THEMATOPPER

Bolder en de boot

Bolder wil erg graag met zijn boot alle mooie dingen van de wereld zien. Hij bereidt zich zo goed voor dat op de dag van vertrek de boot veel te zwaar geladen blijkt. Dan maar vertrekken met de roeiboot en landen op het vlak bij de kust gelegen vuurtoreneiland. De brief die hij zijn vriend beloofd heeft te schrijven, komt er ook,
zij het sneller dan verwacht.

Hoogstad, A. (2005). Bolder en de boot. Amsterdam: Pimento.


JONGE KLEUTERS

de steltenloperOp een dag breekt het hoofdpersonage van dit tekstloze prentenboek zijn hut in het bos af. Van het hout maakt hij stelten en reist daarmee de hele wereld rond.

De Leeuw, M. (2012). De steltenloper. Tielt: Lannoo.

 

 

 

 

 


de gele ballonIn dit tekstloze prentenboek ontdekt de aandachtige kijker dat stad, oerwoud, zee en woestijn wel degelijk iets met elkaar te maken hebben.

Dematons, C. (2009). De gele ballon. Rotterdam: Lemniscaat.

 

 

 

 


met opa naar zeeOpa heeft een fijne verhouding met zijn zeven kleinkinderen en neemt hen een dagje mee naar zee. Hij benoemt zichzelf tot generaal en zijn kleinkinderen tot soldaten die de bevelen van de generaal goed moeten opvolgen. Maar dan gaat de generaal ijsjes kopen.

Boonen, S. (2008). Met opa naar zee. Hasselt/New York/Amsterdam: Clavis.


OUDERE KLEUTERS

het grote treinenboek

Op een prachtige manier wordt de geschiedenis van de trein in dit boek geschetst. Van stoomtrein tot hogesnelheidstrein, de aanleg van de eerste spoorwegen tot de naar model van de ijsvogel ontworpen Shinkansen in Japan, … alles komt aan bod in dit informatieve prentenboek.

De Leeuw, M. (2015). Het grote treinenboek. Tielt: Lannoo.

 

 


de lange reisVoor de eerste keer vertrekt Roodsnaveltje samen met duizenden andere vogels voor een lange reis naar de warmte. Wat Roodsnaveltje tijdens die reis te zien krijgt, krijgen de kleuters ook te zien aan de hand van een ‘magisch vergrootglas’. Daarmee worden de in het blauw getekende verborgen illustraties ook zichtbaar in dit kijk- en
zoekboek. Zo vallen ze van de ene verrassing in de andere.

Demois, A. (2015). De lange reis. Leuven: Davidsfonds.

 


CV_9789044821574.inddVerrassend kijk- en zoekboek over een jongen die de vakantiedrukte beu is en naar een eiland in het meer roeit.

Ducatteau, F (2014). Een vakantie aan het meer. Hasselt/Amsterdam/New York: Clavis.

 


omslag De groeten van de krijtjes.inddTeun, de bezitter van de kleurdoos, ontvangt plots uit alle hoeken van de wereld ansichtkaarten van krijtjes die vergeten werden, verloren gelegd zijn, opgegeten en uitgespuugd zijn door een hond, … Ook voor die krijtjes zal Teun een oplossing moeten bedenken.

Jeffers, O. (2015). De groeten van de krijtjes. Utrecht: De Fontein.

 


Matilda en de kleine visTijdens één van haar strandwandelingen ontmoet Matilda een kleine vis die eigenlijk – net zoals zij – te ver gegaan is. De vis vraagt haar met hem mee te gaan, maar dat kan niet.

Kamerbeek, N. (2015). Matilda en de kleine vis. Baarn: Tiem.


Vliegen met FelixIngenieus samengesteld zoekboek waarin de kleuter de wereld ziet vanuit de lucht. Want zo laat piloot Felix aan zijn vriend Beer de wereld zien.

Koolen, M. (2008). Vliegen met Felix.  Hasselt/New York/Amsterdam: Clavis.

 

 

 


Pettson gaat kamperenWanneer Findus een oude tent op zolder vindt, wil hij uit alle macht onmiddellijk kamperen; omdat de kippen ook mee willen, geraken Pettson en Findus niet verder dan de achtertuin. Maar toch is dat het begin van een hele reeks vrolijke avonturen.

Nordqvist, S. (2015). Pettson gaat kamperen. Leuven: Davidsfonds.

 

 

 


Het einde van de wereldOm te weten te komen hoe het einde van de wereld eruit ziet doorkruisen twee bevriende kippen de woestijn, de stad, het oerwoud, … maar het einde van de wereld lijken ze niet te ontdekken.

Robberecht, T. (2009). Het einde van de wereld. Hasselt/New York/Amsterdam: Clavis.

 

 

 


Otto met vakantieDit ‘lusboek’ (= een boek dat je in twee richtingen kan lezen) bevat langs de ene kant het verhaal van Otto die met zijn vader het vliegtuig naar de zon neemt en aan de andere kant het verhaal van Otto die naar een skioord reist. De grote illustraties met veel humoristische details zullen veel kleuters aanspreken.

Schamp, T. (2013). Otto met vakantie naar de zon. Otto met vakantie naar de sneeuw. Tielt: Lannoo.

 

 


mejuffrouw-muis-aan-de-costa-del-solMejuffrouw Muis en haar hond Lucebert zijn aan vakantie toe en besluiten te boeken voor de Costa-del-Sol. De busreis, Hotel Aquarel, de regen die met bakken uit de hemel valt, maar ook het zwemparadijs, het lekker eten en de leuke winkeltjes, de hele sfeer wordt humoristisch en op rijm beschreven. Ongetwijfeld herkenbare vakantieervaringen voor een heleboel kleuters. Bekijk alvast het animatiefilmpje dat van het boek gemaakt is, op:

http://www.schooltv.nl/video/mejuffrouw-muis-aan-de-costa-del-sol-prentenboek-uit-koekeloere/

Van Lieshout, E. (2007). Mejuffrouw Muis aan de Costa-del-Sol. Rotterdam: Lemniscaat.


boerborisgaatnaarzeeBoer Boris gaat met vakantie naar zee en hij neemt mee: zijn tractor, zijn kippen, zijn koeien, … en ga zo maar door. Aan het strand blijkt het zandkasteel dat Boer Boris bouwt een exacte kopie van zijn boerderij te zijn. De dieren vinden de zee geweldig, Boer Boris ook. Toch vindt hij het thuiskomen net nog iets geweldiger. Leuk verhaal met humoristische illustraties.

Van Lieshout, T. (2013). Boer Boris gaat naar zee. Haarlem: Gottmer.


Beatrijs en AnnabelUitgeverij Meis & Maas brengt nieuwe vertalingen van enkele oudere prentenboeken van Quentin Blake opnieuw op de markt. Met de heruitgave van ‘Beatrijs en Annabel’ gaven ze het startschot van een erg aantrekkelijke reeks vrolijke prentenboeken. Beatrijs en Annabel – een schaap en een geit – besluiten op een dag hun vertrouwde plek op de wei te verlaten om het avontuur van een reis aan te gaan. Hun gebrek aan reiservaring blijkt uit de bagage die ze meenemen: ballonnen, een oude draagtas en de kop van een opgezette wolf. Tijdens een korte, maar verrassende reis blijken die spullen net erg goed van te komen. Yeoman en Blake hebben samen heel wat spannende en grappige prentenboeken gemaakt, die een lust zijn voor het oog en al veel jonge kinderen fijne voorleesmomenten hebben bezorgd. Dat enkele van die werken nu aan 7,5 euro opnieuw op de markt komen, is dus goed nieuws.

Yeoman, J. (2016). Beatrijs en Annabel. Amsterdam: Meis & Maas.