Prentenboeken Verliefd

SchattigKleine konijntjes zijn zoooo schattig! Tijn is zo’n klein konijntje en haat het om schattig gevonden te worden. Hij wil stoer gevonden worden en verandert zijn uiterlijk tot hij een onherkenbare ‘engerd’ wordt. Truuske moet niks van hem weten en dat is dan ook weer niet naar de zin van Tijn. Tekst en beeld komen mooi samen. De illustraties zijn paginagroot, bevatten een heleboel beeldgrapjes en lichten soms vooraf al een tipje van de sluier van de verhaallijn op.

Dijkstra, L. (2006). Schattig. Rotterdam: Lemniscaat.


VerliefdLouie is verliefd, denken zijn vrienden. Hij huppelt en heeft een cadeautje bij zich. Dus besluiten ze Louie te volgen om te zien op wie hij verliefd is. Wanneer in de verte een meisje aankomt, denken ze hun gelijk te halen. Maar niets is minder waar, want het meisje begroet iedereen maar geeft een knipoog aan Grote Jan. Dus besluiten de vrienden dat Grote Jan verliefd is en dat ze hem moeten volgen. Dat was wat Louie wilde. Zo kan hij rustig babbelen op de bank met zijn vriendinnetje zonder pottenkijkers. Heerlijk humoristisch boek over verliefd zijn en wat dat teweeg brengt bij de vrienden en vriendinnen. De kleurrijke illustraties tonen bladzijde na bladzijde hoe steeds meer vrienden zich achter Louie aanhaasten en hoe bij Grote Jan onmiddellijk hetzelfde gebeurt. Eindelijk eens een boek over ‘verliefd zijn’ dat wegblijft uit de rozige sfeer. Bekijk hier de boektrailer: https://www.youtube.com/watch?v=6WkIWNlxCnU.

Boonen, S. (2017). Verliefd. Antwerpen: Van Halewijck.


Het land van de grote woordfabriekIn het land van de grote woordfabriek is spreken heel duur. Elk woord dat je zegt moet gekocht worden en sommige woorden – denk aan ‘liefde – zijn ontzettend duur. Soms is er woordenuitverkoop of waaien woorden door de lucht. Dan kun je ze vangen met een vlindernetje. Florian heeft er op die manier drie gevangen: ‘pannenlapje’, ‘stoelendans’ en ‘kersenrood’. Florian is verliefd op Siebelle en wil haar de woorden schenken. Zijn aartsrivaal is de rijke Oscar die heel veel woorden bezit. Wie en welke woorden zullen het hart van Siebelle veroveren? Het boek ziet er ook heel bijzonder uit omdat het in overwegend bruine tinten is uitgevoerd met hier en daar rode toetsen waarbij op het einde van het verhaal de rode tinten de overhand krijgen. Gezien het onderwerp van het boek zijn er doorheen de illustraties ook veel letters verwerkt. Een hartverwarmend boek.

De Lestrade, A. (2009). Het land van de grote woordfabriek. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Meneer Trol is verliefdMeneer Trol doet wat een echte Trol past: pesten. Tot de dag dat hij verliefd wordt op Juffrouw Trol en haar hart probeert te veroveren door zich als een lieve uitgave van zichzelf voor te doen. Jammer genoeg lukt dat echt niet goed. Teleurgesteld in zichzelf sluit Meneer Trol zich op in zijn hol. Wat hij niet doorheeft, is dat Juffrouw Trol echt plezier beleeft aan zijn mislukte pogingen om zich anders voor te doen. Op een dag valt er dan ook een brief van Juffrouw Trol in de bus … Vrolijk prentenboek waarvan de afbeeldingen kleurenfoto’s zijn van figuurtjes gemaakt van plasticine en opgesmukt met allerlei materialen (takjes, draad, stof, schelpen …).

Minne, B. (2006). Meneer Trol is verliefd. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Een miljoen vlindersAls Olifantje Stach op een nacht miljoenen vlinders ziet, weten zijn ouders dat het tijd is. Tijd waarvoor, dat verklappen ze niet, maar ze sturen Stach op reis. Omdat Stach niet weet waar hij naartoe moet, volgt hij de vlinders. Onderweg ontmoet hij verschillende andere dieren die misschien wel weten waarvoor die vlinders staan, maar het in elk geval aan Stach niet verklappen. Op een dag loopt Stach over een brug waarop een meisje staat. De vlinders zijn opeens verdwenen, maar hij voelt ze fladderen in zijn buik … Het is duidelijk dat dit boek eigenlijk over meer gaat dan over vlinders alleen. Het plaatst de vlinders in een ander dan het informatieve daglicht en laat hen een ‘tweede taal’ spreken. Daardoor wordt dit boek zo bijzonder.

Van de Vendel, E. (2007). Eén miljoen vlinders. Wielsbeke: De Eenhoorn.


Mijnheer Eekhoorn en de weg naar het GelukOp een prachtige dag in de lente ontmoet Egel een schoonheid van een Egelin. Egel is op slag verliefd. Wat moet hij nu doen? Gelukkig is er Mijnheer Eekhoorn om hem raad te geven. Mijnheer Eekhoorn weet één ding heel zeker: alleen als je een held bent, vind je echte liefde. Maar hoe word je een held? Na lang nadenken besluiten Egel en Mijnheer Eekhoorn het gevaarlijkste dier in het bos – en dat is ongetwijfeld de beer – te overwinnen. Dat lukt hen ook – zij het dat de beer gewoon ligt te slapen … Eindelijk kan Egel een boeket brengen naar Egelin. De tekst is groot of klein afgedrukt naargelang de nadruk die hij krijgt en de illustraties zijn – zoals steeds bij Meschenmoser – wat rommelige potloodtekeningen met af en toe een kleuraccent. Juist die ruwheid zorgt voor een heel bijzonder effect.  

Meschenmoser, S. (2009). Mijnheer Eekhoorn en de weg naar het Geluk. Hoorn: Hoogland en Van Klaveren.


Hond op hakkenPhilip is een hond met korte pootjes. Hij is goed bevriend met Ralph een straathond. Op een dag krijgt Philip een nieuwe buurhond, Penelope. Hij wordt op slag verliefd. Maar Penelope lijkt hoog op haar poten te staan en daarom durft de kleine Philip haar zijn liefde niet te verklaren. Samen met Ralph probeert hij eerst allerlei dingen uit om te groeien. Zonder resultaat. Dan schildert hij een liefdesverklaring op de muur van het buurhuis. Geen reactie. Maar wie goed kijkt in het boek waarin op strategische plaatsen flapjes zijn aangebracht, begrijpt waarom. Ten slotte koopt hij laarzen met hoge hakken. Hoe dat afloopt, moet je zelf maar bekijken in dit grappige prentenboek met een verrassend slot. Illustraties en tekst gaan echt hand in hand, want de illustraties beelden alle activiteiten van de honden uit. De tekst in verschillende lettersoorten zorgt voor veel dynamiek doorheen het ganse boek.

Metcalf, P. (2017). Hond op hakken. Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.


Beer is op VlinderBeer is verliefd op vlinder, maar wat hij ook doet: vlinder vindt het maar niks en wijst zo onbewust zijn liefde af. Wanneer Beer het ten slotte opgeeft en alles wat hij tot dan toe voor vlinder gemaakt heeft in brand steekt, slaat de vlam over. De illustraties versterken de fijne sfeer van het boek. Kleuters vanaf vier jaar krijgen doorheen dit verhaal wel geen informatie over vlinders – dit boek gaat eigenlijk over verliefdheid – maar de luchtige sfeer past wonderwel bij het vlinderwereldje.

Van Haeringen, A. (2017). Beer is op vlinder. Amsterdam: Leopold.


de-kleine-zeemeermin.jpgEssentieel in dit prentenboek zijn de illustraties die de luisteraar/kijker meevoeren naar de diepte van de zee waar de kleine verliefde zeemeermin valt voor een (Chinese) prins. De illustrator voegt Oosterse elementen toe maar overigens volgt de verhaallijn het oorspronkelijke sprookje van H.C.Andersen. Ook hier offert de kleine zeemeermin haar stem aan de zeeheks in ruil voor de liefde van een mens.

Gréban, Q. & Andersen, H.C. (2008). De Kleine Zeemeermin. Rijswijk: De Vier Windstreken.


OpheliaOp een morgen wordt het nijlpaard Ophelia opgeschrikt door het geroep van Joppe die last heeft van vlinders in zijn buik. Ophelia haast zich naar Joppe om hem te verzorgen. Onderweg komt ze een aantal andere dieren tegen en vertelt over de ‘ziekte’ van Joppe. Hoe langer ze onderweg is en hoe meer dieren ervan weten, hoe erger de ziekte wordt: buikpijn wordt vergezeld van keelpijn, stemverlies, gebroken ledematen, valpartijen, … met de dood van Joppe tot gevolg. Wanneer de dieren aan de oever van de rivier treuren om de dood van Joppe, verschijnt Joppe opeens in levende lijve met aan zijn hand … Ophelia.  

Schubert, I. & D. (2008). Ophelia. Rotterdam: Lemniscaat.


Jij bent de liefsteEen prentenboek met versjes is de beste omschrijving van dit boek waarin doorheen prachtige illustraties van Marit Tornqvist 23 kortere en langere versjes gedrukt staan. Ze belichten stuk voor stuk een groter of kleiner aspect van de belevingswereld van kleuters. Sommige staan op rijm, andere niet, sommige zijn  speels, andere ernstig. Maar stuk voor stuk geven ze kleuters te denken en dat is een verdienste.

Hagen, H. & M. (2002). Jij bent de liefste. Amsterdam/Antwerpen: Querido.


Een afspraakje in het bosVleermuis wil erg graag een relatie en na lang zoeken krijgt ze een afspraak met vliegend hert. Vleermuis maakt in haar donker huis een romantische tafel met kaarsen en stelt zich haar date voor als een nobel dier met een groot gewei. Dan gaat de bel en voor de deur staat een … tor. Die stelt zichzelf voor als Lucanus Cervus. De tor is zelf ook verbaasd over zijn date want hij had zich een vleer-muis ‘muiziger’ voorgesteld met een lange staart en kleine knabbeltandjes. Om te weten of de vleermuis haar date opeet of verliefd wordt op Lucanus, moet je zelf het boek vastnemen. Dit prentenboek is bedoeld voor beginnende lezers maar kan aan vijfjarigen wel voorgelezen worden. De luisteraar leert doorheen het verhaal spelenderwijs heel veel over de natuur.

Vanden Heede, S. (2014). Een afspraakje in het bos. Tielt: Lannoo.


Olifant is verliefdOlifant is verliefd en weet met zichzelf geen blijf. Hij wordt verschrikkelijk verlegen van dat verliefd zijn en kan niet bedenken op welke manier hij de aandacht zou kunnen trekken van het meisje van wie hij vlinders in zijn buik krijgt. Gelukkig is het meisje een beetje ondernemender van aard. Op een morgen laat ze een boeketje achter bij Olifants’ voordeur. Olifant kan zijn geluk niet op … De illustraties – prachtig in hun eenvoud – zijn een meerwaarde voor dit boek dat ook een uitstekend uitgangspunt vormt om met kleuters een kringgesprek te houden over verliefdheid en ‘op iemand zijn’.

Cali, D. (2017). Olifant is verliefd. Mechelen: Baeckens Books.


Berre en FleurBerre de beer en Fleur de eend brengen heel veel tijd in elkaars gezelschap door en zijn dikke vrienden. Wanneer Fleur op een ochtend Berre wil verrassen met een lekker ontbijt, blijkt Berre niet thuis te zijn. En wat Fleur misschien nog erger vindt … alle bloemen zijn uit zijn tuin verdwenen. Hoe kan dat nu? Fleur zoekt enkele andere vrienden op om dat te achterhalen, maar niemand kan haar helpen. Dus keert ze naar huis terug. Daar wacht Fleur een grote verrassing. (Wie meer over bloemen wil weten vindt achteraan in het boek een lijst van bloemsoorten en wat die vertellen.)

Berebrouckx, A. (2011). Berre en Fleur. Tielt: Lannoo.


Hopeloos verliefdDe prinselijke ram Valentijn is een gegeerde partij. Hij heeft maar 1 gebrek: prins Valentijn is bijziend. Daarom is een vrouwtje vinden voor hem niet evident. Vier schapen proberen uit alle macht de aandacht van Valentijn te trekken maar uiteindelijk valt hij voor het schaap Berendien omdat ze zo’n aanstekelijke, heldere lach heeft.  De vier schapen begrijpen het niet:

Viel hij op die vlekken in haar gezicht?
Of op de flaporen van dat wicht?
Trokken die dunne pootjes hem aan,
of zou het hem om die schommelbuik gaan?

De liefde is ondoorgrondelijk en Valentijn en Berendien leefden nog lang en gelukkig. Het prentenboek vertoont veel humor  zowel in de illustraties als in de tekst. Veel luister- en kijkplezier gegarandeerd! Slechts 1 bedenking: omdat de schapen helemaal geen dikke wollen vacht hebben, lijken ze meer op geiten dan op schapen.

Glitz, A. (2000). Hopeloos verliefd. Rotterdam: Lemniscaat.


Nooit te klein om verliefd te zijnMuisje Piep Klein is verliefd op ‘iemand helemaal daarboven’. Wie dat is, komt de luisteraar/kijker doorheen het boek te weten. Het is duidelijk dat de fysieke afstand tussen de twee erg groot is, want wat Piep Klein ook doet: op een lucifersdoosje staan er een vingerhoed bovenop leggen en opnieuw proberen. Niets lukt en dat kan de luisteraar/kijker heel goed volgen dankzij de bijzondere vormgeving van het boek. De bladzijden worden steeds kleiner en zo kun je elk voorwerp zien dat de muis aandraagt en opstapelt om toch maar bij zijn geliefde te kunnen. Tot de stapel omvalt … Dan verschijnt de geliefde die een – eveneens verliefde – giraf blijkt te zijn en geeft muis Piep Klein een ‘hele grote kus’. De nek van de giraf kan helemaal naar beneden geplooid worden en vanaf deze bladzijde wordt duidelijk hoe blij de geliefden met elkaar zijn.

Willis, J. (2013). Nooit te klein om verliefd te zijn. Amsterdam: Memphis Belle.


De vraag van OlifantZoals iedereen wel weet houden de dieren in de jungle een jaarlijkse vergadering waarin telkens een belangrijke vraag tegen het licht wordt gehouden. Tijdens de vorige vergadering was dat de vraag ‘Wat gebeurt er met je als je dood bent?’. (Zie het prentenboek ‘De vraag van eend’.) Ditmaal luidt de vraag van Olifant: Hoe weet je dat je van iemand houdt? Alle dieren van het oerwoud willen hierover natuurlijk hun zegje doen. Op die manier komen alle facetten van de liefde aan bod maar soms zijn de beschrijvingen wel erg romantisch en ‘mierzoet’. Gelukkig geeft Mier, de voorzitter van de jaarlijkse vergadering, de romantici lik op stuk met kort aangebonden en zakelijke antwoorden. Zo ontstaat een filosofisch prentenboek over de liefde waarin ook de sfeervolle illustraties een rol spelen. Het kleurgebruik dat eerder donker aanvoelt in het begin van het verhaal licht steeds verder op naarmate meer antwoorden op de belangrijke vraag gegeven zijn. Bovendien kent het boek ook een verrassend einde!

Van den Berg, L. (2011). De vraag van olifant. Wielsbeke: De Eenhoorn.


KonijnentangoIn ‘Konijnentango’ zien we twee konijnen die elkaar aan een meer ontmoeten en elkaars zwierige bewegingen lijken te spiegelen. Wie goed kijkt, ziet dat de twee konijnen toch een eigen licht werpen op de bewegingen en zo elk hun eigen verhaal schrijven. Terwijl de twee figuren met uitgesproken expressie in harmonie bewegen behouden ze heel duidelijk hun eigenheid. Eens je het boek uitgekeken hebt, kan je het omdraaien en lezen vanuit het perspectief van het andere konijn. Je zal merken dat je op wonderlijke wijze in een heel ander verhaal terechtkomt. Je hoeft bij dit boek niet eens te kiezen: je kan met verwondering kijken naar het vernuftig tekenwerk van de Schuberts, maar je kan evengoed plezier beleven aan het gelaagde verhaal zonder woorden dat in de dans van deze konijnen zit verweven.

Remmerts de Vries, D. (2017). Konijnentango. Hoorn: Hoogland & Van Klaveren.


De boer en de dierenarts‘Het lammetje dat een schaap is’ wist ons vorig jaar te charmeren met zijn vrolijke verhaal en complexloze benadering van het thema transseksualiteit. Een jaar later zetten Pim Lammers en Milja Praagman de succesformule verder met ‘De boer en de dierenarts’. Deze keer zit de boer met zijn hoofd in de wolken: hij is bijzonder verward en maakt vreemde fouten op de boerderij. Hij is namelijk verliefd op de dierenarts, maar hij durft hem dat niet te vertellen. De dieren besluiten hem een duwtje in de rug te geven en veinzen allerhande kwaaltjes, waardoor de boer met regelmaat van de klok in de dierenartsenpraktijk verschijnt. Aangezien hij te verlegen blijft, bedenken de dieren een plan om de dierenarts naar de boerderij te krijgen. Op hoop van zegen!

Lammers, P. (2017). De boer en de dierenarts. Wielsbeke: De Eenhoorn.


998x1200Mevrouw Das en Meneer Ping zijn buren. Terwijl haar huis en tuin getypeerd worden door weelderigheid en kleurrijke chaos, doet zijn huis net heel strak en sober aan. De totaal andere stijl intrigeert de buren wel. De klassieke tegenpolen trekken elkaar aan en stap voor stap integreren ze de wereld van de ander in die van zichzelf. Zo wordt het huis van Meneer Ping steeds kleurrijker en wint dat van Mevrouw Das aan structuur. Aanvankelijk stevenen ze op twee evenwichtige huizen af, maar de klepel slaat door waardoor de huizen na een tijd in niets meer op de oorspronkelijke versies lijken. In hun enthousiasme voor elkaars wereld, dreigen Mevrouw Das en Meneer Ping zichzelf wat te verliezen. Gelukkig begrijpen ze snel wat ze echt willen: samen zijn. Rindert Kromhout brengt een klassiek liefdesverhaal op maat van jonge kinderen. Nergens wordt dit verhaal sentimenteel. Het is net verfrissend dat er onderweg wat wrevel ontstaat en dat die meteen verdwijnt van zodra de buren zich herinneren wat de ander net zo bijzonder maakt. Stenvert heeft in uitgebreide illustraties zichzelf overtroffen: de contrasten tussen de twee geliefden worden tot in het detail uitgewerkt. Het hartverwarmende verhaal kan zoals de meeste goed uitgewerkte liefdesverhalen gelezen en herlezen worden.

Kromhout, R. (2022). Mevrouw Das Meneer Ping. Amsterdam: Leopold.