diepere water voor de krokodil. Verder speelt dit verhaal met taal wat het uitermate geschikt maakt voor de oudste kleuters.


Hoogstad, A. (2016).
Mijn oma is een ooievaar. Rotterdam: Lemniscaat.


ik zou wel een kindje lustenEen jonge krokodil krijgt alle dagen bananen te eten om zo snel mogelijk groot en sterk te worden. Maar op een dag wil die krokodil geen bananen meer, maar een echt kindje. Een meisje dat aan de oever van de rivier zit, vindt hij wel een lekker hapje. Gelukkig laat het meisje zich niet doen en gooit zelf de jonge krokodil in het water. Vanaf dat moment eet de krokodil opnieuw bananen want hij wil snel echt sterk worden. De dieren en mensen zijn lichtjes karikaturaal afgebeeld wat een grappig effect heeft. De kleurkeuze en de stand van de zon doorheen het boek geven aan op welk moment van de dag de verschillende delen van het verhaal zich afspelen. Daardoor biedt dit verhaal ook de kans om met de kleuters stil te staan bij het begrip ‘tijd’.

Donnio, S. (2005). Ik zou wel een kindje lusten. Haarlem: Gottmer.


beren kijken handleiding voor beginnersWie gaat trekken in Canada of Finland of een ander land waar je beren kan tegenkomen, bereidt zich daar maar beter op voor aan de hand van dit boek. Het verschil tussen zwarte en bruine beren komt aan bod, het feit dat het voor de mens gevaarlijke dieren zijn ook. En dan natuurlijk ook wat je moet doen als je echt een beer tegenkomt…

Robinson, M. (2016). Beren kijken. Handleiding voor beginners. Amsterdam: Memphis Belle.

 


zoevende zebraZebra is kampioen in het bedenken van wilde spelletjes, Olifant vertelt rare verhalen en Vogel is erg grappig. Een leuk trio tot Zebra niet kan ophouden met zijn allernieuwste spelletje ‘zoeven’. Olifant en Vogel zien het niet meer zitten en verdwijnen. Zebra blijft alleen achter maar vindt al snel een nieuwe vriend in Giraf. Dan steekt er een storm op en Olifant en Vogel missen Zebra verschrikkelijk. Mist Zebra hen ook?

Desmond, J. (2014). Zoevende zebra. Rotterdam: Lemniscaat.


Allemaal apenEen heerlijk kijk- en ontdekboek boordevol informatie en tekeningen van de meer dan 250 verschillende soorten apen. Op de website van de uitgeverij kan je het boek alvast gedeeltelijk inkijken: http://www.lannoo.be/allemaal-apen.

Owen, D. (2015). Allemaal apen. Tielt: Lannoo.

 

 

 


van boomklimmers tot slaapkoppenDieren in het wild boeien kinderen mateloos. in dit informatieve fotoboek zijn ze niet ingedeeld volgens het gebied in de wereld waar ze leven. De samensteller heeft ervoor gekozen hen in gedragscategorieën op te delen.. Zo zijn er bijvoorbeeld krachtpatsers en verspringers, boomklimmers en speeldieren, … Naast de foto’s op de linkerbladzijde staan op de rechterbladzijden tekeningen die eerder aan strips doen denken. Op elke bladzijde worden ook vragen aan de kinderen gesteld die hen aandachtig doen kijken.

Mack. (2010). Van boomklimmers tot slaapkoppen. Hasselt – Amsterdam – New York: Clavis.


marcs grote gevaarlijke tandenMarc is een gevaarlijke alligator die het heerlijk vindt om elke dag de dieren van het oerwoud de stuipen op het lijf te jagen. Toevallig ontdekt de bever dat zijn scheermesscherpe tanden vals zijn. Zonder zijn angstaanjagende tanden voelt Marc zich helemaal verloren. Gelukkig bedenken de oerwouddieren een oplossing waar iedereen mee kan leven. Dit prentenboek heeft alles in huis om jong en oud zuiver (voor)leesplezier te bezorgen: humor, spanning en kleurrijke illustraties. Twijfel niet om dit verhaal in huis/klas te halen.

Jarvis. (2016). Marcs grote gevaarlijke tanden. Rotterdam: Lemniscaat.


het jaar van de dasWie met de kleuters wil associëren rond de seizoenen is met dit boek zeker aan het juiste adres. De illustraties bij dit boek dat een das volgt doorheen de verschillende seizoenen zijn gemaakt volgens de scratchboardtechniek en dat alleen al geeft een bijzonder effect. Het boek bevat weinig tekst. Vooral poëtische woorden die horen bij elk seizoen en die in een bepaalde kleur en een bepaald lettertype zijn weergegeven. Echt taalstimulerend!

De Cock, N. (2011). Het jaar van de das. Haarlem: Gottmer.


alberts boomDe lente breekt aan en Albert – een grote bruine beer – zoekt zijn favoriete boom op om gezellig op de vertrouwde takken te kunnen liggen. Toch kan hij niet genieten van zijn lievelingsplek, want de boom is aan het huilen. Albert haalt zijn vrienden erbij om de reden van het verdriet te achterhalen, maar dat blijkt helemaal niet evident. Uiteindelijk probeert hij de boom te troosten door hem een dikke knuffel te geven. Wanneer hij vraagt wat er aan de hand is, komt er een nogal onverwacht antwoord… Er zit heel wat expressie in de eenvoudige tekst boordevol klanknabootsingen en in de lichaamstaal van Albert en zijn dierenvrienden. Zoals gewoonlijk is dit prentenboek van de hand van Jenni Desmond een plezier om voor te lezen en om samen te kijken naar de eenvoudige prenten waarin toch heel wat valt te ontdekken.

Desmond, J. (2014). Alberts boom. Rotterdam: Lemniscaat.


Mama, wat zit er op mijn kop?Een jong hert voelt tot zijn verbazing dat er twee knobbels op zijn kop zitten en vraagt zich af wat dat zijn: dromenvangers misschien of vishengels of voelsprieten of… De fantasie kan zijn gang gaan in dit sfeervolle prentenboek. De paginagrote illustraties dragen zeker bij aan de sfeer alleen al door het transparante en heldere kleurgebruik dat schitterend zijn werk doet tegen een witte achtergrond. De tekst is zeer beknopt, maar meer is niet nodig.

 

Heiligers, Y. (2012). Mama, wat zit er op mijn kop? Utrecht: Marmer.


welkom thuis, BeverTijdens één van zijn talloze avonturen vindt Bever de weg naar huis niet meer terug. Akita de hond staat hem bij in zijn zoektocht rond de hele wereld. Vanuit een luchtballon ontdekken de twee vrienden de verschillende woningen en omgevingen van minder bekende dieren. Magnus Weightman zorgt voor grote prenten – telkens twee pagina’s gevuld – waarin je de natuurlijke habitat van de verschillende dieren tot in detail kan verkennen. Terwijl de kleuters samen met Bever en Akita op avontuur gaan, zullen ze heel wat nieuwe dieren en hun specifieke woningen leren kennen. Plezierig is ook de wereldkaart op het einde van het verhaal die het avontuur letterlijk in kaart brengt.

Weightman, M. (2017). Welkom thuis, Bever! Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.


Raju's avontuurErg mooi boek over een olifantenmoeder en haar jong dat veel zich herhalende dialogen bevat waardoor kleuters het verhaal waarin in se niet zoveel gebeurt, voortdurend terug zullen willen horen. Meer informatie en een inkijkexemplaar vind je op de website van de uitgever: http://www.christofoor.nl/boek/9789060388013/rajus-avontuur
Knapman, T. (2016). Raju’s avontuur. Hoorn: Christofoor.

 


Niets gebeurdSaar en Niek blikken samen terug op een saaie dag. Ze delen hun alledaagse belevenissen – een zwempartijtje, een handstand, een appel plukken, … – en zijn het erover eens: niets bijzonders gebeurd. Ondertussen ziet de kijker in de prachtig kleurrijke prenten hoe de twee kleuters zonder het goed te beseffen een onwaarschijnlijk spannende dag achter de rug hebben. Niek heeft wat gerust op de neus van een draak, de handstand maakte hij op de kop van een reusachtige tijger en Saar plukte een appel terwijl ze op een toren van olifanten balanceerde. Het contrast tussen de verhalen van de twee kleuters en de fantasierijke wereld die de kijker ziet in de prenten zal zonder twijfel bij elke kleuter in de smaak vallen. Je kan het volledige boek inkijken via deze link. Niet twijfelen!

Janssen, M. (2016). Niets gebeurd. Lemniscaat: Rotterdam.